dziwne rysy na scianach

Opinie techniczne budynków i budowli, odbiory robót w imieniu Inwestora, Doradztwo techniczne, Nadzory inwestorskie, optymalizacja kosztów budowy.
sylwesteru
Początkujący
Początkujący

dziwne rysy na scianach

Post autor: sylwesteru »

Jestem tu pierwszy raz wiec chce sie przywitac. mam nadzieje ze znajde tu odpowiedz na nurtujace mnie pytanie a wiec dom wybudowalem w 2009r w surowym stanie stal 2 lata w pazdzierniku 2011r zostaly wykonane tynki cem wap.wszystko ladnie wyschlo. Sciany wybudowane w systemie trojwarstwowym od zewnatrz polowka maxa 9cm 2 razy po 4cm styropianu od wewnatrz bloczki z betonu komorkowego w tym roku w lecie zostaly wykonane co i wylewki ok tydzien temu zauwazylem prawie przy kazdym oknie na dole poziome rysy na boki. Rysy sa nieregularne ale wszystkie biegna lekko w dol nie wiem czy sa to pekniecia tylko tynku czy cos wiecej moze ktos wypowie sie na ten temat czy moge cos z tym zrobic jak sprawdzic czy peka tynk czy sciana tez z gory bardzo dziekuje za ewentualne wypowiedzi pozdrawiam

Jarzynka
Początkujący
Początkujący

Re: dziwne rysy na scianach

Post autor: Jarzynka »

Drobi kolego, dobrze by było gdybyś przez pewien okres czasu regularnie je mierzył i zapisywał sobie gdzieś , w ten sposób ustalisz czy to są rysy na tynku czy ewentualnie rysa/y się przemieszczają i poszerzają co będzie znaczyło że pęka Ci budynek .
Pozdrawiam :)[/list]

laik2304
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: laik2304 »

Szybszym sposobem jest skucie kawałka tynku ale najpierw wyślij tu kilka fotek.

Jarzynka nie panikuj. Sylwesteru mówi tutaj o rysach, nie rozwarciach czy pęknięciach wiec co tu mierzyć?? I sprawa druga rysy tylko przy oknach - pod nimi?

Pozdrawiam
Dawid2304

Jarzynka
Początkujący
Początkujący

Post autor: Jarzynka »

Laik , nie panikuję ,po prostu doradzam , no poważnie ciężko dostrzec czy coś się powiększa czy nie, soryy nie możliwe, w czasach gdzie elektronika jest tak rozwinięta że głowa mała, aparaty ,kamery, apple i inne pier..., a do tego rysy ,no mi rysa jakoś bardziej podpada pod coś wiekszego , nie pod jakąś ryskę ... a to już jest różnica :) .
Oczywiście nie ma obaw do paniki jest to tylko rysy na tynku .

laik2304
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: laik2304 »

Sprawdzając słowo rysa w SJP na początku pojawi się słowo draśnięcie.

Pozdrawiam
Dawid2304

IWB

Post autor: IWB »

brak siatki w glifach ??? czy zbyt gruba warstwa tynku na raz rzucona i słabo przytarta
zobaczymy co zdjęcia pokażą ...

sylwesteru
Początkujący
Początkujący

witam ponownie mam zdjecia ale kiepskiej jakosci to jest najwieksza rysa sa one podobne przy wiekszosci okien znalazlem tez dwie rysy pionowe dl ok 1 m i jedna dokladnie w narozniku scian tez pionowa
[img]http://static.e-aranzacje.pl/gallery/5510/0_7ef64e9263b0930fc5870f90b2fad9c8b63ea65c.jpg[/img]

Lutek
Aktywny
Aktywny

Post autor: Lutek »

Brak zbrojenia pod oknem.

sylwesteru
Początkujący
Początkujący

ale w projekcie nie ma tam zadnego zbrojenia co dalej z tym robic :?: