Czerwona cegła
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
-
StanislawW
- Początkujący

Czerwona cegła
Kupiłem stary dom z czerwonej cegły, rok 1931. Chcę go robudowac i potrzebuję cegieł. Czy lepiej kupić cegły z rozbiurek innych tego typu budowli czy kupic nowe, wyglądające na starsze? Znacie jakieś firmy produkujące takie cegły w przystępnej cenie? Najlpeij gdzieś w okolicach Krakowa, żeby transport nie był zbyt drogi.
-
Bogdan1971
- Początkujący

Re: Czerwona cegła
Ja też miałem taki dom. Kupowałem cegły nowe, postarzane. na pewno plusem jest to, że są trwałe i nie rozpadną się. firma daje na to gwarancję. zamówienie złożyłem w cekobud. Naprawdę świetnie dopasowała się do tej starszej i wygląda świetnie.
-
Horizonpolska
- Początkujący

Napisz dokładnie gdzie kupowałeś te cegły oraz ile wyniósł Cię zakup całości. Ja na Twoim miejscu inwestowałbym w nowe,nie te z rozbiórek,bo nigdy nie wiadomo na co się trafi.
-
Bogdan1971
- Początkujący

Dokładnie była to cegielnia ze Sróży -> http://www.cekobud.pl/index.php?link=kontakt
Ręcznie formowana, naturalna, ekologiczna w starym, dobrym stylu. Jeśli chodzi o cenę to płaciłem za cegłę około złotówki za sztukę. Nie pamiętam dokładnie. Może złotówka z groszem. Też popieram zdanie, że lepsze są nowe. Na pewno się nie rozpadną
Ręcznie formowana, naturalna, ekologiczna w starym, dobrym stylu. Jeśli chodzi o cenę to płaciłem za cegłę około złotówki za sztukę. Nie pamiętam dokładnie. Może złotówka z groszem. Też popieram zdanie, że lepsze są nowe. Na pewno się nie rozpadną
-
Adrian1132
- Początkujący

- Kontakt:
Kup nowe bo stare mogą mieć obniżoną wytrzymałość.
Udzieram porad budowlanych. W sprawie ścian i tynkowania.
Wytrzymałość i solidność starszych cegieł faktycznie często może szwankować,dlatego tutaj także jestem zwolennikiem tych nowych,lepiej zapłacić ciut więcej a mieć pewność i jakość tego co sie kupuje.
Roben ma w swojej ofercie płytki czerwone: http://klinkierbud.pl/produkt/lara-czerwona-rustykalna. I zgadzam się z przedmówcami: jeżeli kupisz stare płytki - nie wiesz skąd oe są i co przeżyły. Nowe, to nowe.
-
1001narzedzi
- Zaawansowany

Na pewno style i kolorystyką, wzornictwem. Te różnice będą widoczne gołym okiem, szczególnie jeżeli porównujemy płytki nowoczesne z chwili obecnej do tych sprzed 20 lat.
-
koperek7745
- Aktywny

Przy systemach kominowych mogę podpowiedzieć cegłę którą w Czajczu wypalają, tradycyjna technologia, piec mają Hoffmana, generalnie jest to firma wielopokoleniowa rodzinna a nie jakaś masówka...O ich cegłach dużo konkretów można przez ich stronę ceramik91.pl znaleźć.
Akurat tutaj sprawa jest prosta i jeżeli chcesz aby to miało sens i nie ryzykować jakości czy trwałości, to zdecydowanie polecam kupić nowe cegły.
ja uważam, że taki element wnętrza jak czerwona cegła będzie fajnym i ciekawym urozmaiceniem.
jest taka stronka: domzcegly.pl, która zawiera dużo treści o domach z cegły, klinkierze i budownictwie. W zakładce "partnerzy" masz wymienionych producentów cegły klinkierowej i nie tylko, warto pewnie byłoby się z nimi skontaktować 
-
Slusarstwo.Olsztyn
- Początkujący

Stare i używane cegły z rozbiórki wcale nie gwarantują Ci wysokiej jakości i musisz o tym pamiętać. Moim zdaniem lepiej jest zainwestować w nowe które będą charakteryzowane na wzór retro.