mieszane pustaki

Szukasz odpowiedniego materiału na ściany swojego domu? Nie wiesz jakie materiały będą odpowiednie do ich wzniesienia i wykończenia? Jakie trzeba ponieść koszty wynajęcia ekipy remontowej? Tutaj znajdziesz odpowiedzi.

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

GREGOR__Z
Aktywny
Aktywny

mieszane pustaki

Post autor: GREGOR__Z »

Witam
Znalazłem się w takiej sytuacji że posiadam porobeton (suporeks) 24x24x49 oraz porotherm 38.
Proszę nie pisać dlaczego nie kupiłem wszystkich pustaków jednego rodzaju. Poprostu tak się poukładało. Proszę o poradę czy jest możliwe zastosowanie obydwóch rodzajów w jednym domu. Porostherm mam na wszystkie zewnętrzne ściany natomiast suporeks na ścianę nośną. Wysokość porotherm to 238mm natomiast suporeks to 240. Czy jest to aż tak bardzo znacząca róznica czy poprostu można to "nadrobić" zaprawą? Jaki sposób wiązania ścian zastosować?
Obrazek

fruzin
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: mieszane pustaki

Post autor: fruzin »

Można mieszać, ale trzeba to robić z głową.
Porotherm raczej na ściany nośne a suporek na zewnątrz na ściany nieobciążane.
Zapytaj murarza czy 2 mm robi mu jakąś różnicę tylko nie zdziw się jak głośno będzie się śmiał.
Spokojnie da się nadrobić zaprawą.
Sprytny majster poradzi sobie z tym o KB nie wspominając.
Powodzenia
folia kubełkowa... czemu nie
robota będzie za parę lat...
i nie ma czegoś takiego jak 99% izolacji

GREGOR__Z
Aktywny
Aktywny

Otóż nie mam murarza. Będę murował sam. Oczywiście suporeks chciałem zastosować do wewnętrznej ściany nośnej a zewnętrzne nośne z porptherm 38. Jeszcze nie rozmawiałem konkretnie z KB. Wstępnie nic nie mówił że to zły pomysł. Jeśli powie że tak nie moze być to będe musiał chyba dokupić porotherm 24. Czy ma może ktoś dostępne schematy wiązań ścian w sytemach porotherm?

GREGOR__Z
Aktywny
Aktywny

Witam.
Ponawiam moje pytanie czy ma ktoś schematy łączeń (wiązań) pustaków porotherm różnych grubości np. Porotherm 25 i 11,5 pod kątem 90 stopni?
Nie potrafię znaleźć nic na ten temat. Jeśli ktoś może mi podpowiedziec coś w tym temacie z góry bardzo dziękuje

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ściany”