Dom energooszczędny ? jak to zrobić?
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Re: Dom energooszczędny ? jak to zrobić?
I jeszcze jedno... Izolujemy domy coraz lepiej, budujemy je coraz mniejsze ( grożąca katastra i koszty utrzymania) Przewymiarowana kotłownia to większe opłaty, - ILE kWh DOSTANIEMY Z m3 GAZU Z KOTŁOWNI o mocy 2-3kW ?
Po pierwsze ruszasz post sprzed 3lat to muszę ci przyznać że nieźle planujesz. Dziś założyć dość starą technologię a planujesz ją rozbudować o jeszcze starszą za kilka lat - dobre.
Ja dziś kupiłem malucha żeby bardziej zaoszczędzić za 3lata kupię bicykl.
Ja dziś kupiłem malucha żeby bardziej zaoszczędzić za 3lata kupię bicykl.
Cyfry panie kolego a nie nic nie znaczące ogólniki i reklamy za 6gr.niewiele mnie kosztuje
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Chwali się, że polska firma.Alex99 pisze:ja mam w domu zainstalowaną pompę ciepła od firmy http://www.biawar.com.pl.
Czyli do 15kWh/m2 , A za traty ciepła to odpowiada izolacja i odzysk ciepła z wentylacji, a tego Biawar nie oferuje, więc proszę nie mijać się z prawdą!!Dom ogrzewam energooszczędnie, nie tracąc przy tym ciepła,
Pompa ciepła zasilana jest z ogniw PV?nie zanieczyszczając środowiska.
Osobiście wolę wiedzę i doświadczenie .Wszystko zorbie z naturą
Ogrzewanie paliwami stałymi, płynnymi czy gazem, jest najdroższe, dlatego jak ktoś się decyduje na węgiel czy gaz to znaczy, że lubi się martwić i za to chce dopłacić przy budowie domu i potem przy eksploatacji. Nie powinien Pan krytykować kogoś kto ma kasę i odchyłki od norny. Walczyliśmy o wolność.Nie musze się martwic nad zakupem opału.
To ogrzewanie niewiele mnie kosztuje
Panie Bolesławie, jeżeli nie zanieczyszcza środowiska, to ma do pompy ogniwa PV - więc nic nie płaci. Można dyskutować czy "nic" można podciągnąć pod "niewiele"Cyfry panie kolego a nie nic nie znaczące ogólniki
Ja bym to raczej podciągnął pod "nic"Tomasz_Brzeczkowski pisze: Panie Bolesławie, jeżeli nie zanieczyszcza środowiska, to ma do pompy ogniwa PV - więc nic nie płaci. Można dyskutować czy "nic" można podciągnąć pod "niewiele"
Ale to w takim aspekcie, że przecież według badań "nic" tez nie uzyskujemy.Tomasz_Brzeczkowski pisze: Badałem te "15%"... od nowości miały około 1%. Z 0,3 m2 przy prostopadłym nastawieniu miałem chwilowo najwiwecej 3.2W
To narazie dobre do ładowania komórki...
Oczywiście, że doradzimy. Przestań spamować!Alex99 pisze:ktoś coś doradzi?
NC