Problem z chłodem
Moderator: Redakcja e-dach.pl
Problem z chłodem
Dzień dobry. Wiem że problem był poruszany wielokrotnie, ale chciałem przedstawić swój.
Mam poddasze użytkowe. Ociepliłem je wełną ROTAFLEX SUPER o grubości 200 mm (współczynnik przewodności cieplnej 0,040 W/(m.K). Na poddaszu było chłodno więc dorzuciłem kolejną warstwę wełny grubości 6 cm tym razem w poprzek między profilami. Ociepliłem ściankę kolankową wełną grubości 6 cm przykrywając również murłatę. Wszystko przykryte jest folią paroprzepuszczalną. Od zewnątrz mam styropian 12 cm zaciągnięty klejem. W pokoju okno balkonowe i jedno okno dachowe a mimo to jest odczuwalnie chłodniej. Nie mam już na to sił. Czy tak musi być czy jest gdzieś popełniony błąd? Wełna między krokwie wsadzana w kawałkach około pół metrowych przycięta ok 2 cm więcej niż rozstaw krokwii. Nie jest ubita. Pod wełną mam wymaganą pustkę ok 2 cm. Ociepliłem również całe poddasze nad pokojami, oraz dałem wełnę na sufity od pokoi. Robiłem to sam wiec starałem się wykonać pracę jak najdokładniej.
Mam poddasze użytkowe. Ociepliłem je wełną ROTAFLEX SUPER o grubości 200 mm (współczynnik przewodności cieplnej 0,040 W/(m.K). Na poddaszu było chłodno więc dorzuciłem kolejną warstwę wełny grubości 6 cm tym razem w poprzek między profilami. Ociepliłem ściankę kolankową wełną grubości 6 cm przykrywając również murłatę. Wszystko przykryte jest folią paroprzepuszczalną. Od zewnątrz mam styropian 12 cm zaciągnięty klejem. W pokoju okno balkonowe i jedno okno dachowe a mimo to jest odczuwalnie chłodniej. Nie mam już na to sił. Czy tak musi być czy jest gdzieś popełniony błąd? Wełna między krokwie wsadzana w kawałkach około pół metrowych przycięta ok 2 cm więcej niż rozstaw krokwii. Nie jest ubita. Pod wełną mam wymaganą pustkę ok 2 cm. Ociepliłem również całe poddasze nad pokojami, oraz dałem wełnę na sufity od pokoi. Robiłem to sam wiec starałem się wykonać pracę jak najdokładniej.
-
kacperkoli
- Aktywny

Re: Problem z chłodem
A może najpierw zacznij od ogrzewania? Jak palisz na maxa przy odkręconym grzejniku to jaką masz temperaturę w pokoju ?
To zależy od temperatury zewnętrznej. Na chilę obecną przy +10 nie da się wytrzymać, dlatego ogrzewania nie załączamy, gdy na zewnątrz jest -15, -20 w pokojach jest chłodno bo 18, 20 stopni. Wchodząc z parteru na poddasze różnica temperatur jest znaczna. Mam ogrzewanie podłogowe w całym domu
-
kacperkoli
- Aktywny

Ja bym bardziej obstawiał na słabe ogrzewanie niż na sknocone ocieplenie. Bo wszystko z teorii masz wykonane prawidłowo i nic więcej nie potrzeba.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Może wełna czy styropian nie mają od wewnątrz paroizolacji? Na poddaszu nie istnieje wentylacja naturalna - może przed ociepleniem nie zrobiono skutecznej wentylacji mechanicznej - nawet najgrubsza izolacja termiczna gry jest "przewiewna" lub mokra - nie jest skuteczna.
Od zewnątrz mam jakąś powłokę w dotyku przypominającą bardziej materiał niż folię. Przyczepiona jest do krokwi. Za nią mam szczelinę a jeszcze dalej zaczyna się deskowanie i blachodachówka
Pytanie czy na ściance kolankowej ocieplonej od zewnątrz styropianem 12 cm a od wewnątrz 6 cm wełny nie będzie z czasem wilgoci / grzyba?
-
MistrzJan
- Superużytkownik

Napisałeś , że POD weną masz 2 cm pustkę . To poważny błąd. To tak jakbyś futrzaną czapkę trzymał nad głową (2 cm) i zastanawiał się dlaczego Ci zimno w łepetynę. Jan.
Patrząc od zewnątrz do wewnątrz: Blachodachówka / łaty / kontrłaty / szczelina / folia / wełna / folia / płyta g-k
Centralne ogrzewanie, częste problemy z utrzymaniem jednakowej lub różnej temperatury w poszczególnych pomieszczeniach.
Nie po to izolujemy, by robić centralne.
Nie po to izolujemy, by robić centralne.
-
1001narzedzi
- Zaawansowany

Między wełną a dachówka nie może być pustej przestrzeni,to jest błąd i w zasadzie właśnie stamtąd mogą brać się problemy z utrzymaniem stałej temperatury. Tutaj zalecałbym dodatkową izolację.
Znalazłem ten wpis sprzed 11 lat, ale nie mogę przemilczeć. Moim zdaniem problem w tym, że jest ogrzewanie podłogowe i balkon. Każdy balkon jest ogromnym mostkiem termicznym, bo musi być zakotwiczony stalowymi belkami w stropie, a tenże strop jest elementem systemu ogrzewania podłogowego (magazynem energii, bo rurki podłogówki tylko doprowadzają energię), stąd ogromne straty ciepłą w tym pomieszczeniu już u źródła jego ogrzewania. Proponuję odciąć podłogówkę w tym pomieszczeniu i założyć grzejnik, albo ogrzewanie ścienne, czy sufitowe, ale nie podłogowe. Ewentualnie mocno ocieplić balkon, ale niewiele to pomoże, bo nie obłożysz balkonu ze wszystkich stron (łącznie z górą) styropianem 15 cm.