dobudówka pod pękającym balkonem

Opinie techniczne budynków i budowli, odbiory robót w imieniu Inwestora, Doradztwo techniczne, Nadzory inwestorskie, optymalizacja kosztów budowy.
KAEM888
Początkujący
Początkujący

dobudówka pod pękającym balkonem

Post autor: KAEM888 »

Witam,
mam problem z pękniętym balkonem wzdłuż domu. Pęknięcie widoczne jest nawet wewnątrz pomieszczenia. Myślę, że potrzebne będzie podtrzymanie balkonu, chciałabym jednak uniknąć budowy filarów. Myślałam o przybudówce ( w formie trapezu) . Pod balkonem znajduje się okno, musiałabym wyburzyć ścianę . Proszę o odpowiedź, czy jest to dobre rozwiązanie i czy przypadkiem nie grozi zawaleniem. Czy jest możliwość aby połączyć część starego betonu z nową przybudówką?
Mam nadzieję,że w dość jasny sposób przedstawiłam swój problem. Bardzo proszę o odpowiedź.
Manufaktura

Interno
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: dobudówka pod pękającym balkonem

Post autor: Interno »

KAEM888 pisze: 1. Proszę o odpowiedź, czy jest to dobre rozwiązanie i czy przypadkiem nie grozi zawaleniem.
2. Czy jest możliwość aby połączyć część starego betonu z nową przybudówką?
1.Jest to jedno z rozwiązań. Jak się coś remontuje to nie po to aby się zawaliło.
2. Tak zaczynamy od fundamentów jeśli część dobudowana ma być połączona z budynkiem.

IWB

Post autor: IWB »

wszystko zależy ile masz kasy na to przeznaczone, czasami ktoś porywa się z motyką na księżyc i może się dobrze przeliczyć...

sądzę iż remont kapitalny płyty i zbrojenia płyty balkonowej będzie tańszym rozwiązaniem i nie wymagającego pozwoleń i projektów...

zrób zdjęcia tego balkonu zobaczymy co tam jest grane...

...ale urwał !!! ;-) zaniedbania i brak świadomości zagrożenia

Obrazek

Jarzynka
Początkujący
Początkujący

Post autor: Jarzynka »

Witam.
Nie łatwiej zrobić "gotowy" balkon,
znajomy robił balkon , miał drzwi (które wywalił i wstawił nowe) ,ale balkonu brak, jakimś patentem tylko pytanie czy to była ich inwencja twórcza czy też nie .
Miał taka płytę metalową , musiał nadciąć obok drzwi cegły na 100% ale nie wiem czy wylewkę też nadcinał , nie chce wprowadzić w błąd, w każdym bądź razie wpasował płytę wszystko ładnie zakrył , i trzyma się już jakieś 2 lata, oczywiście wszystko ładnie udekorował , kafelki na to dał ,a co pod kaflami ciężko mi powiedzieć, czy dawał jakiś beton, jeśli się coś dowiem , dam więcej szczegółów .
Pozdrawiam

Jarzynka
Początkujący
Początkujący

Post autor: Jarzynka »

Pier*** przygłupy, nie stać co niektóre firmy widzę na reklamę .
co ma łazienka do balkonu ciekawe ciekawem.
Pani Ewelino po co taki syf robic?

IWB

Post autor: IWB »

spamują tu i równo nic na to nie poradzisz

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ekspertyzy budowlane i opinie techniczne”