Cześć,
Chciałabym się was poradzić...
Maluję ścianę już 6 raz (za drugim i przedostatnim było całkiem, całkiem, ale chciałam poprawić.)
Po malowaniu widać pionowe pasy które przebiegają wzdłuż malowania. Wygląda to tak jakby w tych miejscach było za dużo lub za mało farby.
Domyślam się, że przyczyną jest zła technika lub zły sprzęt.
Malowanie zaczynam od małego wałka i krawędzi. Następnie biorę duży wałek na teleskopie i zaczynam malować od środka. Rozprowadzam farbę od góry do dołu, od dołu do góry itd, a na sam koniec dwa lub trzy razy zjeżdżam wałkiem tylko od góry do dołu. Później zabieram się za kolejny "pas" i powtarzam wcześniejsze czynności. Staram się nie najeżdżać na wcześniej pomalowany pas i chyba właśnie tutaj robię błąd, ale nie wiem...
Proszę o poradę.
Ślady (pasy) na ścianie po malowaniu.
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
-
IWB
Re: Ślady (pasy) na ścianie po malowaniu.
1) dobierz wałek do farby
2) dobierz farbę do podłoża
inaczej się maluje lateksem a inaczej emulsją, poza tym poczekaj aż wyschnie ... i nie maluj pasami tylko ścianami
2) dobierz farbę do podłoża
inaczej się maluje lateksem a inaczej emulsją, poza tym poczekaj aż wyschnie ... i nie maluj pasami tylko ścianami
Malarzem nie jestem,ale samoukiem,i ja maluje najpierw rogi łączące sufit ze ścianą oraz rogi ścian łamanym pędzlem,następnie jadę resztę wałkiem odpowiednim do danej farby całą resztę i maluję lekko zygzakiem by rozmazywać nakładającą się farbę na łączeniach i zawsze mi wychodzi idealnie...
Ale to trzeba zobaczyć chociaż raz by samemu się podjąć malowania... na you tube na pewno znajdzie pani jakieś filmiki,na których pokazane jest malowanie ścian czy sufitów...
Ale to trzeba zobaczyć chociaż raz by samemu się podjąć malowania... na you tube na pewno znajdzie pani jakieś filmiki,na których pokazane jest malowanie ścian czy sufitów...
Obejrzałam już kilka tych filmików i wszystko robię podobnie, czyli zaczynam od rogów małym wałkiem (maluję powierzchnie na szerokość dużego wałka), następnie biorę duży wałek i maluję łącząc "pas" z wcześniej pomalowanymi narożnikami.
Może rzeczywiście ten wałek jest źle dobrany...
Mam farbę lateksową z firmy Dulux (seria - Dulux Kolory Świata).
Wałek 0,18mm

Bardzo podobny do tego.
Próbowałam pomalować wałkiem typowym do farb akrylowych i emulsyjnych (0,08mm) i efekt był podobny.
Może rzeczywiście ten wałek jest źle dobrany...
Mam farbę lateksową z firmy Dulux (seria - Dulux Kolory Świata).
Wałek 0,18mm

Bardzo podobny do tego.
Próbowałam pomalować wałkiem typowym do farb akrylowych i emulsyjnych (0,08mm) i efekt był podobny.
Wałki sznurkowe mają dwie strony. Znaczy inaczej maluje się jadąc od góry do dołu, inaczej od dołu do góry.
Spróbuj pomalować w jednym kierunku, powinno być ok.
A i taka podstawa. Nie malujemy przy otwartym oknie itp...
Spróbuj pomalować w jednym kierunku, powinno być ok.
A i taka podstawa. Nie malujemy przy otwartym oknie itp...
WallDecor
-------------------------------------------------------------------------------------
Salon dekoracji wnętrz - tynki, farby dekoracyjne, tapety, sztukateria, panele gipsowe 3d
-------------------------------------------------------------------------------------
Salon dekoracji wnętrz - tynki, farby dekoracyjne, tapety, sztukateria, panele gipsowe 3d
- gambit65
- rekomendowany doradca
- Kontakt:
Malować należy tłusto mokre na mokre. Przyczyną może być właśnie malowanie w jednym miejscu wałkiem pół suchym a w drugim z większą ilością farby. Technika poprawna . Wniosek - nie żałować farby na wałku i dobrze ją rozprowadzić. W celu zlikwidowania pasów farby należy przygotować odpowiednio podłoże pod malowanie. Odtłuścić malowane powierzchnie i zagruntować ściany farbą podkładową . Dla farb dulux najlepsze wałki są z owczej wełny o długości runa 13- 18 mm