Przede wszystkim witam wszystkich forumowiczów.
Moje pytanie, ale wcześniej krótki wstęp:
Od niedawna zacząłem pracować w branży budowlanej.
Z racji wykonywanej pracy mam kontakt z wieloma osobami związanymi z tą tematyka.
Często są to osoby, które chcą abym polecił im konkretnego producenta / sprzedawcę materiałów budowlanych.
Chciałbym wykorzystać ten fakt ( podobnie jak robią to inne osoby z mojego otoczenia ) i zarabiać na zdobyciu klienta dla danej firmy.
I tu moje pytanie: czy orientujecie się może, ile może wynosić taka prowizja ? ( ze znajomych nikt mi tego otwarcie nie chce powiedzieć ). Wiadomo, każdy chroni swój interes.
I od czego jest ona zwyczajowo ustalana ( chodzi mi o wartośc %): od wartości zamówienia czy od wartości zysku z danej tranakcji jaki firma uzyskuje ( nie mam możliwości tego sprawdzenia )
Będę bardzo wdzięczny za każdą pomoc.
edycja: jeśli to zły dział to prosiłbym o przeniesienie - nie mogłem odszukać odpowiedniego
Prowizja za zdobytego klienta
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
-
IWB
Re: Prowizja za zdobytego klienta
10% - ale to zależy od wartości czego sprawa dotyczy.
Masz rację - "nie biorą to tylko ryby"
Masz rację - "nie biorą to tylko ryby"
Bardzo dziękuję za wskazanie orientacyjnego poziomu %. ( rozumiem, że dotyczy on wielkości zamówienia )
Chętnie poznam też zdanie innych forumowiczów.
Zwyczajnie nie chcę,aby się kiedyś okazało, że za to samo, ja dostawałem 3 % a kolega w drugiej firmie 10 % ( a może i więcej ).
Dla uściślenia - główne zapytania, to te odnośnie polecenia producenta materiałów do budowy domu / ogrodzenia / wyłożenia chodnika.
Sporadycznie pojawiają się też takie związane z dachami, oknami / drzwiami i ogrzewaniem.
Ale jak już wspomniałem, to raczej rzadkość.
Wielkość zapytań jest różna, począwszy od kilku metrów kwadratowych starobruku, przez dzisiątki metrów kwadratowych cegieł, po materiały na budowę całego domu/magazynu.
Miesięcznie troszkę się tego uzbiera. Są to zapytania, więc nie mówione, że wszystkie skończą sie zakupami u "poleconego", ale jakiś procent na pewno.
Jeszcze raz dzięki za dotychczasową odpowiedź i z góry dzięki za kolejne ( jeśli będą ).
Pozdrawiam i miłego wieczoru życzę.
Chętnie poznam też zdanie innych forumowiczów.
Zwyczajnie nie chcę,aby się kiedyś okazało, że za to samo, ja dostawałem 3 % a kolega w drugiej firmie 10 % ( a może i więcej ).
Dla uściślenia - główne zapytania, to te odnośnie polecenia producenta materiałów do budowy domu / ogrodzenia / wyłożenia chodnika.
Sporadycznie pojawiają się też takie związane z dachami, oknami / drzwiami i ogrzewaniem.
Ale jak już wspomniałem, to raczej rzadkość.
Wielkość zapytań jest różna, począwszy od kilku metrów kwadratowych starobruku, przez dzisiątki metrów kwadratowych cegieł, po materiały na budowę całego domu/magazynu.
Miesięcznie troszkę się tego uzbiera. Są to zapytania, więc nie mówione, że wszystkie skończą sie zakupami u "poleconego", ale jakiś procent na pewno.
Jeszcze raz dzięki za dotychczasową odpowiedź i z góry dzięki za kolejne ( jeśli będą ).
Pozdrawiam i miłego wieczoru życzę.
Ważna rzecz! Zrób to legalnie!. Prawo przewiduje takie umowy jak pośrednictwo handlowe. Wtedy jasno określasz warunki umowy między Zleceniodawcą a Zleceniobiorcą. Możesz wtedy zarobić i być w porządku wobec prawa.
Pozdrawiam i życzę krocich dochodów
Pozdrawiam i życzę krocich dochodów
Witam ponownie
Jestem już po rozmowach.
Stanęło na 4 % od wartości netto zamówienia.
Dodatkowo dany procent jest wypłacany od wszystkich zamówień "zdobytego" klienta.
Jednym słowem, warto polecić firmę / hurtownię budowlaną.
Jestem zadowolony. Chociaż nie wiem, czy te 4 % to dużo / mało.
Jeszcze raz dzięki za pomoc.
Pozdrawiam
Jestem już po rozmowach.
Stanęło na 4 % od wartości netto zamówienia.
Dodatkowo dany procent jest wypłacany od wszystkich zamówień "zdobytego" klienta.
Jednym słowem, warto polecić firmę / hurtownię budowlaną.
Jestem zadowolony. Chociaż nie wiem, czy te 4 % to dużo / mało.
Jeszcze raz dzięki za pomoc.
Pozdrawiam
-
bodziu
Uwielbiam działanie na prowizji - piękna sprawa. Minimum zachodu, maksimum dochodu 
Firmom budowlanym raczej radzę szukanie klientów innymi sposobami - pojawienie się w solidnych portalach branżowych takich jak Archiweb na pewno tutaj pomoże. Bo działając w ten sposób oddajecie komuś część swojego zysku
Firmom budowlanym raczej radzę szukanie klientów innymi sposobami - pojawienie się w solidnych portalach branżowych takich jak Archiweb na pewno tutaj pomoże. Bo działając w ten sposób oddajecie komuś część swojego zysku