Kocioł CO - zgazowywuje czy nie?

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

zbychuczumsk
Początkujący
Początkujący

Kocioł CO - zgazowywuje czy nie?

Post autor: zbychuczumsk »

Witam. Od tego sezonu grzewczego jestem posiadaczem nowego kotła CO (18kW). Jest to kocioł dolnego spalania ze sterownikiem i dmuchawą. Wygląda on mniej więcej tak jak na rysunku poniżej.

Obrazek

Powietrze jest wdmuchiwane przez dmuchawę poprzez popielnik.
Przepustnica czopucha jest cały czas zamknięta gdyż w kominie jest strasznie mocny ciąg i śmigła dmuchawy ciągle się obracały nawet przy wyłączonej dmuchawie. Do czego zmierzam, otóż jeżeli otworzę drzwiczki załadowcze, gdy dmuchawa jest wyłączona, często następuje wybuch zgromadzonych gazów. I teraz moje pytanie, czy powyższy kocioł wykorzystuje proces zgazowywania?
Dodam, że podczas spalania przy uruchomionej dmuchawie płomień dociera niemalże do samego czopucha (rys. 2). To mnie właśnie skłoniło do tychże rozważań, gdyż wszelakie gazy jakie się wydobywają z paliwa powinny zostać spalone pomiędzy tymi poziomymi kanałami, które są w niewielkiej odległości około 6cm.

Obrazek

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: Kocioł CO - zgazowywuje czy nie?

Post autor: Jarecki79 »

Jak szkic jest prawdziwy, to jestem ciekaw co za insztalator-myśliciel Ci wmówił,że to kocioł dolnego spalania...

Szkic wskazuje ewidentnie na model górnego spalania......

Opisz może, w jaki sposób kocioł rozpalasz i jak go użytkujesz....

zbychuczumsk
Początkujący
Początkujący

Rozpalam poprzez dolne drzwiczki rusztowe. Jak drewno, czy tam cokolwiek załaduję, zacznie się palić załączam sterownik i dmuchawa resztę robi wszystko sama. Później jak trzeba dołożyć opału zatrzymuję sterownik dokładam i załączam ponownie. Załadunku dokonuję drzwiczkami załadowczymi.
Może zamieszczę krótki filmik jak wygląda sam proces spalania.
http://youtu.be/8XZtyGQFCwQ

zbychuczumsk
Początkujący
Początkujący

Zdecydowanie jest to kocioł górnego spalania. Sprzedawca wprowadził mnie w błąd. Miał to być kocioł, w którym można palić wszystkim, aczkolwiek w DTRce jest napisane, że można palić węglem, miałem i drewnem o wilgotności 15%. Kupując go głównie na to zwróciłem uwagę, nie zastanawiałem się jak on działa. Głównie zamierzam palić drewnem, a raczej drewno nie jest wskazane do górnego spalania ze względu na krótki czas spalania. Jak widać źle również z niego korzystałem, rozpalałem jak zwykły piec dolnego spalania. Drewno paliło się wówczas w całej objętości komory spalania. Jeżeli chodzi o jego sprawność to ma wyższą niż mój poprzedni kocioł dolnego spalania, który nie posiadał dmuchawy anie sterownika. Nie bardzo teraz też mogę wprowadzać żadnych przeróbek, gdyż kocioł objęty jest 7-mio letnią gwarancją.

zbychuczumsk
Początkujący
Początkujący

OK. Mój kocioł faktycznie przypomina kocioł górnego spalania, ale np.
Obrazek
jest też bardzo podobny, a jest to kocioł uniwersalny (źródło: http://insbud-mikula.pl/kociol-na-paliw ... 18kw,1348s).
Jeżeli kocioł jest uniwersalny to posiada przesłonę umożliwiającą zmianę sposobu spalania. Ten kocioł krzaczek nie posiada jej a mimo to jest kotłem uniwersalnym. Nie rozumiem tego.

zbychuczumsk
Początkujący
Początkujący

Zmieniam troszkę temat. Czytałem jeszcze w internecie o tym piecu, faktycznie jest to piec górnego spalania, czy zatem nie można w nim spalać drewna? Otóż jak się okazuje można, zarówno suche jak i to mokrzejsze. Wystarczy wyłączyć dmuchawę i uchylić dolne drzwiczki popielnika. U mnie to działa. Poprzednio jak załadowałem mokrzejszego drewna i załączyłem dmuchawę zaczęło się tak dymić, że szok, ale jak tylko zastosowałem się do tych wskazań wszystko jest OK. Drewno się ładnie spala, nie dymi, dymu prawie nie widać. Zostawiłem tylko załączoną pompkę obiegową.

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

Specjalnie Ci wcześniej nie odpisywałem, abyś trochę pogrzebał.

Ktoś Cię celowo lub nie wprowadził w błąd.

Masz kocioł górnego spalania a taki do spalania drewna przez dmuchawe nadaje się delikatnie mówiąc średnio. Jak już to właśnie bez dmuchawy sposobem jaki sobie opracowałeś.

Tak naprawdę masz kocioł górnego spalania, pytanie czy wymiarowo komora załadowcza jest poprawnie wykonana.

W takiej konstrukcji powinieneś jednak spalać węgiel lub groszek typu Gk.I
Możesz go wymieszać z drewnem, ale sposób palenia powinien wyglądać tak:

Powinieneś kocioł zasypać po dolną krawędź drzwiczek załadowczych tym węglem lub groszkiem, na górze ułożyć podpałkę w postaci gazet i drobno porąbanego drewna i odpalić. Po pewnie ok. 14-18h kocioł byś wówczas wyczyścił i odpalił od nowa. Nic by nie dymił i spalał czysto, trochę dymu jedynie przy rozpalaniu przez ok.2h a później czysto. Jakby do tego systemu palenia był dobry sterownik z pid, to też nigdy by Ci kocioł tak gwałtownie nie walił a przy dwustanowym odbicia są jednak mozliwe.

zbychuczumsk
Początkujący
Początkujący

Ale w jakim stosunku drewno wymieszać z węglem? Ze zdecydowaną przewagą węgla zapewne.
A czy w tym kotle można spalać biomasę typu wierzbę energetyczną? Znajomy zasadził tej wierzby i zamierzał ją spalać w swoim kotle retortowym z podajnikiem i dodatkowym górnym rusztem, ale zrębki się zawieszały w zasobniku i nici z tego. Czy np. wymieszanie zrębków wierzby dajmy na to z miałem było by dobrym pomysłem? Zastanawiałem się również nad zakupem trocin z pobliskich tartaków i zmieszanie z miałem, czy miałoby to sens?

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

zbychuczumsk pisze:Ale w jakim stosunku drewno wymieszać z węglem? Ze zdecydowaną przewagą węgla zapewne.
A czy w tym kotle można spalać biomasę typu wierzbę energetyczną? Znajomy zasadził tej wierzby i zamierzał ją spalać w swoim kotle retortowym z podajnikiem i dodatkowym górnym rusztem, ale zrębki się zawieszały w zasobniku i nici z tego. Czy np. wymieszanie zrębków wierzby dajmy na to z miałem było by dobrym pomysłem? Zastanawiałem się również nad zakupem trocin z pobliskich tartaków i zmieszanie z miałem, czy miałoby to sens?
- warstwa węgla na spód, na to warstwa drewna, dalej znowu warstwa węgla itd.

- zależy jaki podajnik ma znajomy... dużą ilość tej wierzby spalać na ruszcie awaryjnym, gdy się ma kocioł automatyczny to głupota, ale jakby miał lepszy palnik, bardziej uniwersalny to może spróbować to wymieszac z miałem węglowym, z groszkiem nie wiem jakby to szło...

- mieszanka trocin z miałem to do kotła zasypowego górnego spalania doskonały miks

zbychuczumsk
Początkujący
Początkujący

Mój kocioł ma komorę spalania o wymiarach: 30cmx50cmx30cm(do dolnej krawędzi drzwiczek zasypowych) /50cm (do pierwszego poziomego płaszcza wodnego). Na jak długo może wystarczyć taki załadunek węgiel+drewno lub miał+trociny do ogrzania domu 150m^2 nie ocieplonego? Zamęczyłbym się jakbym musiał 10 razy dziennie wygaszać, wyczyścić, załadować i rozpalać od nowa w kotle :lol:
Jeszcze jedna sprawa, mój kocioł nie ma kanału doprowadzającego powietrze wtórne, czy przy załadunku miału dmuchawa dostarczy wystarczającą ilość powietrza niezbędnego do spalania górnego, jak by nie było musiałaby wytworzyć spore nadciśnienie aby powietrze mogłoby się przebić przez 30 cm warstwę miału.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”