deskowanie pod dachówkę - jak?
Moderator: Redakcja e-dach.pl
deskowanie pod dachówkę - jak?
Czy deskowanie dachu pod papę i dachówkę powinno być wykonane deska do deski? czy między deskami powinny być pozostawione szczeliny?
-
TOMASZKLUS
- Aktywny

witam .zawsze deska do deski gdyż przeważnie drewno jest wilgotne i sie trochę skurczy a wiec szpary powstana automatycznie a im one będą ciaśniej tym szpary będą mniejsze ale w niczym to nie przeszkadza oczywiście jako ciekawostka dodam iż na budynkach po niemieckich widziałem deski na zakład ok 1cm oraz żadnej papy oczywiście widać jednak iż spełniało to swoje zadanie skoro tak robili
???
Czy pod dachowke jest lepsze pelne odeskowanie, czy wystarcza laty i kontrlaty jak tow mowia mi fachowcy>? A moze to z ich strony chec odwalenia tylko roboty (bo kupuje domek w stanie surowym zamknietym - wraz z dachem). Mozecie mi doradzic?
Re: deskowanie pod dachówkę - jak?
Witaj zawsze sie deskuje desks do deski jak inaczej połozysz i przybijesz pape bedziesz trafiał w luki miedzy deskami gwozdziami i czego bedą sie trzymałyDant pisze:Czy deskowanie dachu pod papę i dachówkę powinno być wykonane deska do deski? czy między deskami powinny być pozostawione szczeliny?
- Andrzej Wilhelmi
- Superużytkownik

- Kontakt:
Re: ???
Kontrłaty i łaty będš zawsze może być natomiast folia paroprzepuszczalna lub pełne daskowanie ( plyta OSB) i papa. Osobicie jestem zwolennikiem tego drugiego. Pozdrawiam.Rider10 pisze:Czy pod dachowke jest lepsze pelne odeskowanie, czy wystarcza laty i kontrlaty jak tow mowia mi fachowcy>? A moze to z ich strony chec odwalenia tylko roboty (bo kupuje domek w stanie surowym zamknietym - wraz z dachem). Mozecie mi doradzic?
Dach
Dziekuje za rade 
Tez jestem raczej przekonany do pelnego odeskowania - ale:
1. Czy papa musi byc jakas specjalna, czy jakis standard?
2. Czy pod deski dawac wtedy folie paraprzepuszczalna (od strony strychu) ewentualnie jaka firma?
pzdr
poczatkujacy w temacie Wojtek
Tez jestem raczej przekonany do pelnego odeskowania - ale:
1. Czy papa musi byc jakas specjalna, czy jakis standard?
2. Czy pod deski dawac wtedy folie paraprzepuszczalna (od strony strychu) ewentualnie jaka firma?
pzdr
poczatkujacy w temacie Wojtek
- marcinradom
- Superużytkownik

- Kontakt:
Re: deskowanie pod dachówkę - jak?
nawet jak ułoży deska do deski to i tak kilkadziesiąt razy trafi papiakiem na szczelinę między deskami.mmarcin pisze:Witaj zawsze sie deskuje desks do deski jak inaczej połozysz i przybijesz pape bedziesz trafiał w luki miedzy deskami gwozdziami i czego bedą sie trzymały
papa do pokryciowa.Rider10 pisze:Czy papa musi byc jakas specjalna, czy jakis standard?
nie. zastosuj tylko szczelinę wentylacyjną między ociepleniem a deskami. szczelina ta powinna mieć 2-3cm.Rider10 pisze:Czy pod deski dawac wtedy folie paraprzepuszczalna (od strony strychu)
pozdrawiam
- Andrzej Wilhelmi
- Superużytkownik

- Kontakt: