Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.
Olgierd_66 pisze:Gocha - poszukaj na youtube, jest sporo filmików ilustrujących samodzielne robienie pelletu. Jakkolwiek to świetne paliwo, to ja osobiście bym się w samodzielną produkcję nie bawił Jakość nigdy nie dorówna markowym produktom, lepiej udać się do składu i wziąć solidne paliwo o pewnej jakości.
Co do OLIMPu, to ja będę nim palił od tego sezonu, bo słyszałem sporo pozytywów na jego temat.
Dzięki, chyba się jednak zdecyduję na ten Olimp
A jeszcze mam pytanie - jak sie sprawdza ten pellet jako nawóz? Dobrze rosną na nim rośliny?
Nie powiem ile dokładnie trzeba bo to zależy.
Ja mam kwaśną ziemię więc sypię pół worka wapna na jakieś 100 m2 upraw.
Jeśli się nie zna parametrów można zakupić w sklepie ogrodniczym kwasomierz i sprawdzić pH gleby, może się okazać że wcale nie trzeba, albo dużo więcej. Poza tym niektóre rośliny lubią kwaśną ziemię i tych nie trzeba wapnować.
Warto pewne fantazje na pieniądze przeliczać.
Jak się ma marne kilkaset tysięcy na postawienie domu to nie ma co bujać w obłokach i marzyć o współczynnikach poniżej 0,2 W/m2K.
Zaizolowanie domu pozwalające na osiągnięcie takiego spalania kosztuje tyle, że można się 30 lat za te pieniądze ogrzewać. A jak z pompą ciepła to i 50 latek będzie się zwracać.
Marne szanse abym tyle pożył, a jak pożyję - z pewnością nie będzie wiele mnie obchodziło co ile kosztuje.
Bardzo prosto łaskawy Panie. Cena pompy ciepła, cena izolowanych fundamentów, ytongów i zapraw ciepłochronnych + bardzo droga super ekipa zdolna takie sztuczki wyczyniać, cena rekuperacji, ciepłych okien i masy różnych energooszczędnych technologii. Wszystko na rynku jest, wystarczy zadzwonić.
Pan sobie zsumuje to, odejmie od ceny wykonania standardowego Maxa + 15 styro i wyjdzie.
Jestem świeżo po budowie, więc ceny znam dość dobrze.
Pan Enerbau ma sporo racji. Przy budowie domu należy dobrze przyłożyć się do izolacji.
Jest to inwestycja, która później się zwraca. Dobra izolacja = mniejsze zużycie opału
Andrzej Wysocki