Dobór kotła z podajnikiem?
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Dobór kotła z podajnikiem?
Witam.
Od miesiąca planuje zakup kotła z podajnikiem ślimakowym na ekogroszek, lecz temat C.O jest tak obszerny że już sam się lekko pogubiłem. Proszę o pomoc w doborze. Piecyk miałby być najlepiej z retortą obrotową (aby równomiernie dopalał groszek) oraz rusztem dodatkowym żeliwnym na drewno czy węgiel, sterownik z PID oraz co istotne dobry serwis.
Budynek z lat 70 z ocieplonym styropianem 6 cm o powierzchni 200m2,
Wyszczególniłem kilka opcji, jeżeli macie inne lepsze proszę sugestie.
Heitztechnik HT Eko 25kw
Defro Eko 28kw
Defro Komfort Eko 25 kw
Klimosz Duo NG 25kw
Z góry dziękuje za pomoc
Od miesiąca planuje zakup kotła z podajnikiem ślimakowym na ekogroszek, lecz temat C.O jest tak obszerny że już sam się lekko pogubiłem. Proszę o pomoc w doborze. Piecyk miałby być najlepiej z retortą obrotową (aby równomiernie dopalał groszek) oraz rusztem dodatkowym żeliwnym na drewno czy węgiel, sterownik z PID oraz co istotne dobry serwis.
Budynek z lat 70 z ocieplonym styropianem 6 cm o powierzchni 200m2,
Wyszczególniłem kilka opcji, jeżeli macie inne lepsze proszę sugestie.
Heitztechnik HT Eko 25kw
Defro Eko 28kw
Defro Komfort Eko 25 kw
Klimosz Duo NG 25kw
Z góry dziękuje za pomoc
Re: Dobór kotła z podajnikiem?
Sprawdź sobie granulację jaką można spalać w tych kotłach , ja patrzyłem na palnik zobacz temat o ekoenergii i brucer
Witam, mogę Ci polecić kocioł kmb rp plus od Witkowskiego. Ja mam wersję 15 kW, ale u Ciebie pewnie będzie musiał być większy. Trochę o swoim kotle pisałem tu : http://www.forumbudowlane.pl/vt/21252/0 ... ekogroszek
Hymmm...w waszych postach da się zauważyć pewną zgodność, a mianowicie polecacie palniki typu "Brucer", czyżby ten rodzaj palnika był lepszy niż np palnik retortowy obrotowy. Gdzieś na którymś z for widziałem opisy typu "Brucer potrafi mocno smolić", czy też np. że nie równomiernie układa się opał korytku palnika... Głównie zamierzam palić ekogroszkiem ponieważ u mnie w okolicy raczej jeszcze średnio z dostępem innego rodzaju opału do pieców z podajnikiem np, pelletem...dlatego rozważałem (choć nie wiem czy słusznie) palnik standartowy sprawdzony pancerpol na ekogroszek- obrotowy aby równomiernie spalał...zamontowany w kotle Heitztechnik eko 25kw, ruszta żeliwne dokładane, choć ten kociołek od Witkowskiego całkiem całkiem,
a dystrybutorzy na dolnymśląsku witkowskiego są jacyś? bo na stronie firmowej nie piszę no i jak z serwisem i częściami zamiennymi takiego kotła
a dystrybutorzy na dolnymśląsku witkowskiego są jacyś? bo na stronie firmowej nie piszę no i jak z serwisem i częściami zamiennymi takiego kotła
Minęło już kilka sezonów od 2008r i Twoje wiadomości są już nieaktualne.
Od dobrego roku są dopracowane, małe wersje palników żeliwnych.
Producenci, którzy koncentrowali się na palnikach żeliwnych od początku i sami prowadzili także swoje obserwacje wypracowali własne rozwiązania.
W kotle np. Skam-P Premium 12-17kW znajdziesz indywidualnie odlewany mniejszy palnik żeliwny na miały-groszki 0-32mm z szerszą ramką na zejście paliwa z kosza, mniejszym paleniskiem i odpowiednią strefą dopalania.
Od kilku sezonów jest też mała ekoenergia, w tym roku przeszła ona najważniejszą modernizację dotyczącą konstrukcji odlewu ślimaka. Sa producenci, którzy stosują ją w wersji fabrycznej, sa też tacy, którzy wypracowali sobie własne wykonanie głowicy spalającej. Taką mam m.in. u siebie w swoim prywatnym kotle,
Od dobrego roku są dopracowane, małe wersje palników żeliwnych.
Producenci, którzy koncentrowali się na palnikach żeliwnych od początku i sami prowadzili także swoje obserwacje wypracowali własne rozwiązania.
W kotle np. Skam-P Premium 12-17kW znajdziesz indywidualnie odlewany mniejszy palnik żeliwny na miały-groszki 0-32mm z szerszą ramką na zejście paliwa z kosza, mniejszym paleniskiem i odpowiednią strefą dopalania.
Od kilku sezonów jest też mała ekoenergia, w tym roku przeszła ona najważniejszą modernizację dotyczącą konstrukcji odlewu ślimaka. Sa producenci, którzy stosują ją w wersji fabrycznej, sa też tacy, którzy wypracowali sobie własne wykonanie głowicy spalającej. Taką mam m.in. u siebie w swoim prywatnym kotle,
Witam,
Dołaczam się do tematu ,jestem na etapie doboru kotła na ekogroszek-miał z- zasobnikiem,powierzchnia do ogrzania 110m2 ,dom ocieplony nowe budownictwo.Zastanawiam sie nad podajnikiem slimakowym - tłokowym lub rynnowym,ruszt wodny czy ruszt żeliwny.Poposzę o opinię który i dlaczego.
Dołaczam się do tematu ,jestem na etapie doboru kotła na ekogroszek-miał z- zasobnikiem,powierzchnia do ogrzania 110m2 ,dom ocieplony nowe budownictwo.Zastanawiam sie nad podajnikiem slimakowym - tłokowym lub rynnowym,ruszt wodny czy ruszt żeliwny.Poposzę o opinię który i dlaczego.
Tak małego tłoka nie ma, zresztą też ciężej taką konstrukcje poskromić.ArrturrW pisze:Witam,
Z kotłów małych mocy sugeruję wybór rusztu żeliwnego.
Jak jesteś pewien izolacji domu, to wystarczy Ci Skam-P Premium 7kW
jak chcesz mieć gwarantowany zapas mocy, to nic więcej jak Skam-P Premium 12kW
Kocioł posiada żeliwny palnik II-ej generacji indywidualnie dopasowany do konstrukcji kotła Skam, jest też dwupoziomowy ruszt awaryjny. Górne mocowanie pozwala na korzystanie z rusztu żeliwnego identycznie, jakby był to model z rusztem wodnym, zaletą jest lepszy rozkład temp. w wymienniku i czystsze spalanie oraz wpływ na końcową temp. spalin dzięki możliwości manewrowania dwoma płytami rusztu awaryjnego.
Popatrz sobie na wątki o Skam-P Premium.
- karoka65
- Superużytkownik

- Kontakt:
Oprócz Skama jareckiego z porządnych kotłów małej mocy masz jeszcze do wyboru Ogniwo Eko Plus 10kW i RBR-Ekouniwersal 11kW.
Dięki za podpowiedż,poprzeglądam te kociołki,dlaczego nie produkują takich małych kociołkow nie ma zapotrzebowania.
- karoka65
- Superużytkownik

- Kontakt:
Zbudowanie kotła małej mocy to nie problem, problemem jest palnik małej mocy.
Skam-P Premium 12kw byl pierwszym kotłem tak małej mocy wyposażonym w palnik żeliwny, był sam na rynku przez 2lata.ArrturrW pisze:Dięki za podpowiedż,poprzeglądam te kociołki,dlaczego nie produkują takich małych kociołkow nie ma zapotrzebowania.
Od tego sezonu dołączyły wymienione przez kolegę konstrukcje z palnikami żeliwnymi.
Inne kotły małej mocy, ale już strikte na ekogroszek z klasycznymi palnikami to m.in. mały galmet 12kW, mały Heiztechnik 12kW i jest jeszcze bodajże mały Hef 12kW. Te kociołki sa na rynku od ok.2-3lat.
Wyzwaniem jest mały wymiennik, ale największym wyzwaniem jest dobranie małego palnika i odpowiednie spasowanie dmuchawy wraz z jej charakterystyką.
- karoka65
- Superużytkownik

- Kontakt:
Wymiennik nie jest problemem i twój nie jest taki mały, stawiając go obok Ogniwa czy RBRa to nadal kolos choć dość zgrabnyJarecki79 pisze:ArrturrW pisze:Dięki za podpowiedż,poprzeglądam te kociołki,dlaczego nie produkują takich małych kociołkow nie ma zapotrzebowania.
Wyzwaniem jest mały wymiennik, ale największym wyzwaniem jest dobranie małego palnika i odpowiednie spasowanie dmuchawy wraz z jej charakterystyką.