Przeróbka garażu przylegającego do domu na pokoje mieszkalne

Opinie techniczne budynków i budowli, odbiory robót w imieniu Inwestora, Doradztwo techniczne, Nadzory inwestorskie, optymalizacja kosztów budowy.
Tosiek
Początkujący
Początkujący

Przeróbka garażu przylegającego do domu na pokoje mieszkalne

Post autor: Tosiek »

Witam Wszyskich serdecznie!

Mam pytanie odnośnie następującej sytuacji. Chciałbym przerobić garaż, który przyklejony jest do domu w którym mieszkam na 2 pokoje mieszkalne. Przejście byłoby z piwnicy, która jest zaadaptowana na mieszkanie - tu trzeba by się przebuć przez fundament. Sam garaż jest murowany (ścianka 24 cm). Z istniejącej bryły garażu chciałbym zrobić pierwszy pokój, zaś pod dobudowaniu 2,5 metra zorbić w tej części 2 pokój. Obcnie graż ma 5,5 metra, po rozbudowaniu miałby 9 m. Ściana zewnetrzna garażu znajduje się na granicy działki. Stąd moje pytania: czy w ogóle mogę przekształcić garaż na pokoje mieszkalne i jakie muszę dopełnić formalności oraz czy w takiej sytuacji, gdy garaż jest na granicy działki mogę do niego dobudować kolejne 2,5 metra budynku? Bardzo proszę o podpowiedź, chociaż ewentualnie jakiś punkt zaczepienia gdzie dalaj pytać bo mam z tym strszny mentlik :(

Enerbau
Ekspert budowlany
Ekspert budowlany

Re: Przeróbka garażu przylegającego do domu na pokoje mieszk

Post autor: Enerbau »

Przejdź się najpierw do lokalnego inspektora nadzoru budowlanego i zapoznaj go z Twoim problemem.
Jeżeli dostaniesz od niego zielone światło, to wróć na forum, a wtedy spróbujemy Ci pomóc.

laik2304
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: laik2304 »

Masz już garaż w granicy a Ty chcesz pójść jeszcze w stronę sąsiada 2,5m? Chore, i nie wiem jak to policzyłeś chyba że coś ukrywasz, 1m będzie niewidoczny bo masz garaż 5,5 poszerzasz go o 2,5 i to ma być 9 - ciekawa teoria

Pozdrawiam
Dawid2304

Tosiek
Początkujący
Początkujący

Dziękuję za wiadomość i poświęcony czas. Udam się jak najszybciej do ispektora nadzoru budowlanego.

Pozdrawiam serdecznie!
Antoni

Tosiek
Początkujący
Początkujący

Przepraszam za nie podanie czego dotyczy 5,5 metrowy wymiar garażu. Garaż ma 5,5 metra długości i na całej tej długości graniczy z działką sąsiada. Chciałbym dobudować do tego odcinka 5,5 metowego jeszcze 2,5 metra po prostu go przedłużając po granicy działki. Oczywiście nie chcę z budynkiem wchodzić na działkę sąsiada a dobudować po swojej stronie.

Pozdrawiam serdecznie!
Antoni

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ekspertyzy budowlane i opinie techniczne”