Witam,
czy ktoś z forumowiczów może mi udzielić konkretnej odpowiedzi dotyczącej doboru mocy grzejników? Z kilku źródeł dostaje delikatnie mówiąc odmienne wyliczenia i zaraz skapituluje.
Chodzi o poddasze użytkowe. dach pokryty blachodachówką, ocieplenie to 15 cm Rockwool Toprock + 5 cm Rockwool Superrock. Ogrzewanie gazowe.
Przykład pomieszczenia:
Pow. po podłodze: 43 m2, ale duży skos więc kubatura to według moich obliczeń 77 m3. W dachu są 3 Veluxy 78x118 cm.
I teraz jaką moc grzewczą przyjąć na m3? Gdzieś tam znalazłem 20 W/m3 co według mnie jak patrze na grzejniki zamontowane na parterze jest totalna bzdurą, mój fachowiec mi podpowiada 45 W/m3 ktoś inny zaproponował mi takie grzejniki że wychodzi mi 65 W/m3.
Błagam pomóżcie bo nic tylko rozłożyć ręce : )
Dobór grzejników - zaraz oszaleje !!!
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Re: Dobór grzejników - zaraz oszaleje !!!
W liczeniu mocy to ja Ci nie pomogę, ale z doświadczenia zauważyłem że okna dachowe, pomimo że "ciepłe" - to jednak wychładzają pomieszczenie, więc wg mnie lepiej lekko przewymiarować grzejnik (zawsze przecież termostat odetnie ciepło jak pokój się nagrzeje), niż później mieć problem z osiągnięciem temp w pomieszczeniu. Ja właśnie tak mam w jednym pomieszczeniu i chyba będę musiał zmienić grzejnik na większy, bo w duże mrozy to więcej jak 20 st wyciągnąć nie mogę.
Pieniądze przeznaczone na przewymiarowane grzejniki przerzucić na izolację i oszczędności na wiele lat.
Nie po to izolujemy, by robić centralne
Nie po to izolujemy, by robić centralne
Przewymiarowanie (oczywiście delikatne - nikt nie mówi żeby grzejniki miały 2x większą moc niż potrzebna) - koszt około do 30-40 zł/pomieszczenie.
Co mam za te pieniądze zaizolować / docieplić? ścianę za grzejnikiem wkładając szpecącą folię? jak dla mnie to wydanie właśnie 30 zł na ciut większy (czytaj: mocniejszy) grzejnik to rozwiązanie lepsze.
Izolacja domu powinna być dobrze zrobiona - po prostu, nie po to by oszczędzać na grzejnikach 30 zł.
Co mam za te pieniądze zaizolować / docieplić? ścianę za grzejnikiem wkładając szpecącą folię? jak dla mnie to wydanie właśnie 30 zł na ciut większy (czytaj: mocniejszy) grzejnik to rozwiązanie lepsze.
Izolacja domu powinna być dobrze zrobiona - po prostu, nie po to by oszczędzać na grzejnikach 30 zł.
Piszę tylko o tym, że w izolowanym domy nieekonomicznym jest zakładanie centralnego ogrzewania.
Sreberek za grzejnikami też nie trawię.
Nie po to izolujemy, by robić centralne.
Sreberek za grzejnikami też nie trawię.
Nie po to izolujemy, by robić centralne.
Ja przy tym ociepleniu dobrałbym max 40-45W/m3. Pamiętaj że dobierając grzejniki patrzysz na niższy parametr zasilania.