czy rynny aluminowe Prefa sa ok?
Moderator: Redakcja e-dach.pl
-
anna Kępińska
- Początkujący

czy rynny aluminowe Prefa sa ok?
Zaproonoał mi je architekt a prawie nikt o nich nic nie wie.
- Andrzej Wilhelmi
- Superużytkownik

- Kontakt:
- Andrzej Wilhelmi
- Superużytkownik

- Kontakt:
- Andrzej Wilhelmi
- Superużytkownik

- Kontakt:
Zgadzam sie z Andrzejem .dachy.exp przesadza z tym wyginaniem.Widocznie nie miał jeszcze z tymi rynnami do czynienia.Naprawdę dobry i solidny materiał a cennik można pobrać tutaj----> http://www.e-dach.pl/pdf/cenniki/cennik ... _prefa.pdf
Miałem do czynienia z wieloma rynnami i mam świadomośc zalet i wad poszczególnych systemów dostępnych na rynku (może poza drewnianymi
).
Polecam zwrócic uwagę na sposób połaczenia rynien aluminiowych:
- lutowanie na budowie odpada, chyba, że ktoć stworzy warunki laboratoryjne (lutowanie aluminium jest b.trudne, a kolorowego by ładnie wyszło wręcz niemożliwe)
- mocowanie na obejmy z wkładkami EPDM lub silikonowanie ma te same wady i zalety co przy systemie stalowym
- mocowanie na nity.... (przemilcze, bo to moim zdaniem substytut mocowania na obejmy, z tym, ze mniej estetyczny)
Wybieraj...
Polecam zwrócic uwagę na sposób połaczenia rynien aluminiowych:
- lutowanie na budowie odpada, chyba, że ktoć stworzy warunki laboratoryjne (lutowanie aluminium jest b.trudne, a kolorowego by ładnie wyszło wręcz niemożliwe)
- mocowanie na obejmy z wkładkami EPDM lub silikonowanie ma te same wady i zalety co przy systemie stalowym
- mocowanie na nity.... (przemilcze, bo to moim zdaniem substytut mocowania na obejmy, z tym, ze mniej estetyczny)
Wybieraj...
Duże rzeczy widzi się z odległości
Ach no tak, przemilczałem klejenie, bo .....
to jest klejenie - bez urazy Diablo
To fascynowanie klejem Prefy (brandowanym przez Prefę produktem, a nie ich własna produkcja) przypomina mi okres sprzed 7 lat, kiedy to wtedy Plastmo (nie ze swoim klejem) udowadniało wszystkim na okrągło wyższośc klejenia nad złączkami ....
Ja osobiscie wierzę w lutowanie (miedź, tytan-cynk no problema), co w rynnach aluminiowych jest pracochłonne (jest problema)
.
to jest klejenie - bez urazy Diablo
To fascynowanie klejem Prefy (brandowanym przez Prefę produktem, a nie ich własna produkcja) przypomina mi okres sprzed 7 lat, kiedy to wtedy Plastmo (nie ze swoim klejem) udowadniało wszystkim na okrągło wyższośc klejenia nad złączkami ....
Ja osobiscie wierzę w lutowanie (miedź, tytan-cynk no problema), co w rynnach aluminiowych jest pracochłonne (jest problema)
Duże rzeczy widzi się z odległości
- Andrzej Wilhelmi
- Superużytkownik

- Kontakt: