Niepełne Ogrzewanie Grzejnika
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Niepełne Ogrzewanie Grzejnika
Witam. Niedawno na poddaszu montowałem grzejnik Geniale z Castoramy. Zastosowałem na piony rurki pp stabi 32 a podłączenie grzejników stabil 20. Na pionie podłączone są 3 grzejniki. Na zasilaniu posiadam automatyczny odpowietrznik. Na piecu 70C nawet 80 i z tego co zauważyłem, to góra grzejnika grzeje niesamowicie, ale dół już nie za bardzo, jest letni. Mam pompę obiegową, ale nawet na wyższym biegu nic się nie zmienia. W czym może tkwić problem?
-
Timon120777
Re: Niepełne Ogrzewanie Grzejnika
kaloryfer jest zasilany od góry - tam trafia gorąca woda z układu, ciepło jest oddawane do otoczenia a woda stygnąc schodzi w dół grzejnika i powrotem trafia do kotła
normalne jest zatem że jest cieplejszy na górze niż na dole.
może się jednak okazać że na skutek oddalenia od kotła i oporów przepływu te kaloryfery są w mniejszym stopniu zasilane. Musisz sprawdzić opory przepływu i ewentualnie wszystko wyregulować. sprawdź też nastawy wstępne na głowicy termostatycznej jeśli takie są - może jest "skręcona" i stąd słabsze grzanie.
normalne jest zatem że jest cieplejszy na górze niż na dole.
może się jednak okazać że na skutek oddalenia od kotła i oporów przepływu te kaloryfery są w mniejszym stopniu zasilane. Musisz sprawdzić opory przepływu i ewentualnie wszystko wyregulować. sprawdź też nastawy wstępne na głowicy termostatycznej jeśli takie są - może jest "skręcona" i stąd słabsze grzanie.