Otwory dzrwi 85 i 86cm w nowym mieszkaniu

Asortyment okien i drzwi jest tak duży, że wybór jest naprawdę trudny. Do tego montaż, konserwacja, czasem naprawy. Z tego działu możesz dowiedzieć się czym różnią się poszczególne typy i modele, jak wybrać odpowiednie okna i drzwi do Twojego domu i mieszkania, jak je prawidłowo osadzić, konserwować i co robić jeśli pojawią się jakieś problemy.

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

Depson
Początkujący
Początkujący

Otwory dzrwi 85 i 86cm w nowym mieszkaniu

Post autor: Depson »

Witam, kupiłem nowe mieszkanie, które odbieram za 2 msc, byłem jednak wszystko pomierzyć już teraz bo jest skończone, nie pomalowane.

Wczoraj chciałem kupić drzwi i ościeżnice (nie metalowe tylko drewniane, regulowane) i sprzedawca powiedział mi, że moje otwory są za małe na 80-ki. (otwory 85 i 86cm).

Mam w związku z tym pytanie zanim zadzwonię do dewelopera i powiem, że nie odbiorę takiego mieszkania do Was, czy faktycznie z takimi otworami jest problem i co można z tym zrobić bo zapewne kierownik budowy będzie chciał pobić mnie doświadczeniem :)

Pozdrawiam!

xfinlandia

Re: Otwory dzrwi 85 i 86cm w nowym mieszkaniu

Post autor: xfinlandia »

Zwycajnie jest źle zrobione. Wg dzisiejszych przepisów szerokość drzwi w przejściu powinna mieć 80cm, a dla drzwi tego rozmiaru wymagana jest rozpietość otworów na 88-92 w zależności od produktu.
To trzeba rozkuć i tyle. Żadna filozofia.

PVL
Początkujący
Początkujący

Post autor: PVL »

Zamiast powiększania otworu drzwiowego w ścianie, udaj się do stolarza w celu zagadania o zrobieniu węższej futrynki (grubość futryny), nie powinno kosztować majątku. Jest jeszcze jedna opcja, a mianowicie przycięcie samego skrzydła. Jeżeli stolarz to stolarz, i ma podstawowy sprzęt to nie powinien bardzo osuszyć portfela.
Mam nadzieje że przydala sie moja podpowiedź, przynajmniej ja bym tak zrobił, ale decyzje zostawiam tobie.
pozdrawiam

xfinlandia

Chyba ja czegoś nie zrozumiałem.. co tu ma dać przycięcie skrzydła?

PVL
Początkujący
Początkujący

Post autor: PVL »

hmmm... mialem na mysli zmniejszenie grubości futryny żeby sie zmieścić ze standardowym wymiarem drzwi, ale jeżeli nie dało by rady trzeba rozwarzyć opcje zwężenia (podcięcia z szerokości) skrzydła. Mam nadzieje że teraz było jaśniej ;)

xfinlandia

Zwężenie skrzydła które daje 75cm przejścia ma sprawić, że to światło się zwiększy?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Okna i drzwi”