Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.
Jarecki79 pisze:
Pewne rzeczy można pokazać i wytłumaczyć tylko w 4oczy, bo nie wszytko można upubliczniać.
a kiedy zapytałem czego nie można upubliczniać wyzwałeś mnie od konkurencji.
Uspokoję cię, nie zamierzam niczego produkować ani sprzedawać
p.s.
Jest to mój ostatni post na tym forum, wkręciłem się w tematy grzewcze, myślałem że troche podyskutujemy merytorycznie. Widzę jednak, że tutaj się głównie handluje na priv garażową produkcją.
Kanicek, masz rację ucz się od najlepszych, to może do czegoś dojdziesz i zmądrzejesz. Zanim wybrałem piec, przeszukałem fora, pojeździłem po producentach i sklepach.
Może dla Ciebie nie ma różnicy pomiędzy pewnymi rozwiązaniami. Cóż moja wiedza na temat pieców, ich budowy, działania, sposobów spalania jest mocno zweryfikowana przez to co usłyszałem przez ostanie pół roku.
Jeżeli ktoś produkuje kotły ponad 30 lat, bez złych opinii tak u klientów końcowych jak i sprzedawców, to chyba coś o tym wie.
Jarecki79 wydaje się być specjalistą i praktykiem, a to sobie cenię.
Nie kryje się z tym, że reprezentuje konkretnego sprzedawcę, a jeżeli komuś to przeszkadza nie musi go o nic pytać.
Twoja zdanie "To akurat ich pech, no ale też nikt ich do zakupu na siłę nie zmusił, prawda ..." dotyczące sterownika Scorpion napisać może każdy, i świadczy tylko o Tobie. Twoja dyskusja na jest bardzo "merytoryczna", może robi wrażenie ... ale nie na mnie.
Ja także nie mogę znaleźć nic merytorycznego we wpisie użytkownika Kanicek. Widzę za to rozgoryczenie, spowodowane tym, że Skam-p Premium jako dobry produkt obronił się sam i co raz więcej ludzi decyduję się na zakup. Ja mogę napisać, że nikt do niczego mnie nie zmuszał, a swoją decyzję o zakupie poparłem bardzo dobrymi opiniami innych użytkowników (znalazłem tylko 1 negatywną opinię). Poza tym kilkadziesiąt spędzonych godzin przed monitorem, wizyty w kotłowniach, a na samym końcu u producenta. I na koniec kocioł jest produkowany na hali z wykorzystaniem profesjonalnego parku maszynowego a nie w garażu. W garażu stoją zaparkowane auta właścicieli , byłem widziałem.
zakupilem skamp-12 premium z brulim na dniach powinien byc u mnie i teraz mam pytanie.Ponieważ według wczesniejszych rad popma do CWU bedzie także dzialac jako mieszająca to czy poniższy sposób jej podłączenia(pracuje za pompa głowną) bedzie do zaakceptowania, czy lepiej podpiac ją niezależnie od pierwszej pompy jak na rysunku 2.
Wydaje mi się (ale głowy nie dam), że jak podłacze ta jak na rys1 to nawet w przypadku gdy pompa głowna była by wyłączona to pompa od CWU i tak wymusi obieg przez zawór zwrotny przy pompie głownej.
Pytam bo nie wiem jak sterownik dokladnie tym steruje, a jak bede podłaczał piec to musze się zdecydowac na jakąś wersje, wersja z rys1 to dla mnie mniej przeróbek.
Witam. Jestem na etapie wyboru pieca. Prawie już wybrałem defro duo, potem klimosza, a teraz znalazłem wątek o piecu skam p- premium i nie ukrywam,że bardzo mi odpowiada jego opis. Coraz bardziej zastanawiam się nad Skam-p Premium, i teraz pytanie 17kW czy 25kW? Piec będzie ogrzewał nowy dom 140m2(parter 60, poddasze użytkowe 80). Ściany porotherm, styropian 15, okna 3 szybowe, do tego będzie podłączony drugi budynek z lat 60 o powierzchni 60m2, ocieplony styropianem 10, odległość miedzy budynkami 20 m. Proszę o wszelkie porady, chciałbym jak najszybciej zamówić.Pozdrawiam
Dziękuję za szybką za szybką odpowiedź,a ja zastanawiałem się czy 25 kw nie będzie za mały. teraz pytanie konkretne, jak jutro zamówię taki piec ze sterownikiem kobra, to kiedy będzie dostawa.pozdrawiam
wilxt nie mam zdania co do tych rysunków, widze tylko,że pompy sa na powrocie.
Nie jestem przyzwyczajony do montażu pomp na powrocie, nie jestem tez instalatorem, aby się fachowo w sprawie tych rysunków wypowiedzieć.
Witam serdecznie wszystkich, śledzę wątek już od dłuższego czasu. Od kilku dni jestem (miejmy nadzieję szczęśliwym) posiadaczem Skam P Premium 12kW. Ze względu na moją niewielką kotłownię i lokalizację komina byłem zmuszony nabyć kocioł w wersji z wyjściem spalin do góry. W tej wersji kocioł posiada, jeśli dobrze pamiętam, cztery płomieniówki wstawione poprzecznie. Kocioł co prawda jest jeszcze niepodłączony niemniej jednak w trakcie jego oględzin nasunęło mi się pytanie: jak te płomieniówki czyścić? Wiadomo, że od czystości wymiennika zależy sprawność kotła w związku z tym proszę obeznanych w temacie o podrzucenie jakiegoś sprytnego sposobu na utrzymanie tychże rur w czystości.
Pozdrawiam
caxap77