Łączenie płyty GK z oknem (pęknięcia)
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Łączenie płyty GK z oknem (pęknięcia)
Dość długo szukałem i niestety nigdzie nie znalazłem odpowiedzi jak najlepiej połączyć okno z płytą GK. Jak wyżej wspomniałem ściany jak i narożniki mam w płytach GK. Łączenia robiła mi firma i dość dobrze wyszły jednak w miejscach łączeń okien zastosowali chyba białą gładź tak jak na łączenia ścian. Oczywiście wszystko zaczęło pękać w momencie pracy okna. Teraz zabieram się za malowanie ścian i chciałbym to poprawić. Myślę żeby oczyścić łączenia i nacisnąć tam akrylu. Po wyschnięciu normalnie pomalować. Zda takie coś egzamin? co radzicie zrobić?
Re: Łączenie płyty GK z oknem (pęknięcia)
1. okno zapewne tworzywo?, do drewnianego można ćwierćwałki a do tych z tworzywa póki co na razie nic podobnego nie wymyślono.Axl2 pisze: 1.okno
2. Myślę żeby oczyścić łączenia i nacisnąć tam akrylu. Po wyschnięciu normalnie pomalować. Zda takie coś egzamin?
3. co radzicie zrobić?
2. akryl zda egzamin na pewien czas.
3. przy osadzaniu okien montować specjalne listwy tzw. ciepły montaż i umiejętnie wykonać obróbkę glifu pod listwę.
Po montażu okien bez tych listew wykorzystać grube taśmy papierowe zatopione w gipsie wzmocnionym lub zastosować na glif płyty z prasowanego gipsu, niestety to rozwiązanie nie gwarantuje, że nie powstanie minimalna rysa jak ciecie żyletką.
Trzeba pamiętać, że praca konstrukcji a okien to odrębne ustroje.