Kolektory słoneczne czy warto?

Kolektory słoneczną pochłaniają energię słoneczną i w inteligentny sposób i zamieniają ją na energię cieplną w naszych domach. Dowiedz się o wadach i zaletach kolektorów.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

katarinazl
Początkujący
Początkujący

Re: Kolektory słoneczne czy warto?

Post autor: katarinazl »

polonezeu- zgadzam sie z Tobą w 100%.
Warto żeby przeczytać jeszcze artykuł http://www.odnawialnecieplo.pl/odnawial ... sonecznych, który naprowadza na wcześniejsze pytanie. Rada eksperta odnośnie dachu jest bardzo istotna.

adriandrzyzga
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: adriandrzyzga »

Firma, która montowała mi kolektory słoneczne właśnie bacznie zwracała uwagę na odpowiednie ich położenie i ustawienie w kierunku słońca. Kolektory mam zamontowane na południowy-zachód i z tego co wiem to optymalny kierunek. Narazie grzeje nieźle, nawet w te gorsze pogody teraz jestem zaskoczony, że w miarę to jakoś dogrzewa.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

Ważne by kolektor był pionowo lub prawie pionowo! Chodzi o ograniczenie nadprodukcji ciepła latem i lepsze wykorzystanie słońca zimą. Ale skoro dobra firma to na pewno tak zrobiła!

michal3333
Początkujący
Początkujący

Post autor: michal3333 »

Zakupiłem rok temu Turbosolar od Makroterm. Jestem z nich bardzo zadowolony. Dowiedziałem sie kilku ważnych rzeczy. Po pierwsze ilość paneli zależy od zapotrzebowania na ciepłą wodę oraz od rodzaju wykorzystanych kolektorów. W pozostałych miesiącach użytkowanie kolektorów ma istotny wpływ na całkowitą wydajność układu grzewczego. Wszystko zależy od Twoich potrzeb , gdyż całą instalację można dopasować do indywidualnych wymagań. Cena to granice 2-3 tys. Jednak późniejsze zyski przebijają stratę zakupu.

Awatar użytkownika
bachus
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: bachus »

michal3333 pisze:Zakupiłem rok temu . Jestem z nich bardzo zadowolony. Dowiedziałem sie kilku ważnych rzeczy. Po pierwsze ilość paneli zależy od zapotrzebowania na ciepłą wodę oraz od rodzaju wykorzystanych kolektorów. W pozostałych miesiącach użytkowanie kolektorów ma istotny wpływ na całkowitą wydajność układu grzewczego. Wszystko zależy od Twoich potrzeb , gdyż całą instalację można dopasować do indywidualnych wymagań. Cena to granice 2-3 tys. Jednak późniejsze zyski przebijają stratę zakupu.
Widzę, że sznowny kolega te same teksty umieszcza na wszystkich forach jakich się da. To rodzaj reklamy, czy uwielbienia do kolektorów? Fe..
I jak znam życie instalatorzy spiepszyli instalację montując kolektory skośnie a nie pionowo.

instalator 7
Zaawansowany
Zaawansowany

Post autor: instalator 7 »

bachus pisze: I jak znam życie instalatorzy spiepszyli instalację montując kolektory skośnie a nie pionowo.
Wszystkie instalacje w Polsce są spieprzone :wink: . Ciekawe co jeszcze wymyśli Pan Tomasz :?:

Awatar użytkownika
posiadacz
Aktywny
Aktywny

Post autor: posiadacz »

Pan Tomasz ma strategie wyróżnienia sie na rynku i zaleceń o 180 stopni odwrotnych do przyjętych za normalne, a wiec to co jeszcze moze wymyślec, to montaż kolektorow absorberem w dół, bo np. w zimie mamy najwiecej promieniowania odbijanego od śniegu...

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

instalator 7 pisze:
bachus pisze: I jak znam życie instalatorzy spiepszyli instalację montując kolektory skośnie a nie pionowo.
Wszystkie instalacje w Polsce są spieprzone :wink: . Ciekawe co jeszcze wymyśli Pan Tomasz :?:
Po pierwsze nie wszystkie - może tylko większość! A po drugie - tu nie ma bolszewizmu- są pomiary! jest logika i ekonomia! Jeżeli instalator w naszej strefie klimatycznej ( nawet w większości) montuje kolektory pod kątem 45 na dachu, to po po prostu - sam się nie zna i nikt go nie nauczył.
Testowaliśmy ogniwa do domów zero energetycznych - i wyszło, że latem jest 30-40% mniej ale zimą 50 % więcej - Nakładając to na potrzeby do ogrzania cwu - trzeba naprawdę nie mieć wiedzy, albo ogromnie dużo złej woli, by montować kolektory skośnie.
- Kolejną zaletą - której wpływu procentowego nie zbadałem, jest łatwiejsze utrzymanie w czystości - brak ośnieżenia.
- Można choć jeden punkt - w którym przewagę ma kolektor na dachu???? Tylko sensowny!!1

bajbaga
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: bajbaga »

Pomijając inne aspekty:
- na elewacji domu jednorodzinnego nie ma tyle miejsca, w większości przypadków,
- technicznie i instalacyjnie, bardziej skomplikowane,
- konieczność dodatkowej adaptacji projektu pod kolektory pionowe,
- dużo wyższy koszt inwestycyjny samej instalacji.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Tylko sensowny!!

Awatar użytkownika
bachus
Superużytkownik
Superużytkownik

Tylko sensowny!!
Nie ma takiego!!! Bo jedynie słuszna koncepcja miszcza nie zakłada żadnych sensownych koncepcji montażu skośnie .
Po pierwsze nie wszystkie - może tylko większość!
Ciekawem jaka mniejszość procentowa jest montowana pionowo według koncepcji miszcza i dla czego?
Testowaliśmy ogniwa do domów zero energetycznych - i wyszło, że latem jest 30-40% mniej ale zimą 50 % więcej - Nakładając to na potrzeby do ogrzania cwu
No to może miszcz pochwali się tymi testami i poda parę cyferek na uzasadnienie.
laik BACHUS

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

i poda parę cyferek na uzasadnienie
. Przecież podawał Pan to wielokrotnie!!!!!!!!! Teraz Pan udaje naiwnego?

Awatar użytkownika
bachus
Superużytkownik
Superużytkownik

Tomasz_Brzeczkowski pisze:
i poda parę cyferek na uzasadnienie
. Przecież podawał Pan to wielokrotnie!!!!!!!!! Teraz Pan udaje naiwnego?
No tak. Fajnie miszcz to interpretuje. To wytłumaczę to bardziej łopatologicznie aby nawet absolwent przeczkola "solarna przyszłość" to zrozumiał.
Jeżeli podzielimy rok na zimę i lato to miesiące : listopad - marzec włącznie są zimowe oraz kwiecień - październik włącznie to miesiące letnie.
Uzysk energetyczny w zimie wynosi: 169 kWh/m2
Uzysk energetyczny latem wynosi: 848 kWh/m2
Razem: 1017 kW/m2. Tyle możemy uzyskać pomniejszając o sprawność instalacji solarnej - nie ważne.
Podstawiając to do

i wyszło, że latem jest 30-40% mniej ale zimą 50 % więcej

Czyli odejmując latem 35% uzyskujemy 508 kWh/m2,
natomiast dodając zimą 50% uzyskujemy 253kWh/m2
Razem przy podniesionych kolektorach do 90 stopni uzyskujemy 761kWh/m2 rocznie
czyli tracimy 256 kWh/m2 rocznie, czyli dokładnie 25%, Jeszcze inaczej to strata 1/4 ilości energii do pozyskania w stosunku do kąta 45 stopni.
A więc według teorii jedynie słusznej pozbawiamy się 25% energii możliwej do uzyskania.
Teraz Pan udaje naiwnego?

No tak. Naiwnością z mojej strony jest lekką ręką pozbawić się w instalacji solarnej kosztującej przecież nie mało takich ilości energii. Żeby nie było wątpliwości to przy średniej wielkości instalacji składającej się z trzech kolektorów to te wartości trzeba przemnożyć przez sześć.
Miszczu, trzeba czytać ze zrozumieniem i wyciągać wnioski a wniosek jest taki, że jeżeli zyskamy zimą 50% i stracimy latem 35% to czy ten zysk się nam opłaca zimą przy wielokrotnej stracie latem.
Natomiast:
Testowaliśmy ogniwa do domów zero energetycznych - i wyszło, że latem jest 30-40% mniej ale zimą 50 % więcej
Jest to kompletną bzdurą dla tego, że aby wyznaczyć najbardziej optymalny kąt dla ogniw stosuje się nie co inne założenia. Dla naszej strefy klimatycznej najbardziej optymalnym jest 20-35 stopni
ale miszczowi wyszło ci innego i pewnie sprostuje to liczbowo
laik BACHUS

exeter
Zaawansowany
Zaawansowany

Post autor: exeter »

@ bachus

odnosnie:
Dla naszej strefy klimatycznej najbardziej optymalnym jest 20-35 stopni

to jest kat dla ktorych uzyski z kolektora sa teoretycznie najwieksze.
Natomiast najbardziej uzyteczne katy to w naszej strefie 45-60st.

Zreszta to b zlozony temat, ktorego TB nie jest w stanie pojac nawet na etapie zalozen

Awatar użytkownika
bachus
Superużytkownik
Superużytkownik

exeter pisze:@ bachus

odnosnie:
Dla naszej strefy klimatycznej najbardziej optymalnym jest 20-35 stopni

Gwoli wyjaśnienia.
Toczymy tu wywód o kolektorach słonecznych i gro mojej poprzedniej wypowiedzi poświęciłem kolektorom. Natomiast:
Testowaliśmy ogniwa do domów zero energetycznych - i wyszło, że latem jest 30-40% mniej ale zimą 50 % więcej
ta wypowiedź tyczy ogniwa fotowoltaicznego a one podlegają nie co innym założeniom.
Ale pewnie dla miszcza to są te same urządzenia i on ich nie rozróżnia i wrzuca do jednego wora.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kolektory słoneczne”