dobudować chcę na działce do altanki murowanej - ja to nazwałem "wiatrochrom". Chodzi o to, że ścianki ze siporeksu są na 12 cm grubości z oknami i drzwiami. Wysokość ok.2,5 metra,
wymiary pomieszczenia 2,9 m X 1,9 m. Chcę na tym murze położyć strop garowy (pustaki stropowe) . Pytanie, czy norma budowlana dopuszcza grubość takiego muru, czy nie będzie grozić to "katastrofą". Czy powinienem dobudować dodatkową ściankę do jednego boku muru a drugi koniec ułożyć na murze altanki? Altanka ma mur 24 cm.
Gdybym się niejasno wyraził, proszę o zapytanie.
Natomiast z góry dziękuję za (mam nadzieję) fachową odpowiedź.
pozdrawiam, Roman
strop na ściance działowej
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
-
Władek Janusz
- Początkujący

Re: strop na ściance działowej
Jak widzisz dotychczas nikt Ci nie odpowiedział i powinno być dla Ciebie jasne że takich rozwiązań się nie stosuje, chyba że chcesz szybciej spotkać się ze swoimi przodkami.roman2 pisze:dobudować chcę na działce do altanki murowanej - ja to nazwałem "wiatrochrom". Chodzi o to, że ścianki ze siporeksu są na 12 cm grubości z oknami i drzwiami. Wysokość ok.2,5 metra,
wymiary pomieszczenia 2,9 m X 1,9 m. Chcę na tym murze położyć strop garowy (pustaki stropowe) . Pytanie, czy norma budowlana dopuszcza grubość takiego muru, czy nie będzie grozić to "katastrofą". Czy powinienem dobudować dodatkową ściankę do jednego boku muru a drugi koniec ułożyć na murze altanki? Altanka ma mur 24 cm.
pozdrawiam, Roman
-
Władek Janusz
- Początkujący

Re: strop na ściance działowej
Jak widzisz dotychczas nikt Ci nie odpowiedział i powinno być dla Ciebie jasne że takich rozwiązań się nie stosuje, chyba że chcesz szybciej spotkać się ze swoimi przodkami.roman2 pisze:dobudować chcę na działce do altanki murowanej - ja to nazwałem "wiatrochrom". Chodzi o to, że ścianki ze siporeksu są na 12 cm grubości z oknami i drzwiami. Wysokość ok.2,5 metra,
pozdrawiam, Roman
Normy są dla projektantów i są zbiorem pewnych wytycznych, których powinno się trzymać. Minimalną głębokość oparcia na murze ogranicza technologia przyjętego stropu, ale wydaje mi się trochę absurdalne wykonywanie stropu o grubości 24cm na ściankach 12cm. Jeżeli już musiałoby sie coś takiego zrobić, to należałoby stosować metodę jaką posługiwali się niemcy przed wojną wykonując ściany 12cm z cegły dziurawki, zbrojone taśmą z płaskownika w taki sposób, że był on odginany i przeplatany w różnych poziomach cegieł.
Skuteczniej byłoby zastosować mur z pustaków szalunkowych 18cm i zazbroić go minimum fi6 co 25cm dla świętego spokoju.
Skuteczniej byłoby zastosować mur z pustaków szalunkowych 18cm i zazbroić go minimum fi6 co 25cm dla świętego spokoju.