Mam mały pokój, który chciałabym wyremontować. Słyszałam, że jest wiele sposobów aby pomieszczenie wydawało się większe. Będę wdzięczna za informacje.
Jak optycznie powiększyć pokój?
-
Renata2010
- Początkujący

Jak optycznie powiększyć pokój?
Witam,
Mam mały pokój, który chciałabym wyremontować. Słyszałam, że jest wiele sposobów aby pomieszczenie wydawało się większe. Będę wdzięczna za informacje.
-
Sztuka Wnętrz
- rekomendowany doradca
- Kontakt:
Re: Jak optycznie powiększyć pokój?
Jest wiele sposobów na to, aby mała przestrzeń wydawała się większa.
Powinno przede wszystkim być jak najmniej kolorów, drobiazgów, mebli. Dobrze, jeśli jeden mebel pełni kilka funkcji, np. sofa z możliwością rozłożenia do snu. Meble powinny być lekkie i delikatne, w jasnych barwach.
To, że jasny kolor powiększa, wydaje się oczywiste. Warto jednak pamiętać o jeszcze jednej zasadzie. Mianowicie ciepłe odcienie przybliżają optycznie, a chłodne oddalają. Może Pani użyć szarości, srebrzystości, chłodnych rozbielonych pasteli. Jeśli wzory, to bardzo subtelne i delikatne. Tkaniny zwiewne i półprzezroczyste.
Przytulności przestrzeni może Pani dodać dekoracyjnymi dodatkami w ciepłych barwach.
Deski na podłodze ułożone prostopadle do okna- wydłużą pokój.
Powiększa również to, co gładkie i lśniące. Może bdzię pasowało ozdobne lustro na ścianie.
Powinno przede wszystkim być jak najmniej kolorów, drobiazgów, mebli. Dobrze, jeśli jeden mebel pełni kilka funkcji, np. sofa z możliwością rozłożenia do snu. Meble powinny być lekkie i delikatne, w jasnych barwach.
To, że jasny kolor powiększa, wydaje się oczywiste. Warto jednak pamiętać o jeszcze jednej zasadzie. Mianowicie ciepłe odcienie przybliżają optycznie, a chłodne oddalają. Może Pani użyć szarości, srebrzystości, chłodnych rozbielonych pasteli. Jeśli wzory, to bardzo subtelne i delikatne. Tkaniny zwiewne i półprzezroczyste.
Przytulności przestrzeni może Pani dodać dekoracyjnymi dodatkami w ciepłych barwach.
Deski na podłodze ułożone prostopadle do okna- wydłużą pokój.
Powiększa również to, co gładkie i lśniące. Może bdzię pasowało ozdobne lustro na ścianie.
-
Sztuka Wnętrz
- rekomendowany doradca
- Kontakt:
Gdyby potrzebowała Pani jeszcze dodatkowych informacji, musielibyśmy wiedzieć jak ten pokój jest usytuowany względem stron świata (tj. jak jest doświetlony), jego powierzchnię i jaką funkcję ma pełnić. Bez tych informacji, każda odpowiedź będzie bardzo ogólna.
-
Bogumiła Matuszewska
- nawrócony - nie spamuje
- Kontakt:
Witam
Na początek klika krótkich porad:
Po pierwsze - KOLOR. Chłodne, jasne barwy ścian i sufitu można skontrastować z ciemna podłogą.
Po drugie - ŚWIATŁO. Odpowiedni dobór punktowego oświetlenia jest w stanie stworzyć wrażenie głębi lub podwyższyć wnętrze.
Po trzecie - POWIERZCHNIA. Blask i gładkość powiększają! Dlatego warto pobawić się w stworzenie aranżacji wykorzystującej lustra.
Poza tym - MEBLE. Mało, współgrające z pozostałą częścią pomieszczenia. Im bardziej "ażurowe", tym mniej skupiają uwagi i nie zatrzymują wzroku. Najlepiej zrezygnować z drobiazgów na półkach i wszelkich niepotrzebnych dodatków.
Na początek klika krótkich porad:
Po pierwsze - KOLOR. Chłodne, jasne barwy ścian i sufitu można skontrastować z ciemna podłogą.
Po drugie - ŚWIATŁO. Odpowiedni dobór punktowego oświetlenia jest w stanie stworzyć wrażenie głębi lub podwyższyć wnętrze.
Po trzecie - POWIERZCHNIA. Blask i gładkość powiększają! Dlatego warto pobawić się w stworzenie aranżacji wykorzystującej lustra.
Poza tym - MEBLE. Mało, współgrające z pozostałą częścią pomieszczenia. Im bardziej "ażurowe", tym mniej skupiają uwagi i nie zatrzymują wzroku. Najlepiej zrezygnować z drobiazgów na półkach i wszelkich niepotrzebnych dodatków.
-
Renata2010
- Początkujący

Z tego co już wiem, ciemna podłoga nie jest wskazana w małym pomieszczeniu Poza tym nie podoba mi się.

-
Sztuka Wnętrz
- rekomendowany doradca
- Kontakt:
Zgadzam Się że podłoga powinna być w tonacji jasnej, ale też nie powinna być pretensjonalna i wzorzysta (np. jesion). Nie powinno się w niej za dużo dziać, żeby nie skupiała uwagi.
W małym pomieszczeniu to nie ilość ale jakość ma znaczenie. Czyli kilka fajnych zgranych elementów- drobiazgów, a reszta bardzo funkcjonalna.
Pozdrawiam.
W małym pomieszczeniu to nie ilość ale jakość ma znaczenie. Czyli kilka fajnych zgranych elementów- drobiazgów, a reszta bardzo funkcjonalna.
Pozdrawiam.
-
Renata2010
- Początkujący

Pokój ma ok. 12 m2; jest na pn/zach. Jego funkcja dzienno- sypialniana. Myślę, że ważne jest też oświetlenie. Chciałabym prosiś o rady w tej kwestii.
a może pseudo powiększenie używając jakiejś fototapety? zobacz np na to: http://www.fototapety.e-mieszkanie.pl. a koszt nie jest wcale taki duży 
-
Sztuka Wnętrz
- rekomendowany doradca
- Kontakt:
U Pani usytuowanie pokoju jest bardzo wymagające pod względem światła (pn/zach). Jest go mało, szczególnie, że pokój ma pełnić funkcję dzienną.
Trzeba wykorzystać różne rodzaje oświetlenia (ogólne, funkcjonalne i dekoracyjne). Dobra będzie różnorodność.
Do funkcji dziennej potrzebujemy oświetlenia sufitowego, lampy stojącej oraz ewentualnie kinkietu.
Należy pamiętać też o dyskretnym świetle do oglądanie telewizji (np. LED), a kierunkowym do czytania.
Dekoracje na scianach, np. obrazki i zdjęcia może Pani oświetlić światłem ukierunkowanym, skupionym, czystym, np. halogenowym. To stworzy przyjazny klimat.
Pozdrawiam,
IM SztukaWnętrz
Trzeba wykorzystać różne rodzaje oświetlenia (ogólne, funkcjonalne i dekoracyjne). Dobra będzie różnorodność.
Do funkcji dziennej potrzebujemy oświetlenia sufitowego, lampy stojącej oraz ewentualnie kinkietu.
Należy pamiętać też o dyskretnym świetle do oglądanie telewizji (np. LED), a kierunkowym do czytania.
Dekoracje na scianach, np. obrazki i zdjęcia może Pani oświetlić światłem ukierunkowanym, skupionym, czystym, np. halogenowym. To stworzy przyjazny klimat.
Pozdrawiam,
IM SztukaWnętrz
Trzeba pamietać , by pomalować ściany na jasne pastelowe kolory. Pomieszczenie wyda się troche większe .Jak najmniej szafek itp .Ważne by pokój nie był zagracony .
jak najmniej "wyposażenia", jak najjaśniejszy pokój - teraz bielone podłogi i jasne pomieszczenia są bardzo pożądane, więc spokojnie można znaleźć wiele inspiracji... lampy też są dobrym pomysłem - szczególnie,że same nie zajmują wiele miejsca.
powodzenia! czekamy na zdjęcia z efektem końcowym:)
powodzenia! czekamy na zdjęcia z efektem końcowym:)
Pozdrawiam, Marek F.
-
Kociol_net
- Aktywny

Dokładnie jak w powyższych postach. Najlepiej i zarazem najprościej będzie zastosować jasne,ciepłe i oddające pozytywną energię kolory. Dzięki temu skutecznie powiększysz swój pokój,będzie sprawiał wrażenia znacznie dłuższego.
-
FotoDecorus.pl
- Początkujący

Pomieszczenie można optycznie zwiększyć umieszczając meble na ścianach stykających się, a nie na przeciwległych. Oprócz tego, fototapeta na całą ścianę z jakimś widokiem, na przykład morze, ocean, albo po prostu widoczek w dal, mogłaby powiększyć pomieszczenie:).
www.fotodecorus.pl
www.fotodecorus.pl
- jaceklajtit
- Początkujący

- Kontakt:
Witam,
Ponadto co zostało napisane wcześniej, to zdecydowanie trzeba "oczyścić" okno z cięzkich zasłon czy firan. Lekkie roletki, w ciepłych barwach, wydają się optymalnym rozwiązaniem.
Ponadto co zostało napisane wcześniej, to zdecydowanie trzeba "oczyścić" okno z cięzkich zasłon czy firan. Lekkie roletki, w ciepłych barwach, wydają się optymalnym rozwiązaniem.
Ja widziałem dobrego projektanta w takim portalu http://podkarpackiefirmy.com/ Jeżeli jesteście z Podkarpacia to można skorzystać bo z tego co wiem to są tam tylko firmy z Podkarpacia i działające na tym regionie.
Pozdrawiam
Pozdrawiam