Jak obliczyć pow. dachu?

Jak dobrać właściwe izolacje do ocieplenia dachu, jaki materiał izolacyjny wybrać? Wełna mineralna a może styropian?

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

skrage
Początkujący
Początkujący

Jak obliczyć pow. dachu?

Post autor: skrage »

Witam.
Chciałbym wymienić dach w starym 50 letnim domu na dwuspadowy z poddaszem użytkowym. Jak obliczyć (może być mniej więcej) pow. tego nowego dachu?

Na dzień dzisiejszy dach jest jednospadowy. Wymierzyłem od wewnątrz że w najwyższym miejscu ma 1.8 m. wysokości. Dom ma kształt prostokąta. Dłuższy bok ma 14 m krótszy ma 5 m. Mierzyłem od wew.

Z góry dziękuje za wszelkie odpowiedzi.

Awatar użytkownika
Andrzej Wilhelmi
Superużytkownik
Superużytkownik
Kontakt:

Post autor: Andrzej Wilhelmi »

Dach dwuspadowy przy kącie 45* i okapach 0,5 m będzie miał ~120 m2 powierzchni. Pozdrawiam.

skrage
Początkujący
Początkujący

Post autor: skrage »

Dziękuje panie Andrzeju za odpowiedź.
Między czasie zrodziło się nowe pytanie. Jak wysoką ścianę pod dachem robi się przy poddaszach użytkowych (zgodnie ze sztuką budowlaną) ? Zastanawiam się czy musiałbym dużo dobudować w górę.
Mam nadzieję że moje pytania nie są głupie i banalne dla zaawansowanych użytkowników :wink:

Pozdrawiam.

amc1
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: amc1 »

Trzeba zrobić tak, jak jest w projekcie, po pozwoleniu na budowę, zgodnie z zaleceniami planu zagospodarowania przestrzennego.

Awatar użytkownika
Andrzej Wilhelmi
Superużytkownik
Superużytkownik
Kontakt:

Post autor: Andrzej Wilhelmi »

skrage pisze: Jak wysoką ścianę pod dachem robi się przy poddaszach użytkowych (zgodnie ze sztuką budowlaną) ? Zastanawiam się czy musiałbym dużo dobudować w górę.
Pozdrawiam.
Ścianki może nie być i sufit praktycznie styka się z podłogą. Stwarza to doskonałe wrażenie dużej przestrzeni. W praktyce od 90 cm. Podnoszenie ścianki kolankowej skutkuje jednak pogorszeniem zewnętrznych walorów architektonicznych. Zdecydowanie radzę zasięgnąć opinii architekta bo i tak projekt będzie konieczny. Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Dachy”