vision i symulacja obecności
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
vision i symulacja obecności
witam
zauważyłem, że kilka osób używających tego systemu pisze tutaj. sam sobie zrobiłem w domu coś takiego, ale minąłem niestety symulację obecnosci. wiem od instalatora, że mogę sobie go konfigurować sam ale nie bardzo wiem jak się za to zabrać. może ktoś ma jakieś doświadczenia i byłby w stanie zaproponować jak to zrobić?
pozdrawiam
zauważyłem, że kilka osób używających tego systemu pisze tutaj. sam sobie zrobiłem w domu coś takiego, ale minąłem niestety symulację obecnosci. wiem od instalatora, że mogę sobie go konfigurować sam ale nie bardzo wiem jak się za to zabrać. może ktoś ma jakieś doświadczenia i byłby w stanie zaproponować jak to zrobić?
pozdrawiam
Re: vision i symulacja obecności
wszystko zależy od tego, co chcesz uzyskać. w najprostszym wydaniu musisz w logice podłączyć dwie zmienne (do zaświecania co losowy okres i do świecenia przez losowy okres) do generatora wartości losowych i to do punktu oświetleniowego. uruchamianie warunkujesz jakimś przyciskiem na którymś z widoków. napisałem dostatecznie zrozumiale? jakbyś miał wątpliwości to się odzywaj. ja mam trochę bardziej skomplikowane toto, ale postaram się znaleźć trochę czasu, żeby to przejrzeć.
powodzenia
powodzenia
chyba wiem o co chodzi. byłem w stanie sobie coś takiego tam wyklikać. ale jestem ciekaw co masz na myśli pisząc, że masz bardziej skomplikowane? to to można skomplikować? raczej spodziewam się, że wszystkie wyglądają podobnie... tylko punktów świetlnych więcej.
u mnie to trochę inaczej działa
jest zrobione tak, że zamiast zapalania różnych świateł w domu losowo system zaświeca te gdzie przyjmuje, że mógłby się znaleźć człowiek. to znaczy, że jeśli jest aktualnie zaświecone np. w łazience, to następnie zapali się w przedpokoju (połączony z łazienką) a nie na strychu (niepołączony z łazienką). ciekawy bajer ale wymaga zrobienia sporej ilości reguł. instalatorzy mi to wyjaśniali i nawet rysowali jak się do tego zabrać
ale to większe przedsięwzięcie. daj znać jeśli chcesz więcej detali
A ja naciskam klawisz i mam PRAWDZIWĄ symulację obecności opartą na zachowaniu mojej rodziny, a nie na generatorze liczb pseudolosowych. Zero reguł, zero bzdurnej losowości, zero knucia. Tylko, że ja mam KNX.dartym pisze:u mnie to trochę inaczej działajest zrobione tak, że zamiast zapalania różnych świateł w domu losowo system zaświeca te gdzie przyjmuje, że mógłby się znaleźć człowiek. to znaczy, że jeśli jest aktualnie zaświecone np. w łazience, to następnie zapali się w przedpokoju (połączony z łazienką) a nie na strychu (niepołączony z łazienką). ciekawy bajer ale wymaga zrobienia sporej ilości reguł. instalatorzy mi to wyjaśniali i nawet rysowali jak się do tego zabrać
ale to większe przedsięwzięcie. daj znać jeśli chcesz więcej detali
Im wyżej wzlatujemy tym mniejsi wydajemy się tym, którzy nie umieją latać
Ignorancja może być skorygowana przy pomocy książki. Głupota wymaga strzelby i szpadla.
Ignorancja może być skorygowana przy pomocy książki. Głupota wymaga strzelby i szpadla.
dartym: a w jaki konkretnie sposób? nie za bardzo jestem w stanie sobie wymyślić to, zaprojektować. więc tak, chcę więcej detali
napisz jak to się da zrobić, proszę. w sumie to jestem dość ciekawy, bo to się wydaje dość złożonym planem 
dendrytus: widzę, że nie masz nic interesującego do powiedzenia w temacie i postanowiłeś wrzucić reklamę. forum niestety nie jest moderowane pod tym względem, a szkoda. inna sprawa, że nie zwalnia to nas z podstawowych zasad netykiety. nie śmieć, to po pierwsze. po drugie - cieszy mnie bardzo, że masz knx. gratuluję. rozumiem, że twój system analizuje co robi twoja rodzina, bo każdy ma przyczepiony nadajniczek bądź kabelek. przy okazji bez użycia liczb pseudolosowych jest w stanie generować pseudolosowe zachowania. mógłbyś się minimalnie bardziej wysilić, inne twoje posty wyglądały na inteligentne na pierwszy rzut oka. ale do rzeczy. nie interesuje mnie ani knx, ani to co wydaje ci się, że można za jego pomocą zrobić. jeśli masz co do tego wątpliwości - przeczytaj temat wątku i nie śmieć, jeszcze raz proszę.
dendrytus: widzę, że nie masz nic interesującego do powiedzenia w temacie i postanowiłeś wrzucić reklamę. forum niestety nie jest moderowane pod tym względem, a szkoda. inna sprawa, że nie zwalnia to nas z podstawowych zasad netykiety. nie śmieć, to po pierwsze. po drugie - cieszy mnie bardzo, że masz knx. gratuluję. rozumiem, że twój system analizuje co robi twoja rodzina, bo każdy ma przyczepiony nadajniczek bądź kabelek. przy okazji bez użycia liczb pseudolosowych jest w stanie generować pseudolosowe zachowania. mógłbyś się minimalnie bardziej wysilić, inne twoje posty wyglądały na inteligentne na pierwszy rzut oka. ale do rzeczy. nie interesuje mnie ani knx, ani to co wydaje ci się, że można za jego pomocą zrobić. jeśli masz co do tego wątpliwości - przeczytaj temat wątku i nie śmieć, jeszcze raz proszę.
Źle myślisz. Nikt nic takiego nie ma,tomr pisze: rozumiem, że twój system analizuje co robi twoja rodzina, bo każdy ma przyczepiony nadajniczek bądź kabelek.
Dokładnie. KNX Symuluje obecność użytkowników, a nie typuje 6 w totka przy pomocy błyskających żarówek.przy okazji bez użycia liczb pseudolosowych jest w stanie generować pseudolosowe zachowania. mógłbyś się minimalnie bardziej wysilić,
Może po prostu poszukaj jak robi, to KNX, będzie prościej.jeśli masz co do tego wątpliwości - przeczytaj temat wątku i nie śmieć, jeszcze raz proszę.
PS.
Ten przykład świetnie pokazuje czym jest KNX, i gdzie znajdują się pozostałe systemy ID.
@tomr: musiałbyś sobie to rozpisać grafem stanów
gdzie pojedynczym stanem jest obecność osoby w pewnym miejscu (zapalenie światła). stany zapisujesz na zmiennych i definiujesz tranzycje o losowym interwale
wybacz, ale prościej nie potrafię. musiałbym narysować
zrozumiałeś coś z tego?
@dendrytus:
po pierwsze: knx jest albo jasnowidzem, i jest w stanie przewidzieć dokładnie co zrobią domownicy albo ty jesteś niekompetentny i nie wiesz o czym piszesz. jeśli symulacja następuje bez elementu losowości, to jest powtarzalna a więc bez sensu. poza tym mam wrażenie, że nie potrafisz czytać. ten temat nie dotyczy knx i wszystko, co możesz powiedzieć na temat, nas nie interesuje. no chyba, że wiesz coś o vision w co wątpię, bo wyraźnie masz problem ze zrozumieniem jak robi to twój ulubiony system. zastanawiam się tylko czy w twoim przypadku te brednie to skutek niekompetencji czy głupoty. jedno da się leczyć i w tym cała nadzieja.
@dendrytus:
po pierwsze: knx jest albo jasnowidzem, i jest w stanie przewidzieć dokładnie co zrobią domownicy albo ty jesteś niekompetentny i nie wiesz o czym piszesz. jeśli symulacja następuje bez elementu losowości, to jest powtarzalna a więc bez sensu. poza tym mam wrażenie, że nie potrafisz czytać. ten temat nie dotyczy knx i wszystko, co możesz powiedzieć na temat, nas nie interesuje. no chyba, że wiesz coś o vision w co wątpię, bo wyraźnie masz problem ze zrozumieniem jak robi to twój ulubiony system. zastanawiam się tylko czy w twoim przypadku te brednie to skutek niekompetencji czy głupoty. jedno da się leczyć i w tym cała nadzieja.
No to zajebisty jest ten system.dartym pisze:@tomr: musiałbyś sobie to rozpisać grafem stanówgdzie pojedynczym stanem jest obecność osoby w pewnym miejscu (zapalenie światła). stany zapisujesz na zmiennych i definiujesz tranzycje o losowym interwale
wybacz, ale prościej nie potrafię. musiałbym narysować
zrozumiałeś coś z tego?
Nie jest jasnowidzem. KNX to INTELIGENTNY system inteligentnego domu/budynku.@dendrytus:
po pierwsze: knx jest albo jasnowidzem, i jest w stanie przewidzieć dokładnie co zrobią domownicy
Nie wiem czy jestem niekompetentny, ale w KNX nic nie musisz robić tylko naciskasz klawisz. W zasadzie się tego nawet nie programuje.albo ty jesteś niekompetentny i nie wiesz o czym piszesz. jeśli symulacja następuje bez elementu losowości, to jest powtarzalna a więc bez sensu. poza tym mam wrażenie,
Dotyczy symulacji obecności. Mam wrażenie, że nie rozumiesz czym jest symulacja obecności. No cóż powiem tylko tyle, że nie ma nic wspólnego z rzucaniem kostką.że nie potrafisz czytać. ten temat nie dotyczy knx i wszystko, co możesz powiedzieć na temat, nas nie interesuje.
Wiem, że nie jest tak inteligentny, jak się niektórym wydaje. Stanowi to pewnego typu ostrzeżenie dla potencjalnych klientów.no chyba, że wiesz coś o vision w co wątpię,
Ja akurat dobrze wiem jak robi to KNX i nie ukrywam, że rozwiązanie jest genialne.bo wyraźnie masz problem ze zrozumieniem jak robi to twój ulubiony system. zastanawiam się tylko czy w twoim przypadku te brednie to skutek niekompetencji czy głupoty. jedno da się leczyć i w tym cała nadzieja.
Ale masz rację, twoje małpy, twój cyrk.
PS.
Ubliżanie mi od osób nie kompetentnych, jest w twoim przypadku mocno nie na miejscu.
dartym: chyba wiem co masz na myśli. co prawda musiałem sobie odświeżyć grafy, ale nic to. lubię pomajsterkować
więc podłubałem sobie w tym trochę. udało mi się spaścić oświetlenie ale sobie odzyskałem konfigurację. po kolejnej próbie mam coś takiego, co "chodzi" po dwóch pokojach. jak zrobić, żeby ich było więcej? w sensie... od czego to uzależnić? znaczy ten wybór?
dendrytus: pogrążasz się z każdym kolejnym postem. odpuść.
dendrytus: pogrążasz się z każdym kolejnym postem. odpuść.
@tomr: uzależnij taki wybór od zmiennej ustawianej losowo
jedna zmienna - obecność w pokoju - uaktywnia drugą która losuje do którego pokoju przejdzie
i po warunku na przejście do każdego pokoju. tak przynajmniej wydaje mi się, że to u mnie działa. daj znać o sukcesach w razie czego