Witam,
Chciałbym zapytać fachowców czy opłacalne jest, i czy w ogóle da się to zrobić aby połączyć ze sobą trzy systemy ogrzewania C.W.U.? Myślę tutaj o połączeniu kotła gazowego kondensacyjnego, kolektora słonecznego oraz energii uzyskanej z kominka z płaszczem wodnym?
Pozdrawiam.
Jak to razem połączyć?
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
Paweł_Małek
- Superużytkownik

inwestycja
Taka inwestycja nigdy sie nie zwroci
Kominek z plaszczem wodnym i kociol kondensacyjny pracuja na roznych parametrach i taka instalacja bedzie bardzo droga
Kominek z plaszczem wodnym i kociol kondensacyjny pracuja na roznych parametrach i taka instalacja bedzie bardzo droga
-
Paweł_Małek
- Superużytkownik

cwu
W Polsce kolektory sa nieoplacalne - hyba ze do ogrzania znacznej ilosci wody typu basen. przy CWU tylko do mycia koszt serwisu i koszt kolektora jest zbyt wysoki.
Ja bym zrobil CWU i CO tylko na kociol kondensacyjny, a kominek zwykly zamkniety z grawitacyjnym rozprowadzeniem ciepla jako zrodlo awaryjne na wypadek braku pradu lub awarii kotla
Ja bym zrobil CWU i CO tylko na kociol kondensacyjny, a kominek zwykly zamkniety z grawitacyjnym rozprowadzeniem ciepla jako zrodlo awaryjne na wypadek braku pradu lub awarii kotla