Cześć, chciałbym zadać teoretyczne pytanie odnośnie stropu Kleina.
Jestem studentem budownictwa( II semestr) i podczas zaliczenia z jednego przedmiotów padło pytanie o żebro rozdzielcze w stropie kleina. Przejrzałem kilka książek , szukałem informacji w wyszukiwarkach, ale na nic takiego trafić nie mogłem. Jak takie coś może wyglądać? Dwa pręty przeprowadzone przez belki? Bo nad lub pod raczej nie.
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam.
[pytanie] Strop kleina
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
-
IWB
Re: [pytanie] Strop kleina
oj studenci studenci i jak wy chcecie nasze miejsce zająć 

opisów ci nie dam bo m się nie chce ... mam inne ważniejsze sprawy na głowie

opisów ci nie dam bo m się nie chce ... mam inne ważniejsze sprawy na głowie
Dzięki za odpowiedź, strop kleina wiem jak wygląda, z czego się składa, ale gdzie tutaj żebro rozdzielcze czy może płaskownik pokazany na przekrojach podłużnych pełni taką funkcję?
To mówisz że wiesz jak wygląda strop Kleina a potem zadajesz głupie pytania, tam nawet płaskownika nie ma tylko dwuteownik. Jak pewne wiesz taki strop można wykonywać do 6m, jeśli jednak strop jest długi, bądź będzie obciążony dużymi siłami wprowadzamy żebro rozdzielcze w połowie bądź po 3,6m. Starałem się prosto
Dawid2304
Panowie!
Student zadał dobre pytanie, ale nie otrzymał odpowiedzi.
Można by mu odpowiedzieć, że żebra rozdzielcze są charakterystyczne dla stropów gęstożebrowych, a strop Klein'a takim nie jest, ale nie zmienia to faktu, że różnice w ugięciach belek mogą wystąpić, a za tym czy można wyrównać ich ugięcia?
Przyznam się, że osobiście nie spotkałem się z żebrami rozdzielczymi w stropach Kleina, ani nie przypominam sobie ich z książek.
Jedyny pomysł jaki nasuwa mi się to stężenie płaskownikami na zmianę raz nad, raz pod belką.
Mogły by być jeszcze skręcone o 180* podczas przeplotu, co dało by możliwość złączenia dwóch krzyżujących się płaskowników. Do tego całość w betonie i byłoby to coś na wzór żebra rozdzielczego.
Czy to zadziała? Teoretycznie powinno.
Pozdrawiam
PS. Odnoszę wrażenie, że nie zrozumiano o co chodzi studentowi, a wydaje mi się, że pytanie zadał klarowne.
Student zadał dobre pytanie, ale nie otrzymał odpowiedzi.
Można by mu odpowiedzieć, że żebra rozdzielcze są charakterystyczne dla stropów gęstożebrowych, a strop Klein'a takim nie jest, ale nie zmienia to faktu, że różnice w ugięciach belek mogą wystąpić, a za tym czy można wyrównać ich ugięcia?
Przyznam się, że osobiście nie spotkałem się z żebrami rozdzielczymi w stropach Kleina, ani nie przypominam sobie ich z książek.
Jedyny pomysł jaki nasuwa mi się to stężenie płaskownikami na zmianę raz nad, raz pod belką.
Mogły by być jeszcze skręcone o 180* podczas przeplotu, co dało by możliwość złączenia dwóch krzyżujących się płaskowników. Do tego całość w betonie i byłoby to coś na wzór żebra rozdzielczego.
Czy to zadziała? Teoretycznie powinno.
Pozdrawiam
PS. Odnoszę wrażenie, że nie zrozumiano o co chodzi studentowi, a wydaje mi się, że pytanie zadał klarowne.
folia kubełkowa... czemu nie
robota będzie za parę lat...
i nie ma czegoś takiego jak 99% izolacji
robota będzie za parę lat...
i nie ma czegoś takiego jak 99% izolacji
-
studentkabuduz
- Początkujący

widzę, że rozwiązywaliśmy ten sam problem w tym samym czasie
nasze pytanie a raczej zadanie brzmialo : Narysuj w przekroju podłużnym i poprzecznym strop kleina i zamontuj w nim żebro rozdzielcze. wiekszosc z nas robiła to na czuja ponieważ wiedzieliśmy jak wygląda przekroj żebra i kleina ale jak to w całość zamontować? i czy to w praktyce jest używane?. raczej mieliśmy z kolegą nadzieję, że ktoś podeśle jakiś rysunek , materiały konkretnie rozwiązujące ten problem. ps. nie ma głupich pytań a raczej głupie odpowiedzi i również czytanie ze zrozumieniem się kłania
) ojjj 'po studiach, po studiach'.