czy zakładać zmiękczacz do wody?

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

miki_110
Aktywny
Aktywny

czy zakładać zmiękczacz do wody?

Post autor: miki_110 »

Myślę o założeniu zmiękczacza do wody. Czy warto? jest to znaczny wydatek. Znalazłem dość fajne BUDERUSA i VIESSMANA.
Czy macie jakieś doświadczenia z ich stosowaniem? koszty stosowania, ilośc soli jaką zużywają?

Jaki zmiękczacz na rodzinę 4 osoby (2 dzieci), zużycie średnio miesięcznie 10 m3 wody.

Za wszystkie odpowiedzi wielki dzięki.

Przemek

Re: czy zakładać zmiękczacz do wody?

Post autor: Przemek »

jeżeli dbasz o lokatorów ...

miki_110
Aktywny
Aktywny

Przemek pisze:jeżeli dbasz o lokatorów ...
szczerze powiem, drogi Przemku, że liczyłem na szerszą wypowiedź, także w kwestii, jaki ten zmiękczacz powinien być. Pzdr.

Stock
Aktywny
Aktywny

Post autor: Stock »

To są zmiękczacze do instalacji c.o (już nazwy producentów powinny Ci to podpowiedzieć). Nie nadają się do wody użytkowej (do mycia, picia itd.), a raczej o to chodzi? Kupowanie zmiękczacza tylko dla instalacji c.o. to niezła ekstrawagancja. Chyba, że musisz codziennie na nowo napełniać instalację...

miki_110
Aktywny
Aktywny

z tego co wiem do wody pitnej również

http://grzejmy.pl/zmiekczacz-wody-viess ... 22ff7c9274

valerij
Początkujący
Początkujący

Post autor: valerij »

Co do stacji uzdatniania to jest to jak najbardziej polecane urządzenie. Tylko będziesz na tym korzystał. U mnie nie ma już problemu z kranami i geberitem ( zakamieniona uszczelka non stop), zużywam przynajmniej połowę jakiejkolwiek chemii używanej w domu. Rachunki za wodę spadły średnio o 20%. Z doświadczenia stacja zużywa około 6 worków soli (u mnie w Lerua 17zł/worek ), na regeneracje zużywa około 50 litrów(regeneracja 3x/miesiąc) co do prądu to nie wiem. Wdę na wejściu ma 27st dh, a za stacją już 4st dh.

BIOS-BG

Post autor: BIOS-BG »

Witam!
Zmiękczacz to koszt 1500-2500 zł, a le to nie wszystko. Przede wszystkim warto wiedzieć co masz w wodzie i czego warto się pozbyć. Trzeba zamontować filtr siatkowy na wejściu do budynku np. 50 mikronów. Warto również zrobić oddzielne ujęcie wody pitnej z zestawem filtrów, np 10 mikronów, 5 mikronów, filtr węglowy, 1 mikron.
Pozdrawiam

Bolas
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Bolas »

Fajna sprawa taki zmiękczacz. Ja osobiście w nowym domu nie montowałby go do zmiękczania całej wody bo na cholerę zmiękczać wodę np do WC czy podlewania ogródka? Ale jeżeli masz twardą wodę to jak najbardziej jest wskazany a sól do regeneracji nie jest aż takim wielkim wydatkiem.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”