żywica poliuretanowa problem z usunięciem
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
-
Wojciech Dąbek
- Początkujący

- Kontakt:
żywica poliuretanowa problem z usunięciem
Witam.
Mam poważny problem i proszę o pomoc.
Na budowie robiliśmy odcięcie resztkowej wilgoci w jastrychu została zastosowana żywica poliuretanowa jednoskładnikowa z firmy MAPEI ECO PRIM PU 1K TURBO.
W niektórych miejscach przez naszą nieuwagę źle została zabezpieczona posadzka z płytek nie jestem pewien ale prawdopodobnie gresowych polerowanych na połysk.
Niestety na tych płytkach pojawiły się ślady butów z żywicy.
Przez naszą nieostrożność mam problem i jak można usunąć żywicę z płytek.
Pierwszy raz mam taki problem i muszę się z nim uporać.
Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Wojciech Dąbek
Mam poważny problem i proszę o pomoc.
Na budowie robiliśmy odcięcie resztkowej wilgoci w jastrychu została zastosowana żywica poliuretanowa jednoskładnikowa z firmy MAPEI ECO PRIM PU 1K TURBO.
W niektórych miejscach przez naszą nieuwagę źle została zabezpieczona posadzka z płytek nie jestem pewien ale prawdopodobnie gresowych polerowanych na połysk.
Niestety na tych płytkach pojawiły się ślady butów z żywicy.
Przez naszą nieostrożność mam problem i jak można usunąć żywicę z płytek.
Pierwszy raz mam taki problem i muszę się z nim uporać.
Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Wojciech Dąbek
Re: żywica poliuretanowa problem z usunięciem
A próbowano to czymś już usunąć? Produkty dedykowane?
Jeśli trafiliście na gres polerowany to niestety nawet po usunięciu żywicy z powierzchni płytek ślady pozostaną pod polerem.
Gres posiada pory i EcoPrim produkt o niskiej lepkości i dużej penetracji wniknął w jego strukturę.
Nawet wcześniejsza impregnacja gresu naprawdę profesjonalnymi środkami nie oprze się przed poliuretanem, co najwyżej zmniejszy głębokość penetracji.
Widuję kilka razy do roku uszkodzenia tego typu od gruntów, klejów i lakierów na różnych powierzchniach: ściany , meble, drzwi, marmury, granity z powodu braku odpowiedniego zabezpieczenia.
Niestety większość kończy się wymianą elementów zapaćkanych lub trzeba działać mechaniczne.
Jeśli trafiliście na gres polerowany to niestety nawet po usunięciu żywicy z powierzchni płytek ślady pozostaną pod polerem.
Gres posiada pory i EcoPrim produkt o niskiej lepkości i dużej penetracji wniknął w jego strukturę.
Nawet wcześniejsza impregnacja gresu naprawdę profesjonalnymi środkami nie oprze się przed poliuretanem, co najwyżej zmniejszy głębokość penetracji.
Widuję kilka razy do roku uszkodzenia tego typu od gruntów, klejów i lakierów na różnych powierzchniach: ściany , meble, drzwi, marmury, granity z powodu braku odpowiedniego zabezpieczenia.
Niestety większość kończy się wymianą elementów zapaćkanych lub trzeba działać mechaniczne.
-
Wojciech Dąbek
- Początkujący

- Kontakt:
Witam
Nie usuwaliśmy tych zabrudzeń bo nie spodziewałem się że coś takiego pojawi się na kaflach
I nie byłem przygotowany na taką sytuację.
Pozdrawiam
Nie usuwaliśmy tych zabrudzeń bo nie spodziewałem się że coś takiego pojawi się na kaflach
I nie byłem przygotowany na taką sytuację.
Pozdrawiam
Na świeżo zmywamy rozcieńczalnikami PU.
Z zaschniętym już idzie trochę trudniej ale są płyny i żele o ile pamiętam Mapei ma żel Pulicol.
Niestety jeśli zmywamy z materiału porowatego to tak już pisałem: z powierzchni usuniemy żywicę ale w strukturze materiału pozostanie widoczny ślad.
Na co dzień mam do czynienia z żywicami poliuretan, epoksyd i inna agresywna chemia.
Przed pracami muszę dokładnie przemyśleć trasy robocze i je zabezpieczyć przed zabrudzeniem.
Zawsze coś się może niespodziewanego przydarzyć więc lepiej dmuchać na zimne.
Przy agresywnych materiałach trzeba zachować szczególną ostrożność.
Ostatnio na budowie pracownicy zabrudzili osprzęt elektryczny: ramki, plakietki włączników za kilkaset złotych / z tworzywa tez nie idzie zmyć/.
Mogę tylko współczuć i życzyć by udał się proces czyszczenia, a jeśli nie to jak to mówią "nauka kosztuje" i na przyszłość jesteśmy mądrzejsi.
Z zaschniętym już idzie trochę trudniej ale są płyny i żele o ile pamiętam Mapei ma żel Pulicol.
Niestety jeśli zmywamy z materiału porowatego to tak już pisałem: z powierzchni usuniemy żywicę ale w strukturze materiału pozostanie widoczny ślad.
Na co dzień mam do czynienia z żywicami poliuretan, epoksyd i inna agresywna chemia.
Przed pracami muszę dokładnie przemyśleć trasy robocze i je zabezpieczyć przed zabrudzeniem.
Zawsze coś się może niespodziewanego przydarzyć więc lepiej dmuchać na zimne.
Przy agresywnych materiałach trzeba zachować szczególną ostrożność.
Ostatnio na budowie pracownicy zabrudzili osprzęt elektryczny: ramki, plakietki włączników za kilkaset złotych / z tworzywa tez nie idzie zmyć/.
Mogę tylko współczuć i życzyć by udał się proces czyszczenia, a jeśli nie to jak to mówią "nauka kosztuje" i na przyszłość jesteśmy mądrzejsi.
-
Wojciech Dąbek
- Początkujący

- Kontakt:
Witam
Tak to prawda uczymy się na błędach,
trzeba będzie bardzo dokładnie zabezpieczać istniejące pokrycia podłogowe.
pozdrawiam
Tak to prawda uczymy się na błędach,
trzeba będzie bardzo dokładnie zabezpieczać istniejące pokrycia podłogowe.
pozdrawiam
-
centrum-montazu
- Początkujący

- Kontakt:
Jeśli to gres polerowany zaproś na miejsce kamieniarza. Może jest w stanie wypolerować te płytki zeszlifowując warstwę kleju. Na gresie technicznym to się udaje
Pozdrawiam
Pozdrawiam