Co do OLIMPu, to ja będę nim palił od tego sezonu, bo słyszałem sporo pozytywów na jego temat.
Pellet
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
Olgierd_66
- Początkujący

- Kontakt:
Re: Pellet
Gocha - poszukaj na youtube, jest sporo filmików ilustrujących samodzielne robienie pelletu. Jakkolwiek to świetne paliwo, to ja osobiście bym się w samodzielną produkcję nie bawił
Jakość nigdy nie dorówna markowym produktom, lepiej udać się do składu i wziąć solidne paliwo o pewnej jakości.
Co do OLIMPu, to ja będę nim palił od tego sezonu, bo słyszałem sporo pozytywów na jego temat.
Używałem Pelletu Stelmet Lava cały ostatni sezon, z pełną odpowiedzialnością polecam. Palnik czysty, żadnych spieków, popiół delikatny i jednorodny.mazi88 pisze:a jakiej firmy pellet używacie?? Bo mi polecano w sklepie takie produkty pellet OLIMP, pellet LAVA. Miał ktoś już z tym styczność??
Wg specyfikacji Olimp jest jeszcze lepszy - wyższa wartość opałowa. Zużyłem pół tony Olimpu - nie zauważyłem różnic w stosunku do Lava, no może mniej pyłu drzewnego w workach. Ale i w Lavie pyłu mało było.
I taka odpowiedź mnie przekonała do stosowania pelletu. Po zimie wypowiem się jak to wygląda u mnie.
- Andrzej Wysocki
- Początkujący

Witam!
Jeśli chodzi o nasz pellet to dodam jeszcze, że popiołem pozostałym po spaleniu można nawieźć ogródek. Popiołu jest bardzo mało - po spaleniu 1 tony pelletu Stelmet LAVA pozostanie ok. 3,5 kg popiołu, natomiast OLIMPU ok. 2,4kg. Po spaleniu 1 tony ekogroszku pozostaje aż 90kg popiołu którego nie można w taki sposób zutylizować!
Jeśli chodzi o nasz pellet to dodam jeszcze, że popiołem pozostałym po spaleniu można nawieźć ogródek. Popiołu jest bardzo mało - po spaleniu 1 tony pelletu Stelmet LAVA pozostanie ok. 3,5 kg popiołu, natomiast OLIMPU ok. 2,4kg. Po spaleniu 1 tony ekogroszku pozostaje aż 90kg popiołu którego nie można w taki sposób zutylizować!
Andrzej Wysocki
Jaki ma Pani/Pan dom? Jak ocieplony? Czy to jedyny sposób ogrzewania? Brała Pani/Pan pod uwagę inne systemy grzewcze? W domach izolowanych nieekonomicznym jest stosowanie centralnego ogrzewania. A również nieekonomicznym jest nie wykonanie izolacji.mazi88 pisze:I taka odpowiedź mnie przekonała do stosowania pelletu. Po zimie wypowiem się jak to wygląda u mnie.
domek 150 m2 z użytkowym poddaszem ocieplony styropianem
Głos praktyczny. W sezonie popiół wybierałem 5 razy po małym czarnym wiaderku budowlanym - i od razu do ogródka. A na wiosnę - trzeba pamiętać aby dać wapno bo jednak popiół zakwasza ziemię.Andrzej Wysocki pisze:Witam!
Jeśli chodzi o nasz pellet to dodam jeszcze, że popiołem pozostałym po spaleniu można nawieźć ogródek. Popiołu jest bardzo mało - po spaleniu 1 tony pelletu Stelmet LAVA pozostanie ok. 3,5 kg popiołu, natomiast OLIMPU ok. 2,4kg. !
Piec doczyszczałem separatorem popiołu - najszybsza i najmniej kłopotliwa metoda.
Pytanie: jaki masz dom ile ton pelletu spaliłeś?? jakie to były koszty??
czytam wszystkie komentarze i staram się wyciągać wnioski. Na razie widzę więcej plusów niż minusów. Podstawowy i największy plus dla mnie to czystość i bezproblemowa obsługa tego typu paliwa do ogrzewania.
To kolego najwyraźniej nie znasz innych systemów ogrzewania.mazi88 pisze:Podstawowy i największy plus dla mnie to czystość i bezproblemowa obsługa
Nie po to izolujemy, by robić centralne.
Nie znam się i nie wstydzę się do tego przyznać. Dlatego też jestem tutaj na forum żeby się dowiedzieć więcej od osób które już mają jakąś wiedzę.
I tak trzymać!
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Heiztechnik Pellet Duo 15 kW.beret182 pisze:A jakiego kotła używasz Jermak?
Z rusztem awaryjnym do okresowego spalania innych paliw stałych. Np. do drewna pobudowlanego czy odpadów kartonowych i papierowych.