Witam.
Proszę Was po poradę.
Na działce tj na ogródku chcę zamontować instalacje do wody ok 15m.
Oczywiście z jakiegoś Pcv bo metalową ukradną.
Instalacje będzie szła prawie po gruncie, ewentualnie lekko przykryta.
Proszę zatem o wskazanie z jakiego materiału najlepiej to zrobić no i oczywiście aby był to system najtańszy .
Woda na działce
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Woda na działce
JanG.
Re: Woda na działce
Proszę troszkę jaśniej. Co ma zasilać ta instalacja jaki największy pobór wody i skąd ta woda?
Witam.
Dziękuję za zainteresowanie moim problemem.
Woda wprawdzie jest doprowadzona do ogrodu ale jest daleko od altany.
Wspomniana instalacja ma po prostu stworzyć dodatkowe ujęcie wody bezpośrednio przy altanie,
bez jakiś określonych wymagań.
Chce to zrobić powiedzmy na stałe, a nie na zasadzie rozwijanego węża gumowego.
No i mała poprawka długość tej instalacjo to ok 27-30 m a nie jak wcześniej wspomniałem 15m.
Dziękuję za zainteresowanie moim problemem.
Woda wprawdzie jest doprowadzona do ogrodu ale jest daleko od altany.
Wspomniana instalacja ma po prostu stworzyć dodatkowe ujęcie wody bezpośrednio przy altanie,
bez jakiś określonych wymagań.
Chce to zrobić powiedzmy na stałe, a nie na zasadzie rozwijanego węża gumowego.
No i mała poprawka długość tej instalacjo to ok 27-30 m a nie jak wcześniej wspomniałem 15m.
JanG.
Sprawdź na jakiej głębokości jest instalacja którą masz już podciągniętą. Sprawdź na jakiej średnicy jest zrobiona. Dobierz podobną rurę PE niebieską (dostaniesz ją w każdym markecie wraz ze złączkami skrętnymi-zaciskowymi tzw POLIRAC). Nie wiem jak to wygląda na działkach czy woda jest spuszczana na zimę ale wodę układa się poniżej strefy przemarzania ogólnie dla Polski można przyjąć 1,5m.
Pierwsze pytanie powinno brzmieć czy masz już licznik na tej działce? Bolas podał info jak najlepiej zrobić sobie lewiznę, żeby nikt się nie połapał
Sądzę że jest t związane z tym, że strasnie niejasno pises o co ci chodzi.
W moim rozumieniu kolega mówi o ogródku działkowym a nie przyłączu wody a ci troszkę innaczej rozliczają się za wodę. Chyba że się mylę.