Kabina prysznicowa bez brodzika - pytanie techniczne

Łazienka w stylu nowoczesnym czy klasycznym? Jaką wybrać armaturę łazienkową i kolor płytek? Wanna czy prysznic? Jak zaaranżować małą łazienkę w bloku? Takie pytania zadaje sobie każdy, kto ma przed sobą wizję remontu łazienki.

Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl

Depson
Początkujący
Początkujący

Kabina prysznicowa bez brodzika - pytanie techniczne

Post autor: Depson »

Witam,

Nie wiem czy to dobry działdo pytań technicznych ale spróbuję ;) Urządzamy mieszkanie i wymyśliliśmy sobie kabinę bezbrodzikową z liniowym odpływem. Całość nie będzie "w podłodze" bo w łazience będzie budowany ok 15cm "podest" takie jakby podwyższenie i na nim znajdować się będzie m.in. kabina.

Podwyższenie planowałem zrobić z jakiegoś lekkiego materiału (np. suporex) a nie jako wylewkę, dodatkowo pomyślałem, że będzie to łatwy w modelowaniu materiał (chodzi o wykonanie lekkiego spadku pod płytki i odpływ liniowy. Pojawiły się jednak wątpliwości czy to dobry pomysł i czy nie lepiej kupić gotowy "stelaż" pod kabinę - widziałem takie konstrukcje z wykonanym już spadkiem, wkłada się to w podłogę i tylko kładzie płytki.

Wolałbym jednak zrobić to samemu, pytanie tylko jak wówczas zaizolować ten materiał pod płytkami i ogólnie jak to widzicie.

Z góry dziękuję,
Dawid

Interno
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: Kabina prysznicowa bez brodzika - pytanie techniczne

Post autor: Interno »

Suporexu nie używaj.
Podwyższenie na natrysk kiepsko wygląda ale to rzecz gustu i dopasowania do łazienki / widziałem kiedyś łazienkę z takimi wysepkami pod kabinę, WC, bidet /.
Do gotowych stelaży nie mam zaufania chyba, że na rynku pojawiło się coś naprawdę extra jakość.
Najładniej wygląda w jednym poziomie z podłogą spadek prawie nie widoczny.
Drzwi opuszczane podczas zamykania z uszczelką przy podłodze / widziałem na zawiasach gazowych leciutko chodzą /.
Ładnie wyglądają kabiny z kamiennym blatem pod, który spływa woda na podłogę do odpływu.
Generalnie najważniejsza jest profesjonalnie wykonana izolacja i odpływy reszta to kwestia wizji i posiadanej kasy / np. ściany kabiny z onyksu z wewnętrznym oświetleniem /.

Depson
Początkujący
Początkujący

Post autor: Depson »

To nie będzie podwyższenie pod całą kabinę, po prostu łazienka będzie miała ogólnie takie podwyższenie na szerokość kabiny i na całą długość dwóch ścian. Dlaczego nie używać do tego suporexu? Pytanie dotyczyło konkretnie izolacji, czy ma być to coś konkretnego.

Interno
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Interno »

Depson pisze: Dlaczego nie używać do tego suporexu?
A izolowałeś ten materiał ?
Radzę użyć na spadki dobrą masę wzmocnioną włóknami lub polimerami uszczelniającymi.
Izolacja dobrej jakości PCI Basfa, Thomsit Henkela lub Sopro tę polecam z uwagi na jakość-cena.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Łazienki”