Uszczelnianie starych okien silikonem

Asortyment okien i drzwi jest tak duży, że wybór jest naprawdę trudny. Do tego montaż, konserwacja, czasem naprawy. Z tego działu możesz dowiedzieć się czym różnią się poszczególne typy i modele, jak wybrać odpowiednie okna i drzwi do Twojego domu i mieszkania, jak je prawidłowo osadzić, konserwować i co robić jeśli pojawią się jakieś problemy.

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

bor1904
Początkujący
Początkujący

Uszczelnianie starych okien silikonem

Post autor: bor1904 »

Witam,
Zapytam jako zupełny laik.

Mam w starym domu u dziadków okna tego pokroju (dwu "warstwowe").

Obrazek

Generalnie okna są nieużywane i niebawem czeka je wymiana ... ale to po zimie.

Czy jak wszystkie możliwe szczeliny zakleje "odpowiednim" silikonem i zamkne okna na amen (wcześniej miały stareee gąbkowe uszczelki albo nic) to da to dużą poprawę ?

I jeszcze zapytam inaczej czy kolosalna jest różnica między szczelnym oknem tego typu co pokazałem a nowym oknem PCV jeżeli chodzi o oddawanie ciepła ?

dziekuje

IWB

Re: Uszczelnianie starych okien silikonem

Post autor: IWB »

jak wszystko szczelnie pozamykasz będzie grzyb i wilgoć potem pleśń.
Monterzy ci doradzą co zrobić. Polecam okna DRUTEX -u, chłopaki z klasą ;-)

nie mam z nimi żadnych problemów

Enerbau
Ekspert budowlany
Ekspert budowlany

Post autor: Enerbau »

bor1904 pisze:Witam,

I jeszcze zapytam inaczej czy kolosalna jest różnica między szczelnym oknem tego typu co pokazałem a nowym oknem PCV jeżeli chodzi o oddawanie ciepła ?

dziekuje
Kolosalna !

Nie po to izolujemy, by robić centralne

xfinlandia

Post autor: xfinlandia »

Drutex jak każde okno musi być zamontowany dobrze. Ja ich nie polecam, bo widuję je czasem na inwestycjach u Klientów i jak dla mnie pozostawiają trochę do zyczenia. Ale to deweloperka wymagająca najniższej ceny, więc pociąga za sobą oszczędności na każdym etapie.

Nowe okno ma przede wszystkim niemal 3x cieplejszą szybę. W skrajnych wypadkach jest to nawet 5xcieplejsza szyba. Więc różnica KOLOSALNA.

Nie uszczelniałbym silikonem/jak to zrobisz dobrze, to wiosną ciężko będzie oderwać okno). Szybciej pójdzie to właśnie taką uszczelką z gąbki, a jeśli okno jest przeznaczone do wymiany, to nawert zwykłą taśmą klejącą.

ZamknieteDrzwi
lubie spamować

Post autor: ZamknieteDrzwi »

To racja,uszczelnianie tych starych okien silikonem nie ma za bardzo sensu,raz ze na wiosnę ciężko będzie je oderwać,a dwa nie będzie żadnego przepływu powietrza co grozi wilgocią i grzybem. Nie wiem czy warto ryzykować.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Okna i drzwi”