Okucie dachu pokrytego gontem.
Moderator: Redakcja e-dach.pl
-
homerjsimpson
- Początkujący

Okucie dachu pokrytego gontem.
Witam!
Jak powinno wyglądać prawidłowo wykonane okucie dachu pokrytego gontem bitumicznym.
Konkretnie chodzi mi o okucie wzdłuż krokwi zewnętrznej, czy blacha powinna się chować pod gont, czy ma być zakończona na goncie?
Jak powinno wyglądać prawidłowo wykonane okucie dachu pokrytego gontem bitumicznym.
Konkretnie chodzi mi o okucie wzdłuż krokwi zewnętrznej, czy blacha powinna się chować pod gont, czy ma być zakończona na goncie?
Re: Okucie dachu pokrytego gontem.
blacha ma byc pod gontem

-
MistrzJan
- Superużytkownik

Ja daję blachę na gont. Jest pewność, że wiatr nie będzie miał za co " złapać" . I w/g mnie ładniej wygląda. Jan.
Nie mylą się tylko Ci którzy nic nie robią.
Super amerykańska technologia, krokiewki 4/6 młotek mało mu zębów nie wybija, tak odbija sie od tego dachu-sprężyny, reszta szkoda gadać.
-
MistrzJan
- Superużytkownik

Fachura nawet papiaka nie potrafi trzymać. Zakład na pasie do klejenia ze 2 cm. Żenada. Jan.
podałem link do strony bo gont to taka sama lipa jak ich robota...
Nie mylą się tylko Ci którzy nic nie robią.
Dlaczego Drab uważasz ,że gont to lipa,lipa to blachodachówka za 20 zł m2,a jak kupisz gont za 36 zł to powiem Ci że tali lipny to on nie jest,Druga sprawa prawidłowy montaż.
tak dekarzu2 -- masz racje blachodachowka to smiec [ jesli kryty jest dom- budynek mieszkalny] gont jest o wiele lepszym materialem [ bez zadnych srub- lub gwozdzi na zewnatrz] -- odpowiedniej jakosci i z dodatkiem miedzi -- aby zapobiec wystepowania plesni z uplywem lat