oswietlenie led czy inne
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
-
tomi131274
- Zainteresowany

Re: oswietlenie led czy inne
a c zy kolego kupoweałes osobno wszystko czy w komplecie - chodzi mi o oprawki trafo zarówki???
To bez znaczenia. Ja wymiałem w już istniejących żyrandolach (radość niesamowita zamiast 150W tylko 9W). Zobacz co taniej wyjdzie: kupić oprawkę z dobrym ledem jaki cię interesuje czy ze zwykłym halogenem i zmień na leda.
Jeszcze jedna rada: tylko 230V, 12V jak kupisz ze zwykłymi halogenami to przetwornica która jest w zestawie może sobie nie poradzić z ledem więc dojdą dodatkowe koszty zmiany przetwornicy. Pozatym 230V łączysz ile chcesz a 12V przetwornice mają ograniczenia i nie pozwalają puścić wodzy fantazji (tzn można ale trzeba dokładać kolejne przetwornice a to są dodatkowe koszty).
Jeszcze jedna rada: tylko 230V, 12V jak kupisz ze zwykłymi halogenami to przetwornica która jest w zestawie może sobie nie poradzić z ledem więc dojdą dodatkowe koszty zmiany przetwornicy. Pozatym 230V łączysz ile chcesz a 12V przetwornice mają ograniczenia i nie pozwalają puścić wodzy fantazji (tzn można ale trzeba dokładać kolejne przetwornice a to są dodatkowe koszty).
-
martitako
Zdecydowanie stawiam na oświetlenie LED. Charakteryzuje się długą żywotnością (świecą dziesięciokrotnie dłużej niż żarówki halogenowe, 25 razy dłużej od zwyczajnych żarówek), może być stosowane jako oświetlenie główne lub dekoracyjne, a przede wszystkim jest wysoce energooszczędne.
-
CiekaweLampy
To bardzo dobry wybór,wielokrotnie pisałem o właściwościach,dobrych stronach oświetlenia typu LED wiec nic dziwnego że wiele osób decyduje się właśnie na nie.
LEDy spokojnie wystarczą, w końcu w łazience nawet lepsze jest lekko stłumione swiatło, nie odrabiasz tam lekcji ani nie sumujesz rachunków w końcu
A sufity powieszane, zwłaszcza ozdobione sztukaterią są piękne. Pooglądaj sobie mardom decor, może znajdziesz inspirację. Mnie się takie zdobienia kwiatowe podobają bardzo.
-
AdamSłodowy72
- Początkujący

Dużo dobrego słyszałem o Ledach ale osobiście, trudno mi się przekonać, to samo dotyczy żarówek energooszczędnych - chodzi mi o barwę światła- spędziłem sporo czasu szukając ciepłych barw, kupiłem nawet te "super najdroższe np osram i .....niestety to nie jest moje światło. Nie mogę się przekonać:( Ale może to wina tego że urodziłem się w PRLu:)
ja w żarówki LED zaopatruję się w sellneo, sukcesywnie zamieniam zwykłe na ledowe; mają duży wybór żarówek naprawdę dobrej jakości. Barwa biała ciepła bardzo mi odpowiada... chociaż barwa to już indywidualna kwestia.
Panowie a czytał któryś pod ledami książkę ? Nie da się, choćby tego było jak mrówek !
Jak żarówki LED to jedynie z górnej półki warto wydać więcej, ale otrzymać produkt dobrej jakości. Oświetlenie LED kupuję w Lighting Market.
Mnie się podobają takie łazienki na wzór XIX wieku, ze wanna stoi na środku bez obudowy, lustro w wielkiej ramie niby złotej, sztukateria na suficie i takie tam 
Tak jak tu już wszyscy piszą - LED, LED i tylko LED. Robiłem ostatnio remont mieszkania i właśnie postawiłem na oświetlenie ledowe. Całe 60 m2 oświetlone a prądu pobiera jak 2 żarówki 60W. Jak chcesz się pobawić to możesz też zainwestować w zdalnie sterowane moduły - można wtedy pilotem fajnie sterować oświetleniem 
Dobra firma remontowa to połowa sukcesu!
-
CiekaweLampy
To fakt,moduły bardzo dobrze się sprawdzają jeżeli chcesz dodatkowo pobawić się i sterować swoim oświetleniem. Poza tym LEd-y spełniają też funkcję dekoracyjną,nie zapominajmy o tym.
Ja odwiedziłam koleżanke po remoncie domu i zmianie oświetlenia i jest pięknie!! Ja teraz zabieram się po nowym roku za remont i zamierzam całe oswietlenie w domu wymienić na ledowe. Duzo dobrego słyszałam i nie zamierzam tkwić przy starych tradycyjnych żarówkach pożerających moje pieniądze.
IWONA
-
pawelighting
- Początkujący

- Kontakt:
Ja zwrócę Twoją uwagę na jeszcze ciekawszą technologię. Chodzi o Hue, dzięki któremu można sterować oświetleniem domu za pomocą IPada - http://www.youtube.com/watch?v=yVlPM3FajuA
Zapraszam na profil Philips Lighting Poland
Jako główneoświetlenie Ledowe polecam paski. Dają bardziej równomierne światło i posiadają dość duże moce w porównaniu do żarówek led. Dla pasków produkowane są profile i osłony by zachować estetykę wyglądu.