Nawiewniki w oknach
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Nawiewniki w oknach
Witam.
Mam takie pytanie. Teraz w oknach montują nawiewniki w górnej części.
Chciałbym się dowiedzieć jak to jest z przeglądami kominarskimi. Bo kominiarze robiąc przegląd wpisują, że w pomieszczeniu nie ma nawiewu.
A czy taki nawiewnik w oknie nie eliminuje tego problemu?
Jak do tego problemu ustosunkowują się przepisy?
Może ktoś pomóc?
Mam takie pytanie. Teraz w oknach montują nawiewniki w górnej części.
Chciałbym się dowiedzieć jak to jest z przeglądami kominarskimi. Bo kominiarze robiąc przegląd wpisują, że w pomieszczeniu nie ma nawiewu.
A czy taki nawiewnik w oknie nie eliminuje tego problemu?
Jak do tego problemu ustosunkowują się przepisy?
Może ktoś pomóc?
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Re: Nawiewniki w oknach
Szanownego Pana bardziej interesuje odbiór, przepisy czy skuteczna wentylacja? To niestety dwie różne sprawy. I jeszcze - jakie jest ogrzewanie?
Głównie interesują mnie przepisy. Czy takie nawieniki w oknach pozbędą się braku nawiewu w protokole. Bo wymieniamy okna w budynkach i się zastanawiamy czy płacić 70zł od nawiewnika czy też nie. Żeby późnej się nie okazało, że i tak kominiarze muszą zrobić nawiew swoimi metodami, i trzeba będzie jeszcze raz płacić. W takim razie szkoda zachodu z nawiewnikami.
Głównie są to budynki stare, drewnianej konstrukcji. Ogrzewanie to przeważnie piece kaflowe, piece kuchenne bądź 'grzybki'.
To chyba tyle. Taki problem próbuję rozgryźć.
Głównie są to budynki stare, drewnianej konstrukcji. Ogrzewanie to przeważnie piece kaflowe, piece kuchenne bądź 'grzybki'.
To chyba tyle. Taki problem próbuję rozgryźć.
Pomoże ktoś?
-
BIOS-BG
Nawiewniki w oknach o powierzchni wlotu kilka cm2 pomagają najczęściej tyle co umarłemu kadzidło.
Zgodny z przepisami minimalny przekrój kanału wentylacyjnego wywiewnego to 14 x 14 cm czyli 196 cm2 (jest porównanie?) Jeśli w mieszkaniu działa piec kaflowy to już z tego powodu musi być wentylacja nawiewna, która zapewni bezpieczne dla użytkowników parametry spalania. Brak odpowiedniego nawiewu to idealna recepta na zaczadzenie.
Zgodny z przepisami minimalny przekrój kanału wentylacyjnego wywiewnego to 14 x 14 cm czyli 196 cm2 (jest porównanie?) Jeśli w mieszkaniu działa piec kaflowy to już z tego powodu musi być wentylacja nawiewna, która zapewni bezpieczne dla użytkowników parametry spalania. Brak odpowiedniego nawiewu to idealna recepta na zaczadzenie.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Ja się wycofałem - napisał Pan ::Gorthin pisze:Pomoże ktoś?
Można pomóc, gdyby interesowała Pana wentylacja.Głównie interesują mnie przepisy. Czy takie nawieniki w oknach pozbędą się braku nawiewu w protokole.
W Pana przypadku wymiana okien jest działaniem irracjonalnym. Powierzchnia dziur w nowych oknach powinna być podobna do nieszczelności starych ( skoro dotąd działało. Jeżeli wymiana okien ma na celu ograniczenie wiania przez nie powietrza zewnętrznego ( a taki jest najczęstszy powód wymiany) to przy pozostawieniu pieców kaflowych - mogę tylko przekazać wyrazy współczucia i to niezależnie od tego co mówię o tym przepisy.
Zależy od kominiarza niektóry za podbicie protokołu weźmie flaszkę inny 100PLN. A ty na ile wycenisz życie swoje i domowników?