Jaka moc kotła?????

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

as100
Początkujący
Początkujący

Jaka moc kotła?????

Post autor: as100 »

Witam,
Proszę o pomoc w doborze mocy kotła na eko groszek z podajnikiem , dom nowy,dobrze docieplony (styropian 20) powierzchnia domu użytkowa 170 m2 plus garaż 20 m2.
DZIĘKUJE

asolt
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: Jaka moc kotła?????

Post autor: asolt »

Na podstawie tych skąpych informacji szacuje projektowe obciążenie cieplne tego domu od 5,5 do 7,5 kW, czyli wystarczy Ci praktycznie kocioł o mocy 11 kW jezeli takie są,uwzględniając grzanie cwu

Bolas
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Bolas »

Kolego po co ci taki kłopot? Bardziej ekonomicznym i wygodnym w obsłudze będzie prąd lub gaz. Tak mały kocioł na węgiel to tylko kłopot. Zastanów się nad ekopiecem na pellet.

as100
Początkujący
Początkujący

Post autor: as100 »

w projekcie napisano: "zapotrzebowanie na ciepło dom energooszczędny E(f)<70kWh/(m2) ".
co to oznzcza?

Bolas
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Bolas »

Że był energooszczędny gdzieś w okolicach poprzedniego ustroju. Oczywiście tragedii nie ma ale 200 x 70 daje 14kW+jakieś 2-4kW na bojler daje 16-18kW. Pytanie czy dom był budowany wg projektu? Ja też miałem projekt ale gdybym budował wg niego to dom zużywałby mi 120W/m2.

Spednet
Aktywny
Aktywny

Post autor: Spednet »

Mi także wydaje się,że taki kocioł będzie zdecydowanie za mały i z czasem stanie się po prostu niepraktyczny. Może zapytam inaczej: jaki budżet na zakup kotła posiadasz? Wtedy doradzimy coś z odpowiednią mocą dobrej firmy.

www.Spednet.pl

jacek358
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Post autor: jacek358 »

Do takiego domu powinien idealnie starczyć kocioł o mocy 17kW. Zgodzę się, że takie kotły co mogą sprawiać problemy, dlatego warto zainwestować w dobrą i sprawdzoną konstrukcję. Polecam heitz eko 2. Oczywiście jest wielu producentów którzy produkują bardzo dobre kotły, ale jest też wiele takich których produkty są po prostu kiepskie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”