Podałem Panu definicje współczynnika przenikania ciepła - definicja z natury rzeczy jest jedna.Nie wiem czy Pan TB zna odpowiedzi, wydaje mi sie ze jesli ktos juz glosi jedyne sluszne prawdy to te prawdy sa oczywiste. A jesli sa oczywiste to czemu nikt, a szczegolnie Pan TB nie chce przedstawic jakichs obliczen, badan przeprowadzonych przez kompetentne osoby?
Wyklucza ona ocieplanie za murem na fundamencie, bez paroizolacji... Podaje, że odbiornik ciepła ma wpływ na wielkość strumienia ciepła.
Chciałem się powołać na najlepszego fachowca w tej dziedzinie - audytora n1 KAPE dr Ludomira Dudę - a to Pan stanowczo wykluczył!
Zła izolacja powoduje, że dom jest drogi w budowie. Brak wiedzy - to kolejne koszty - przykład: centralny (pośredni) system ogrzewania ! Jak w ogóle dziś coś takiego można brać pod uwagę! Przecież taki system na dom 150 m2 zużyje ponad 3000kWh na straty własne!
Jeżeli nie zaizoluje Pan domu - tylko zrobi w nim centralne gazowe - zużyje Pan 120kWh/m2 rocznie!!!
Czy to tak trudno sprawdzić! Raczy Pan zobaczyć, że piszę o tym odkąd jest internet - i myśli Pan, że jest pierwszym! Nie schodzi nikt przy źle izolowanym domu z gazowym ogrzewanie poniżej 100-tki!