Prowizja za zdobytego klienta

Ceny materiałów budowlanych zależą od różnych czynników i mogą się od siebie różnić. Jak znaleźć najlepsze połączenie jakości i ceny? Czy warto zastąpić dany materiał tańszym? To ważne pytania w czasie budowy i remontu. Odpowiedzi na nie znajdziesz w tym dziale.

Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl

Budi
Początkujący
Początkujący

Prowizja za zdobytego klienta

Post autor: Budi »

Przede wszystkim witam wszystkich forumowiczów.

Moje pytanie, ale wcześniej krótki wstęp:

Od niedawna zacząłem pracować w branży budowlanej.
Z racji wykonywanej pracy mam kontakt z wieloma osobami związanymi z tą tematyka.

Często są to osoby, które chcą abym polecił im konkretnego producenta / sprzedawcę materiałów budowlanych.

Chciałbym wykorzystać ten fakt ( podobnie jak robią to inne osoby z mojego otoczenia ) i zarabiać na zdobyciu klienta dla danej firmy.

I tu moje pytanie: czy orientujecie się może, ile może wynosić taka prowizja ? ( ze znajomych nikt mi tego otwarcie nie chce powiedzieć ). Wiadomo, każdy chroni swój interes.

I od czego jest ona zwyczajowo ustalana ( chodzi mi o wartośc %): od wartości zamówienia czy od wartości zysku z danej tranakcji jaki firma uzyskuje ( nie mam możliwości tego sprawdzenia )

Będę bardzo wdzięczny za każdą pomoc.

edycja: jeśli to zły dział to prosiłbym o przeniesienie - nie mogłem odszukać odpowiedniego

IWB

Re: Prowizja za zdobytego klienta

Post autor: IWB »

10% - ale to zależy od wartości czego sprawa dotyczy.
Masz rację - "nie biorą to tylko ryby"

Budi
Początkujący
Początkujący

Bardzo dziękuję za wskazanie orientacyjnego poziomu %. ( rozumiem, że dotyczy on wielkości zamówienia )

Chętnie poznam też zdanie innych forumowiczów.

Zwyczajnie nie chcę,aby się kiedyś okazało, że za to samo, ja dostawałem 3 % a kolega w drugiej firmie 10 % ( a może i więcej ).

Dla uściślenia - główne zapytania, to te odnośnie polecenia producenta materiałów do budowy domu / ogrodzenia / wyłożenia chodnika.

Sporadycznie pojawiają się też takie związane z dachami, oknami / drzwiami i ogrzewaniem.
Ale jak już wspomniałem, to raczej rzadkość.

Wielkość zapytań jest różna, począwszy od kilku metrów kwadratowych starobruku, przez dzisiątki metrów kwadratowych cegieł, po materiały na budowę całego domu/magazynu.

Miesięcznie troszkę się tego uzbiera. Są to zapytania, więc nie mówione, że wszystkie skończą sie zakupami u "poleconego", ale jakiś procent na pewno.

Jeszcze raz dzięki za dotychczasową odpowiedź i z góry dzięki za kolejne ( jeśli będą ).

Pozdrawiam i miłego wieczoru życzę.

Enerbau
Ekspert budowlany
Ekspert budowlany

Post autor: Enerbau »

Ważna rzecz! Zrób to legalnie!. Prawo przewiduje takie umowy jak pośrednictwo handlowe. Wtedy jasno określasz warunki umowy między Zleceniodawcą a Zleceniobiorcą. Możesz wtedy zarobić i być w porządku wobec prawa.
Pozdrawiam i życzę krocich dochodów

Budi
Początkujący
Początkujący

Witam ponownie

Jestem już po rozmowach.

Stanęło na 4 % od wartości netto zamówienia.
Dodatkowo dany procent jest wypłacany od wszystkich zamówień "zdobytego" klienta.

Jednym słowem, warto polecić firmę / hurtownię budowlaną.

Jestem zadowolony. Chociaż nie wiem, czy te 4 % to dużo / mało.

Jeszcze raz dzięki za pomoc.
Pozdrawiam

bodziu

Post autor: bodziu »

Uwielbiam działanie na prowizji - piękna sprawa. Minimum zachodu, maksimum dochodu ;-)
Firmom budowlanym raczej radzę szukanie klientów innymi sposobami - pojawienie się w solidnych portalach branżowych takich jak Archiweb na pewno tutaj pomoże. Bo działając w ten sposób oddajecie komuś część swojego zysku ;-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ceny materiałów budowlanych”