Jak chyba w każdej branży mamy do wyboru produktów co nie miara i chyba wszędzie napotkamy różnice w cenie o 100-200%.
Trzeba zadać sobie proste pytanie? czy chcemy mieć schody na lata czy byle by zamontować.
Odpowiednie drewno na schody to drewno twarde jakim jest dąb, buk, jawor, ostatnio widziałem piekne schody z graba tylko drogie
Jak widzę cenę za stopnień z drewna litego 50-70 zł to nasuwa się pytanie ? jak to jest możliwe. Przecież to trzeba dobrze wysuszyć materiał, skleić dobrymi klejami.
Szarpnąłem się i zrobiłem małe badanie. Kupiłem 4 stopnie różnych wykonawców z drewna dębowego grubości 30mm. Najtańszy był za 74zł potem kolejno 86zł, 98zł, 188zł(ten był lakierowany). Oczywiście widziałem i za 180 ale już mnie na to nie stać
I okazuje się prosta zasada że jak nie zapłacisz to nie zjesz. Stopnie za 74 i 98zł rozkleiły się jak je zostawiłem w lekko wilgotnym pomieszczeniu (oczywiście nici z reklamacji bo takiej Państwo nie dawali), stopnien za 86zł za to był trwały. wycisk dostał jak leżał w garażu i widać było zaraz ryski.
Już były strach bo przecież tyle pieniędzy poszło w błoto ale na szczęście ten lakierowany przetrwał moje najśmielsze oczekiwania. Zapewniano mnie że lakier jest dobry bo Pan daje na niego 8 lat gwarancji. Mineło już 3 lat i jest jak nowy. Po moich staraniach uważam że warto zaryzykowac kilka złotych i kupić lepszy produkt. Dzisiaj mam stopnie kupione na całe schody, sam układałem na piance i jestem zadowolony.
ps: polecam klejenie na piance niskorozprężnej. Szybko a w przypadku gdyby nawet kiedyś coś się działo to minutka i przyklejony na nowo... Oczywiście aby jak najdłużej nic się nie zepsuło.