Enerbau pisze:Piece akumulacyjne, to najdroższa forma ogrzewania elektrycznego. Popularne były przed 30 laty, kiedy energia elektryczna była tania. Dziś są w elektrycznych systemach grzewczych odpowiednikiem piecy kaflowych w ogrzewaniach konwencjonalnych. Przyszłość należy do nowoczesnych ogrzewań elektrycznych na podczerwień jak panele albo elektryczne ogrzewania powierzchniowe na podczerwień.

Niestety dalej nie pojmuje dlaczego?
Piec akumulacyjny dynamiczny pobiera prad w taniej taryfie, u mnie to 0,293 pln kWh, oddaje w drogiej 0,686 pln kWh.Obciazenie cieplne budynku to 27,6W /m2.chociaz mam nadzieje na poprawe tej wartosci po tescie szczelnosci.Do OZC przyjeto krotnosc wymian przy roznicy 50 pa 4,0 na 1h licze na 0,6 Budynek szkielet 110 m2 wykonany jak termos jak zaleca Pan TB( tu akurat sie z nim zgadzam w pozostalych tematach brak konkretow, choc teorie ciekawe), wentylacja mechaniczna jak podaje producent wymiennik krzyżowo-przeciwprądowy o sprawności do 95% wspolczynnik [W/m2K]. dla scian 0,14 podlogi na gruncie 0,11 i stropu 0,09 Prosze mnie przekonac ze Wasze ogrzewanie bedzie tansze. Wiem wiem precyzyjna dawka ciepla tu i teraz ,tylko prosze pamietac ze dzisiejsze piece akumulacyjne dynamiczne tez mozna sterowac moze nie tu i teraz z dokladnoscia do 0,000001 stopnia

ale place 0.293 pln, a nie 0,686pln.
Ps.przepraszam za brak polskich znakow
A tak swoja droga przyszlosc budujemy sobie sami, a nowoczesnosc patrz testy niezawodnosci aut

im nowsze tym gorsze
Pozdrawiam