OGRZEWANIE NA PODCZERWIEŃ
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
OGRZEWANIE NA PODCZERWIEŃ
mam zamiar założyć w domu ogrzewanie elektryczne w tym celu znalazłem w Polsce dwie firmy których oferta mi odpowiada jest to
-www.infrapanel.pl
-www.najtanszeogrzewanie.pl/strona/index.php?option=com_content&task=view&id=89&Itemid=61
ale całkiem nie dawno znalazłem firmę w Czechach która robi podobne urządzenia do tych w Polsce tylko dużo taniej moje pytanie brzmi czy ktoś zna tą czeską firmę a jeśli tak to czy można porównywać ich produkty do tych w Polsce o to adres
-www.sakutuscz.eu/contacts.htm
-www.infrapanel.pl
-www.najtanszeogrzewanie.pl/strona/index.php?option=com_content&task=view&id=89&Itemid=61
ale całkiem nie dawno znalazłem firmę w Czechach która robi podobne urządzenia do tych w Polsce tylko dużo taniej moje pytanie brzmi czy ktoś zna tą czeską firmę a jeśli tak to czy można porównywać ich produkty do tych w Polsce o to adres
-www.sakutuscz.eu/contacts.htm
Re: OGRZEWANIE NA PODCZERWIEŃ
dodam tylko że kupując urządzenia w Polsce to koszt ok. 7,5 tys. zł. a u naszych czeskich sąsiadów 2,2 tys. zł. (kosztorys zrobiony pod moje mieszkanie )
A czy nie lepiej zastosować kable lub maty grzejne? Myślę że to dużo lepszy sposób ogrzewania.
Słyszałem że przy ogrzewaniu na podczerwień w momencie wyłączenia ogrzewania od razu robi się zimno, natomiast przy elektrycznym ogrzewaniu podłogowym nie ma takiego efektu.
Słyszałem że przy ogrzewaniu na podczerwień w momencie wyłączenia ogrzewania od razu robi się zimno, natomiast przy elektrycznym ogrzewaniu podłogowym nie ma takiego efektu.
Oglądałem, porównywałem tak z rok temu. Czeskie cenowo wyglądają najlepiej ale niestety jakość wykonania i element grzejny są takie sobie. Porównując z infrapanelami te drugie wypadły zdecydowanie lepiej. Najlepiej samemu sprawdzić - postawić załączony panel i położyć rękę nad nim i przed nim (od frontu). W czeskich większość ciepła ucieka do góry, jak przez konwekcje a w infrapanelach czuć ciepło z przodu a nie z góry. Poza tym infrapanele mają te jakieś nanowkłady i trwałość 80 lat a nie 6, co mnie już ostatecznei przekonało.
Zeszłej zimy kupiłem po jednym na próbę, w tym roku dokupiłem reszte infrapaneli bo najbardziej przypadły mi do gustu.
Zeszłej zimy kupiłem po jednym na próbę, w tym roku dokupiłem reszte infrapaneli bo najbardziej przypadły mi do gustu.
Też sobie porównywalem te Czeske z tymi Polskimi z infrapanela i zdecydowałem sie jednak na te drugie. Jakoś tamte mnie nie przekonały zwłaszcza, że podobno rzeczywiście ciepło ucieka do góry :/ W sumie to mnie satysfakcjonują nie wiem jak tam te z najtańszegoogrzewania, bo wyceny byly podobne, ale po rozmowie z jednymi i drugimi Ci z firmy Krist wydali mi się sympatyczniejśi i bardziej przekonywujący. Także zakupu nie żałuję.
Czy Pan Gienio i Pan Magnum mogą się wypowiedzieć z jakimi dokładnie panelami mieli do czynienia, jeśli chodzi o te produkowane w Czechach? Chodzi mi o modele.
Nie wiem jak było kiedyś.
Chciałbym zaznaczyć, iż obecnie dostępne w dystrybucji na terenie naszego Kraju panele produkowane w Czechach w żaden sposób nie odbiegają od paneli o których Państwo wspominacie.
Można stwierdzić nawet, iż dzięki zastosowaniu pewnych zabiegów konstrukcyjnych są porównywalne jeśli chodzi o wydajność. Niektóre aspekty mogą nawet przemawiać na plus tych paneli.
Nie wiem jak było kiedyś.
Chciałbym zaznaczyć, iż obecnie dostępne w dystrybucji na terenie naszego Kraju panele produkowane w Czechach w żaden sposób nie odbiegają od paneli o których Państwo wspominacie.
Można stwierdzić nawet, iż dzięki zastosowaniu pewnych zabiegów konstrukcyjnych są porównywalne jeśli chodzi o wydajność. Niektóre aspekty mogą nawet przemawiać na plus tych paneli.
W tym wszystkim chyba nawet nie chodzi o modele a o podejście do nowych technologii, komfortu, ekonomii itp. itd.
Szokującym jest fakt , że inwestor w izolowanym domu zakłada ogrzewanie centralne lub oszczędza (pozornie) na izolacji myśląc, że jakimś śmieciuchem wyjdą mu koszty ogrzewania domu taniej.
Nie po to izolujemy, by robić centralne.
Szokującym jest fakt , że inwestor w izolowanym domu zakłada ogrzewanie centralne lub oszczędza (pozornie) na izolacji myśląc, że jakimś śmieciuchem wyjdą mu koszty ogrzewania domu taniej.
Jest przedstawicielem na kilka powiatów w województwie śląskim paneli na podczerwień czeskiego producenta First Heating. Czeskie są porządne! Jeśli ktoś zastanawia się nad ogrzewaniem na podczerwień to proponuję zapoznać się z zaletami dla zdrowia w fachowej literaturze.

-
grzegorz andrychiewicz
Mógłby Pan tę myśl bardziej rozwinąć?heniek113 pisze:Grzejniki na podczerwień są bardzo energooszczędne -
Z tego co pamiętam, to Pan Heniek jeszcze nigdy nie rozwinął żadnej myśli na tym forum.
Enerbau z mojego województwa. Czy mógłbyś dać jakieś info ile wyszłyby mi te wasze maty na budynek 190m2 użytkowej i jak się ma to do zapotrzebowania na prąd. Tylko szczerze i bez żadnych tabelek bo nie jestem żadnym podszywanym fachowcem. Pozdrawiam.
Witam krajana!Franz de pisze:Enerbau z mojego województwa. Czy mógłbyś dać jakieś info ile wyszłyby mi te wasze maty na budynek 190m2 użytkowej i jak się ma to do zapotrzebowania na prąd. Tylko szczerze i bez żadnych tabelek bo nie jestem żadnym podszywanym fachowcem. Pozdrawiam.
Za mało precyzyjne informacje, żeby podać koszt inwestycji. Proponuję przesłać na e-maila firmowego projekt budynku i wtedy zrobimy szacunkową wyceną. Chodzi o ilość pomieszczeń, stałe zabudowy itp. Informacje zawsze podajemy szczere i rzetelne. Zapotrzebowanie będzie zależne od potrzebnej ilości folii w m2.
Zachęcam do zapoznania się na początek z informacją na http://www.enerbau.pl/kalkulacja.pdf
Pozdrawiam
Będę miał chwilkę to prześle bo sam jestem ciekaw odpowiedzi. Znajomi mają za granicą kable grzejne w dwóch krajach i są zadowoleni. Wiem że to inny typ niż kable ale podobne działanie. Ogólnie to jestem ciągle zainteresowany pompami ciepła z tym że troszkę mnie frustruje brak gwarancji zwrotu tej inwestycji , to że zwróci się za kilkanaście lat to takie bla bla trochę bo gwarancje są 5 letnie.
-
grzegorz andrychiewicz
Zadowolenie będzie zależeć od ile kwh pożre nasz dom na ogrzewanie ,jak także od tego ile kwh jesteśmy w stanie kupić,za jedną godzinę naszej pracy zawodowej.Franz de pisze: Znajomi mają za granicą kable grzejne w dwóch krajach i są zadowoleni. .
Zadowolenie będzie, jak będzie dom izolowany.