Poprowadzenie instalacji hydraulicznych przez ścianę nośną?

Opinie techniczne budynków i budowli, odbiory robót w imieniu Inwestora, Doradztwo techniczne, Nadzory inwestorskie, optymalizacja kosztów budowy.
lelule
Początkujący
Początkujący

Poprowadzenie instalacji hydraulicznych przez ścianę nośną?

Post autor: lelule »

Witam,

Planowałem przenieść kuchnię do pokoju i zrobić tam aneks kuchenny a z niej zrobić sypialnie. Mieszkanie jest niewielkie więc zapaliłem się do pomysłu zrobienia z 1 pokojowego mieszkania małego 2 pokojowego z aneksem kuchennym (mieszkaniu w bloku z lat 50-tych). Niestety, Problem jest taki, że aneks kuchenny, który planowałem zrobić w pokoju wymagałby przekucia się przez ścianę nośną o grubości około 54cm celem przeciągnięcia instalacji hydraulicznych z łazienki. Proszę o pomoc fachowców czy taki pomysł jest w ogóle możliwy do zrealizowania?

Z góry dziękuję za fachową pomoc!

Pozdrawiam,
Leszek

laik2304
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: Poprowadzenie instalacji hydraulicznych przez ścianę noś

Post autor: laik2304 »

Kolego wszystko się da zrobić:) tylko nie wiadomo za jakie środki. Nawet kota na gitarze da się nauczyć grać, ale po co?? Można wykuć niewielki otwór tylko pamiętaj że właściwą rurę od instalacji CWU czy K należy umieścić w twardszej rurze np. stalowej o większej średnicy, a rurę właściwą dodatkowo w otulinie.

Pozdrawiam
Dawid2304

laik2304
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: laik2304 »

Coś gotowego o czym pisałem:) ale metoda łopatologiczna którą wymieniłem też zadziała.

Pozdrawiam
Dawid2304

lelule
Początkujący
Początkujący

Post autor: lelule »

Bardzo dziękuję za odpowiedzi, niestety jestem w tym temacie zielony i dlatego nie za bardzo kojarzę co takiego widać na załączonym obrazku :) może jakiś mały komentarz, ewentualnie link gdzie mógłbym o tym poczytać? Kiedy pisałem pierwszy post bardziej myślałem o tym, że jest to ściana nośna (54cm) i głównie chodziło mi o względy bezpieczeństwa - inna sprawa czy idąc do administracji po zgodę (mieszkanie jest własnościowe co i tak pewnie nie ma większego znaczenia) nie otrzymam odmowy wykonania otworu w tej ścianie?

Pozdrawiam!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ekspertyzy budowlane i opinie techniczne”