Ogrzewania domu

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

Arleta
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Ogrzewania domu

Post autor: Arleta »

Jestem na etapie wyboru ogrzewania do domu o pow. 140. Nie bede miala gazu wiec to ogrzewanie odpada, bedzie kominek. Prosze doradzic o jamik w miare oszczednym ogrzewaniu moge pomyslec. Jestem laikiem jesli chodzi o budowe, a nie chcialabym byc naciagnieta na nie wiadomo jak duze koszty.
Pozdrawiam bede wdzieczna za porade i pomoc w wyborze.
Wanta
wanta

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

140m2 ale czy dom izolowany...? Jak izolowany to tylko niecentralne elektryczne.

Baret
Początkujący
Początkujący

Post autor: Baret »

Zależy na czym bedzie ci zależeć!najprostsza tania instalcja to jest piec na groszek z rurami z pex/al/pex kaloryfery aluminiowe Koszt na taki dom to około 15 tyś. z robocizną w tym mamy oczywiscie takze CWU i CO

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Radzę zrobić ogrzewanie za 3000-4000 zł a 12 000 dołożyć do skutecznej izolacji i nie czekać kiedy i w ostatnim kraju (Polsce) UE zabronią palić węglem.

Baret
Początkujący
Początkujący

"czekać kiedy i w ostatnim kraju (Polsce) UE zabronią palić węglem" tutaj możemy zacząc polemizować ale ja wiem jedno niechc sie pan nie spodziewa że długo poogrzewa prądem
bo w przeciagu najbliższych 3 lat prąd zdrożeje i to bardzo!z godnie z 32 dyrektywą unijną nad która trwają obecnie bardzo duże prace

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

...i chce mnie Pan przekonać, że zrezygnuje Pan z tv, komputera , elektrycznego oświetlenia...????

Baret
Początkujący
Początkujący

nie chce pana przekonać ze chca na ludziach wymusic maksymalne oszczedzanie energi elektrycznej!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”