budowa domu w systemie szkieletowym
budowa domu w systemie szkieletowym
witam mam kilka pytań w internecie widziałem kilka ciekawych projektów domków dośyc ciekawe do 56 m powierzchni użytkowej mieszkam na wsi i mam swoją działkę pod lasem i tak sobie pomyślałem że morze bym zbudował sobie taki domek wiem że w rzecziwistości to nie jest takie proste . Mam także działkę zarośnietą drzewami i pomyślałem sobie że materiał był by za darmo tylko nie mam pojęcia jakie belki były by potrzebne ogólnie jaki potrzebował bym materiał obecnie jest to pomysł i prośił bym o jakieś rady od fachowców
Re: budowa domu w systemie szkieletowym
Wszystkie deski (belki) powinny mieć grubość 5 cm a szerokość od 5 do 22 cm.
przyklładowo mam już zmontowany szkielet domu
czy mógł bym na wykonczenie ścian z zewnątrz przybic lub przykręcic deski czy to jest opłacalne wogule i jaką gróbośc musiały by miec te deski i czy zimą nie było by za zimno ,jakią zastosowac wełne mineralnom i co by było najtrudniesze przy takiej budowie jakie ogrzewanie było by najlepsze do takiego domku
czy mógł bym na wykonczenie ścian z zewnątrz przybic lub przykręcic deski czy to jest opłacalne wogule i jaką gróbośc musiały by miec te deski i czy zimą nie było by za zimno ,jakią zastosowac wełne mineralnom i co by było najtrudniesze przy takiej budowie jakie ogrzewanie było by najlepsze do takiego domkuRe: budowa domu w systemie szkieletowym
Zewnętrzne poszycie spełnia ważną rolę ,zapewnia odpowiednią sztywność konstrukcji.Nalepsza jest do tego płyta OSB 12 mm, na to dopiero montujemy okładzine z desek.Wełna tylko isover w balach ,żadnej z wałków.
-
Inez Co. Domy Kanadyjskie
- rekomendowany doradca
- Kontakt:
Jeśli okładziną mają być deski to szkoda kasy na płytę OSB. Wtedy sztywność konstrukcji uzyskuje się poprzez montaż ukośnych belek w narożnikach.yanes pisze:Zewnętrzne poszycie spełnia ważną rolę ,zapewnia odpowiednią sztywność konstrukcji.
Najlepsza to jest sklejkayanes pisze:Nalepsza jest do tego płyta OSB 12 mm,
Wełna - czy to będzie Izover czy cokolowiek innego to nie ma znaczenia. Oczywiście lepsza jest kamienna, ale niestety droższa. Jeśli kładziemy wełnę szklaną to trzeba dobrać odpowiedni rodzaj do miejsca - w ściany zewnętrzne kładziemy inną, w wewnętrzne inną, w dach inną. Poczytać karty techniczne i wszystko jasneyanes pisze:Wełna tylko isover w balach ,żadnej z wałków.
-
- rekomendowany doradca
- Kontakt:
Karol, a co to znaczy "czy to jest opłacalne"? Pod jakim względem? Czy jest ciepło? Jak będziesz chciał ciepło to pod deski dołożysz wełny. Czy będzie tanio? Zależy jakie deski. Z jakiego drewna. Im szersze tym muszą być grubsze, czyli droższe w przeliczeniu na 1m2.karol222 pisze:czy mógł bym na wykonczenie ścian z zewnątrz przybic lub przykręcic deski czy to jest opłacalne wogule i jaką gróbośc musiały by miec te deski i czy zimą nie było by za zimno
Nic nie jest trudne. Trzeba sie tylko wszystkiego nauczyćkarol222 pisze: co by było najtrudniesze przy takiej budowie
Jeśli chcesz sam taki domek postawić to polecam blog pokazujący jak zbudować dom kanadyjski, na co zwracać uwagę i jak uniknąć błędów: http://www.blogibudowlane.pl/blog/L73%2 ... yjskie/155
Zwykłe konwektorowe grzejniki elektryczne za 400 PLN za sztukę.karol222 pisze:jakie ogrzewanie było by najlepsze do takiego domku
Jeżeli dom izolowany to najekonomiczniejsze jest niecentralne ogrzewanie elektryczne.karol222 pisze:i co by było najtrudniesze przy takiej budowie jakie ogrzewanie było by najlepsze do takiego domku
http://www.enerbau.pl/kalkulacja.pdf
Nie po to izolujemy by robić centralne
dzięki za dobre rady a wiecie chciał bym aby to wyszło jak najmniejszym kosztem bo mam dosyc mieszkania z rodzicami ,wiecie nie mam dobrze płatnej pracy a nie chce byc jak inni moi rówieśnicy czyli picie,cpanie itp. chce się usamodzielnic . nie wiem czy dobrze myślę ,nie stac mnie na kupno odrazu materiału raczej chyba będę powoli kupował potrzebne żeczy wiecie niech nawet mi to zajmie rok ale mam potrzebę taką i myślę że to będzie 1 rozsądna i pożyteczna w moim życiu
-
- rekomendowany doradca
- Kontakt:
To proponuję zimę poświęcić na uczenie się
Zakup jednej dobrej amerykańskiej książki, do tego lektura strony http://www.DomyKanadyjskie.com, do tego przejrzenie blogów budowlanych na http://www.BlogiBudowlane.pl i mały domek spokojnie postawisz sam. Jakbyś miał konkretne pytania to służymy pomocą (nieodpłatnie, bo lubimy te domy i cenimy ambitnych młodych ludzi).
Domy szkieletowe mają tę ogromna zaletę, że jeden zdrowy facet moze postawić cały dom niema sam. tylko przy stropie nad parterem i dachu trzeba mieć kumpla do pomocy, żeby ktoś belki pomógł dźwigać
Poza tym potrzebne sa tylko chęci i DOKŁADNOŚĆ.
W pozostałych sprawach możemy pomóc w ramach pasji
Powodzenia życzę!
Domy szkieletowe mają tę ogromna zaletę, że jeden zdrowy facet moze postawić cały dom niema sam. tylko przy stropie nad parterem i dachu trzeba mieć kumpla do pomocy, żeby ktoś belki pomógł dźwigać
Poza tym potrzebne sa tylko chęci i DOKŁADNOŚĆ.
W pozostałych sprawach możemy pomóc w ramach pasji
Powodzenia życzę!
Ale jeśli autorowi wątku zależy na niskiej cenie powinien zainteresować się wełną ECOSE. Jest tania, łatwa w montażu i pozbawiona trujących substancji chemicznych. Została wykorzystana w programie Ekoszkoła do ocieplenia szkoły w Chechle (woj. Małopoolskie), może być więc śmiało wykorzystywana do ocieplania pomieszczeńw których będą przebywać dzieci.
Kolega który chce stawiać domek, brzmi wszystko ciekawie lecz nie wszystko jest tak kolorowe
.
Jeśli działkę masz pod lasem ,ale u ciebie na działce nie występuje las? bo jeśli chodzi o wycinkę drzew leśnych to troszkę cięższa sprawa, jeśli stawiasz dom na terenie zalesionym ,do 5 arów ( jeśli dom się zmieści ) możesz wyciąć za darmo natomiast jeśli przekroczy 5 arów to płacisz za całkowitą wycinkę włącznie z tymi 5 arami .
Ale na domek drewniany trzeba mieć zgodę ? (chyba że się mylę )
i jakiś plan ?
nie można sobie przecież tak od "AA fajny teraz postawie sobie domek"
kiedyś "samowolka" budowlana była, teraz już z tym się walczy
Jeśli działkę masz pod lasem ,ale u ciebie na działce nie występuje las? bo jeśli chodzi o wycinkę drzew leśnych to troszkę cięższa sprawa, jeśli stawiasz dom na terenie zalesionym ,do 5 arów ( jeśli dom się zmieści ) możesz wyciąć za darmo natomiast jeśli przekroczy 5 arów to płacisz za całkowitą wycinkę włącznie z tymi 5 arami .
Ale na domek drewniany trzeba mieć zgodę ? (chyba że się mylę )
i jakiś plan ?
nie można sobie przecież tak od "AA fajny teraz postawie sobie domek"
kiedyś "samowolka" budowlana była, teraz już z tym się walczy
Kolega który chce stawiać domek, brzmi wszystko ciekawie lecz nie wszystko jest tak kolorowe
kolego jak byś przeczytał dokładnie to byś wiedział że to jest jak na razie pomysł i zbieram informacje na temat budowy domku po drugie mam działkę która sama zarosła drzewami wiec wystarczy tylko pozwolenie z gminy czy nadleśnictwa i morzna wycinac co do projektu to chyba jest oczywiste że w razie budowy będzie wiem że to nie będzie łatwe ale mam taki kaprys i chce miec coś swojego
kolego jak byś przeczytał dokładnie to byś wiedział że to jest jak na razie pomysł i zbieram informacje na temat budowy domku po drugie mam działkę która sama zarosła drzewami wiec wystarczy tylko pozwolenie z gminy czy nadleśnictwa i morzna wycinac co do projektu to chyba jest oczywiste że w razie budowy będzie wiem że to nie będzie łatwe ale mam taki kaprys i chce miec coś swojego
Oszczędzając na płycie OSB - to chyba nie najlepszej świadczy o firmie. Płyta OSB nie tylko usztywnia konstrukcję i jej brak na elewacji obniża jakość domu.Inez Co. Domy Kanadyjskie pisze:Jeśli okładziną mają być deski to szkoda kasy na płytę OSB. Wtedy sztywność konstrukcji uzyskuje się poprzez montaż ukośnych belek w narożnikach.
-
- rekomendowany doradca
- Kontakt:
Kubulec, nie masz racji. Myśląc w taki sposób nie lejmy w fundament betonu B15 tylko B30, bo będzie bardziej "jakościowo".Kubulec pisze:Oszczędzając na płycie OSB - to chyba nie najlepszej świadczy o firmie. Płyta OSB nie tylko usztywnia konstrukcję i jej brak na elewacji obniża jakość domu.Inez Co. Domy Kanadyjskie pisze:Jeśli okładziną mają być deski to szkoda kasy na płytę OSB. Wtedy sztywność konstrukcji uzyskuje się poprzez montaż ukośnych belek w narożnikach.
Naściany można przykręcić i płytę 18mm, tylko PO CO?
Nikt Cię nie zmusi do przykręcania 18 mm płyty ale jeśli nie rozumiesz po co jest przykręcana 12 mm to może jednak daj sobie na wstrzymanie.