Koszt instalacji elektrycznej.
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Koszt instalacji elektrycznej.
Witam,
jestem w trakcie szukania elektryka do kompleksowej instalacji elektrycznej i zastanawiam sie jakiego mogę spodziewać sie kosztu całej instalacji.
Dom ma 250 m2, 3 kondygnacje, wyliczylem ze będzie ok. 50 punktów świetlnych, 50 gniazdek, 7 TV, 1 Tel., 2 domofony, 3 gniazda 400v.
Czy mógłby mi ktoś w przybliżeniu napisać jakiego kosztu mogę sie spodziewać?
jestem w trakcie szukania elektryka do kompleksowej instalacji elektrycznej i zastanawiam sie jakiego mogę spodziewać sie kosztu całej instalacji.
Dom ma 250 m2, 3 kondygnacje, wyliczylem ze będzie ok. 50 punktów świetlnych, 50 gniazdek, 7 TV, 1 Tel., 2 domofony, 3 gniazda 400v.
Czy mógłby mi ktoś w przybliżeniu napisać jakiego kosztu mogę sie spodziewać?
- marcinradom
- Superużytkownik

- Kontakt:
Re: Koszt instalacji elektrycznej.
wg cen radomskich i z dużym przybliżeniem:hamper pisze:Czy mógłby mi ktoś w przybliżeniu napisać jakiego kosztu mogę sie spodziewać?
materiały - 3000pln
robocizna w zależności od wykonawcy - od 2000pln w górę
pozdrawiam
- marcinradom
- Superużytkownik

- Kontakt:
wyjaśnienie napisałeś sam, cytuję je poniżej:hamper pisze:Witam,
dziś spotkałem sie z pierwszym elektrykiem i koszt samej robocizny wycenił na 8 tyś., wiec trochę to sie rożni od cen radomskich.
i wszystko jasnehamper pisze: buduje sie pod Warszawa.
pozdrawiam
p.s.
kurcze, szkoda że mieszkam 100km od warszawy
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

- marcinradom
- Superużytkownik

- Kontakt:
nie ma sprawy mogę ci to zrobić za 25 tysięcy.T. Brzęczkowski pisze:Bałbym się powierzyć tak ważną sprawę jak instalacja elektryczna komuś kto z materiałem chce taką cenę.
niestety nie masz racji. a jako przykład podam ci, że w niemczech roboczogodzina kosztuje 9 euro a w polsce 2 euro. takie same różnice występują w polsce. popytaj o koszt punktu w chełmie i we wrocławiu. nie raz przekonałem się na własnej skórze, że droga robocizna nie znaczy dobra.T. Brzęczkowski pisze:W tej cenie nie da się zmieścić przyzwoitego materiału i fachowego wykonania. O materiale wyższego sortu nie wspomnę.
to zależy od oczekiwań i życzeń inwestora/inwestorki, oraz od głowy wykonawcy. ja nigdy bez wizyty na budowie i rozmowy z inwestorem odnośnie jego oczekiwań nie podaję kosztów. dom 200m kw można zrobić na 5 esach i na 100 też można go zrobić.jwasik pisze:w ten dom wsadzisz około 2000 m
pozdrawiam
-
komarr
Ceny instalacji elektrycznych w Polsce
Oto cennik za usługi instalacji elektrycznych:http://ise.pl/forum/viewtopic.php?f=1&t=10626
Re: Ceny instalacji elektrycznych w Polsce
reed3 pisze:Oto cennik za usługi instalacji elektrycznych: http://ise.pl/forum/viewtopic.php?f=1&t=10626
Jestem elektrykiem i wykonuje instalacje elektryczne.
Dla mnie oczywiście umowa typu robocizna plus materiał za 7tys zł jest rozwiązaniem idealnym ale nie dla inwestora !!!
Nie polecam tego typu rozwiązań.
Elektryk chcąc zarobić jak najwięcej będzie starał sie zaoszczędzić na materiale!, nie będzie w takim rozwiązaniu poprawnie wykonanej instalacji !!!
Są instalacje oszczędne gdzie montuje się dwa trzy obwody.
Są instalacje gdzie obwodów jest bardzo dużo .
Na instalacje bardzo dobrą 7 tys zł pójdzie na sam materia.
Ja biorę zawsze za robociznę z tego co podałeś gdzieś ok 4 tyś.
Instalacja elektryczna to nie tylko wyłącznik gniazdo , to uziemienie to przewody wyrównawcze i cała masa innych kabli których nie widać a na koniec oczywiście pomiary !!!
ps
a taki marketing typu kable na 750V jest poprostu żałosny
samo zabezpieczenie przeciwprzepięciowe do samej tylko rozdzielni kosztuje w okolicy 1000zł
Dla mnie oczywiście umowa typu robocizna plus materiał za 7tys zł jest rozwiązaniem idealnym ale nie dla inwestora !!!
Nie polecam tego typu rozwiązań.
Elektryk chcąc zarobić jak najwięcej będzie starał sie zaoszczędzić na materiale!, nie będzie w takim rozwiązaniu poprawnie wykonanej instalacji !!!
Są instalacje oszczędne gdzie montuje się dwa trzy obwody.
Są instalacje gdzie obwodów jest bardzo dużo .
Na instalacje bardzo dobrą 7 tys zł pójdzie na sam materia.
Ja biorę zawsze za robociznę z tego co podałeś gdzieś ok 4 tyś.
Instalacja elektryczna to nie tylko wyłącznik gniazdo , to uziemienie to przewody wyrównawcze i cała masa innych kabli których nie widać a na koniec oczywiście pomiary !!!
ps
a taki marketing typu kable na 750V jest poprostu żałosny
samo zabezpieczenie przeciwprzepięciowe do samej tylko rozdzielni kosztuje w okolicy 1000zł
W pełni zgadzam się z odpowiedzią Tolboy. Pełna instalacja (robocizna + matariał)elektryczna w domku 250m2 za 7 tyś tak jak by w nowym VW Pasacie wstawić silnik od fiata 126p (i to po dużym przebiegu).
To że klient podał przewody na 750V to ok. ale ile tych przewodów będzie - jak zosatanie zrobiona instalacja, czy będą np. osobne obwody na gniazda w poszczególnych pomieszczeniach, czy może wszystko połączy w puszkach i zabezpieczeń w rozdzielni będzie tyle że jak zwarcie zrobisz na parterze w przedsionku to w na piętrze też już nie bedzie zasilania, a jak w łazience na wpadnie Tobie suszarka do wanny to prądu nie będzie w całym domu itd.....
To że klient podał przewody na 750V to ok. ale ile tych przewodów będzie - jak zosatanie zrobiona instalacja, czy będą np. osobne obwody na gniazda w poszczególnych pomieszczeniach, czy może wszystko połączy w puszkach i zabezpieczeń w rozdzielni będzie tyle że jak zwarcie zrobisz na parterze w przedsionku to w na piętrze też już nie bedzie zasilania, a jak w łazience na wpadnie Tobie suszarka do wanny to prądu nie będzie w całym domu itd.....