przyłącz gniazda na kompresor
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
przyłącz gniazda na kompresor
Witam!! mam duży problem chce zakupić kompresor na 230v lecz pan powiedzial mi w sklepie że musi być do gniazda 30a (spory kompresor z 2 silnikami i 2 pompami) więc nie wiem jak go podłączyć żeby nie popaliło mi przewodów prosze o pomoc
Re: przyłącz gniazda na kompresor
Panu chyba chodziło o gniazdo 3 fazowe 32 A , to urządzenie powinno dać się podłączyć do gniazd siłowego , kwestia wymiany przewodu zasilającego i montaż wtyki
sprawdź w instrukcji
sprawdź w instrukcji
Już się coś wyjaśniło , w GB gniazda jednofazowe zabezpieczane są esami 32 A ze względu na wykonanie instalacji w pierścieniu od gniazda do gniazda
To nie ma nic do rzeczy.
Gniazdo w takim obwodzie można obciążyć prądem max 13A.
Gniazdo w takim obwodzie można obciążyć prądem max 13A.
Pozdrawiam
Krzysiek
Krzysiek
A to ciekawe , mnie uczyli w szkole że Gniazda jednofazowe są do 16 A 
Ale do szkoły chodziłeś w Polsce a piszesz o gniazdach stosowanych na wyspach a wpiętych w obwód zabezpieczony 32A wyłącznikiem nadmiarowym.
Więc takie rozwiązanie do Polski też nie pasuje.
W zasadzie gniazda te mimo, że na nich pisze 13A wytrzymają większy prąd (jaki nie wiem) ale ograniczeniem jest wtyczka odbiornika która posiada bezpiecznik.
I to dla niego wartość 13A jest wartością maksymalną. Zaś minimum to 3A.
Więc takie rozwiązanie do Polski też nie pasuje.
W zasadzie gniazda te mimo, że na nich pisze 13A wytrzymają większy prąd (jaki nie wiem) ale ograniczeniem jest wtyczka odbiornika która posiada bezpiecznik.
I to dla niego wartość 13A jest wartością maksymalną. Zaś minimum to 3A.
Pozdrawiam
Krzysiek
Krzysiek
Przepraszam ale to już mój ostatni post w tym temacie :
Nie pisałem o wtyczce odbiornika z bezpiecznikiem 13 A tylko o Gniazdach wtykowych jednofazowych które są zabezpieczane 16 A esem .
Ze względu na to że GB to nie Jamajka lub Uganda śmiem twierdzić że reguła zabezpieczenia gniazd wtykowych w Wielkiej Brytanii nie odbiega od PN .
Druga rzecz która mnie utwierdza w mym przekonaniu to fakt że pracowałem w GB jako na stanowisku Elektromonter i wiem jak wygląda sprawa instalacji domowych .
Pozdrawiam
P.S.
Zbędne epitety i głupie frazesy oraz trollowanie proszę sobie darować
Nie pisałem o wtyczce odbiornika z bezpiecznikiem 13 A tylko o Gniazdach wtykowych jednofazowych które są zabezpieczane 16 A esem .
Ze względu na to że GB to nie Jamajka lub Uganda śmiem twierdzić że reguła zabezpieczenia gniazd wtykowych w Wielkiej Brytanii nie odbiega od PN .
Druga rzecz która mnie utwierdza w mym przekonaniu to fakt że pracowałem w GB jako na stanowisku Elektromonter i wiem jak wygląda sprawa instalacji domowych .
Pozdrawiam
P.S.
Zbędne epitety i głupie frazesy oraz trollowanie proszę sobie darować
A to kto napisał?
Więc następnym razem pisz tak by Cię zrozumiano.
W kwestii"epitetów" i reszty również.
P.S.
I wyjaśnij jak do takiego brytyjskiego gniazda przyłączysz odbiornik wymagający takiego zabezpieczenia o którym pisze autor wątku.
Święty Mikołaj?...w GB gniazda jednofazowe zabezpieczane są esami 32 A ze względu na wykonanie instalacji w pierścieniu od gniazda do gniazda
Więc następnym razem pisz tak by Cię zrozumiano.
W kwestii"epitetów" i reszty również.
P.S.
I wyjaśnij jak do takiego brytyjskiego gniazda przyłączysz odbiornik wymagający takiego zabezpieczenia o którym pisze autor wątku.
Pozdrawiam
Krzysiek
Krzysiek
Twój temat, Twój cyrk, Twoja dobra decyzja.Pawlogen pisze:Przepraszam ale to już mój ostatni post w tym temacie :
Lepiej zamilknąć niż pisać takie głupoty jakie serwujesz.
Nie cierpię tumanów udających specjalistów!