piec na ekogroszek - ranking
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
Kociol_net
- Aktywny

Re: piec na ekogroszek - ranking
W kwestii wyboru pieca to zapraszam także do nas na Kociol.net mamy szeroki wybór,w razie pytań służę pomocą na forum.
Witam,
chcę kupić piec z podajnikiem najlepiej wielofunkcyjny ekogroszek/miał/groszek z cwu dla 4 osób do mojego domu i w związku z tym mam prośbę o pomoc w wyborze odpowiedniego (moc, firma).
Mam dom o powierzchni 146m2 + garaż w bryle budynku 32m2, który również ma być ogrzewany, dom ma też piwnicę (wysokość 2,80m) o powierzchni 115m2.
Okna z pakietem trzyszybowym, ocieplenie styropianem o grubości 15cm, dach wełna 28cm.
Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.
Pozdrawiam
chcę kupić piec z podajnikiem najlepiej wielofunkcyjny ekogroszek/miał/groszek z cwu dla 4 osób do mojego domu i w związku z tym mam prośbę o pomoc w wyborze odpowiedniego (moc, firma).
Mam dom o powierzchni 146m2 + garaż w bryle budynku 32m2, który również ma być ogrzewany, dom ma też piwnicę (wysokość 2,80m) o powierzchni 115m2.
Okna z pakietem trzyszybowym, ocieplenie styropianem o grubości 15cm, dach wełna 28cm.
Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.
Pozdrawiam
Wysłałem ci PRIVA
Jeżeli nie zamierzasz ogrzewać garażu to polecam coś pomiędzy 10-12kW.
Zazwyczaj nie powinno się go ogrzewać ale jak ktoś chce to nie ma siły aby zdanie zmienił
Odbierz PRIVA ,jak coś dla siebie znajdziesz to na stronie znajdziesz kontakt.
Jeżeli nie zamierzasz ogrzewać garażu to polecam coś pomiędzy 10-12kW.
Zazwyczaj nie powinno się go ogrzewać ale jak ktoś chce to nie ma siły aby zdanie zmienił
Odbierz PRIVA ,jak coś dla siebie znajdziesz to na stronie znajdziesz kontakt.
Jak pow. grzewcza to 146m2 - wystarczy moc 12kW
Jak ta piwnica jest również ogrzewana, to 17kW
Mogę podać namiary na instalatora z Twojego regionu, wyślę kontakt na priva
Jak ta piwnica jest również ogrzewana, to 17kW
Mogę podać namiary na instalatora z Twojego regionu, wyślę kontakt na priva
Skode, jutro dostawa, polecony instalator to dobry fachowiec.skode pisze:Witam,
jestem nowy na forum.
Bardzo proszę o jakieś sygestie, zarówno nt pieca jak i paliwa
Z góry dziękuje i pozdrawiam,.
Do Ciebie transport dotrze jako drugi.
Jak będziesz miał kłopoty z kupnem dobrego groszku, to polecam w tym zakresie usługi kolegi karoka
Zapraszam później oczywiście na wątek o Skam-P Premum, jak będziesz miał jakies pytania na początku eksploatacji
http://www.forumbudowlane.pl/vt/23535/1 ... om-polecam
http://www.forumbudowlane.pl/vt/27076/45/skam-p-premium
Witam.
Wielkimi krokami nadchodzi moment zakupu pieca CO do mojego wymarzonego domku o pow. użytkowej 170m2.
Dom z drewniany z bali 10X20 ocieplony cały wełną 25cm okna 3 szybowe.
Piec najlepiej wielofunkcyjny mam tu na myśli paliwo.... głównie mam zamiar palić eko-groszekiem ale wspomagająco może byc też owies czy tez pellet.
Dobrze by było gdyby piec miał dodatkowy ruszt w razie braku prądu (choć jak prądu nie będzie to i tak pompa nie poda dalej).
Dodam tylko, że dobrze z oczu patrze na piec jaki mają moi rodzice mianowicie Elektromet-u i na ta chwilę jest praktycznie bezobsługowy...... oczywiście po za czyszczeniem dokładaniem paliwa.
Proszę o poradę jaki piec czytam różne fora i już mam mega mętlik w głowie.
Jeśli ktoś jest z okolic Łodzi Zgierza chętnie się spotkam i wysłucham co jest dobre a co złe......
Pozdrawiam wszystkich palaczy
Sławek
Wielkimi krokami nadchodzi moment zakupu pieca CO do mojego wymarzonego domku o pow. użytkowej 170m2.
Piec najlepiej wielofunkcyjny mam tu na myśli paliwo.... głównie mam zamiar palić eko-groszekiem ale wspomagająco może byc też owies czy tez pellet.
Dobrze by było gdyby piec miał dodatkowy ruszt w razie braku prądu (choć jak prądu nie będzie to i tak pompa nie poda dalej).
Dodam tylko, że dobrze z oczu patrze na piec jaki mają moi rodzice mianowicie Elektromet-u i na ta chwilę jest praktycznie bezobsługowy...... oczywiście po za czyszczeniem dokładaniem paliwa.
Jeśli ktoś jest z okolic Łodzi Zgierza chętnie się spotkam i wysłucham co jest dobre a co złe......
Pozdrawiam wszystkich palaczy
Sławek
Ten piec ma moja teściowa i nie za bardzo się jej widzi.Największy problem to sterowanie.
Odbierz PRIVA
Odbierz PRIVA
Dlaczego w tak ocieplonym domu robi się centralne? Gdzie ekonomia?mlynekjr pisze:Witam.
Sławek
Nie po to izolujemy, by robić centralne.
Brałbym pod uwagę zakup mocy 12kW dla takiego budownictwa.mlynekjr pisze:Witam.
Pozdrawiam wszystkich palaczy![]()
Sławek
W okolice Łodzi/Zgierza jeżdżę dość często. Prawdopodobnie w ciągu najbliższych 2tygodni też będę w okolicy. Zapraszam do kontaktu na priva
Witajcie,
z zainteresowaniem przeglądałem od kilku dni ten obszerny temat, wiele ciekawych rzeczy już się dowiedziałem, ale niestety nigdy nie miałem do czynienia z doborem instalacji, a nawet z samodzielnym ogrzewaniem domu, dlatego zwracam się z prośbą o radę
Jak wiadomo, każdy lubi być rozpatrzony indywidualnie, nabiera się wtedy więcej pewności co do swojej późniejszej decyzji
Kupiłem dom w stanie surowym zamkniętym, parterowy z poddaszem (ale nie będzie użytkowane), 98 m2 powierzchni mieszkalnej, dach z blacho-dachówki, ściany Suporex, ocieplenie styropian 10, okna plastikowe, na podłogach wylewka-styropian 8 -wylewka-panele, podłogówka tylko w kuchni i łazience, reszta grzejniki, dom bez podpiwniczenia. Kotłownia ma 2m/4m, komin na krótszej ścianie. Nastawiam się na ekogroszek i czasami inne drobiazgi w miarę potrzeby
A teraz pytania:
- Jaki piec wybrać? (jakby się udało to polećcie proszę ze 3 nowoczesne modele, żebym mógł porównać je ogólnie i cenowo, z dobrym sterownikiem i jak najlepszy do codziennego użytkowania) - cena jest ważna ale niekoniecznie
- Jaki do tego zbiornik na wodę? (3-4 osobowa rodzina 2+1 lub 2+2 na przyszłość) Jakieś sugestie co do instalacji? To dopiero początek wykończeniówki, więc wszystko mogę jeszcze rozplanować
Jaka do tego wszystkiego hydraulika? Miedź czy tworzywo, na co zwrócić uwagę przy doborze całej instalacji, żeby było ciepło, w miarę tanio, wygodnie?
Zastanawiałem się nad gazem i kolektorami słonecznymi, ale jednak koszt ogrzania domu w sezonie zwala z nóg...
Pozdrawiam i z niecierpliwością czekam na jakieś podpowiedzi
z zainteresowaniem przeglądałem od kilku dni ten obszerny temat, wiele ciekawych rzeczy już się dowiedziałem, ale niestety nigdy nie miałem do czynienia z doborem instalacji, a nawet z samodzielnym ogrzewaniem domu, dlatego zwracam się z prośbą o radę
Jak wiadomo, każdy lubi być rozpatrzony indywidualnie, nabiera się wtedy więcej pewności co do swojej późniejszej decyzji
Kupiłem dom w stanie surowym zamkniętym, parterowy z poddaszem (ale nie będzie użytkowane), 98 m2 powierzchni mieszkalnej, dach z blacho-dachówki, ściany Suporex, ocieplenie styropian 10, okna plastikowe, na podłogach wylewka-styropian 8 -wylewka-panele, podłogówka tylko w kuchni i łazience, reszta grzejniki, dom bez podpiwniczenia. Kotłownia ma 2m/4m, komin na krótszej ścianie. Nastawiam się na ekogroszek i czasami inne drobiazgi w miarę potrzeby
A teraz pytania:
- Jaki piec wybrać? (jakby się udało to polećcie proszę ze 3 nowoczesne modele, żebym mógł porównać je ogólnie i cenowo, z dobrym sterownikiem i jak najlepszy do codziennego użytkowania) - cena jest ważna ale niekoniecznie
- Jaki do tego zbiornik na wodę? (3-4 osobowa rodzina 2+1 lub 2+2 na przyszłość) Jakieś sugestie co do instalacji? To dopiero początek wykończeniówki, więc wszystko mogę jeszcze rozplanować
Jaka do tego wszystkiego hydraulika? Miedź czy tworzywo, na co zwrócić uwagę przy doborze całej instalacji, żeby było ciepło, w miarę tanio, wygodnie?
Zastanawiałem się nad gazem i kolektorami słonecznymi, ale jednak koszt ogrzania domu w sezonie zwala z nóg...
Pozdrawiam i z niecierpliwością czekam na jakieś podpowiedzi
Kupiłeś nowy dom <100m2, więc sugestia może być już tylko jedna.
Skam-P Premium 7kW
Ekogroszek, miał, groszek w.brunatnego, miksy z ziarnem owsa czy pelletem ogarnie palnik automatyczny.
"Drobiazgami" zajmie się dwupoziomowy ruszt awaryjny odlany z dwóch płyt.
Na forum linkami nie będziemy rzucać, więc więcej info na priva
Skam-P Premium 7kW
Ekogroszek, miał, groszek w.brunatnego, miksy z ziarnem owsa czy pelletem ogarnie palnik automatyczny.
"Drobiazgami" zajmie się dwupoziomowy ruszt awaryjny odlany z dwóch płyt.
Na forum linkami nie będziemy rzucać, więc więcej info na priva
grzeli pisze:Ten piec ma moja teściowa i nie za bardzo się jej widzi.Największy problem to sterowanie.
Odbierz PRIVA
Dzięki już sobie czytam.....
Pozdrawiam!!
Enerbau pisze:Dlaczego w tak ocieplonym domu robi się centralne? Gdzie ekonomia?mlynekjr pisze:Witam.
Sławek
Enerbau
w takim razie co byś proponował....... jeszcze jest wszystko w fazie budowania
Pozdrawiam!!
Warto przeanalizować i porównać z innymi systemami grzewczymi.
http://www.enerbau.pl/index.php/produkt ... ie-energii
http://www.enerbau.pl/index.php/produkt ... ie-energii
RBR EKOUNIWERSAL 11kW ma zakres mocy od 3 do 14kW.
Więc tak samo można by go nazwać RBR EKOUNIWERSAL 7kW
Taki kocioł spokojnie wystarczy a nawet będzie w sam raz na domek 100m2.
Do Pana Jarecki czy mogę prosić o wymiary skama-p 7kW łącznie z płaszczem wodnym oraz wymiary komory popielnika.
Więc tak samo można by go nazwać RBR EKOUNIWERSAL 7kW
Taki kocioł spokojnie wystarczy a nawet będzie w sam raz na domek 100m2.
Do Pana Jarecki czy mogę prosić o wymiary skama-p 7kW łącznie z płaszczem wodnym oraz wymiary komory popielnika.