Zbiorniki przydomowe na gaz płynny
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Najważniejszym elementem instalacji na gaz płynny (propan) jest przydomowy zbiornik. Wybór instalacji na gaz... Zbiorniki przydomowe na gaz płynny >>
Redakcja
Czy Amerigas jest najleszą firmą? Mi polecił go znajomy ale czy wy też macie takie doświadczenia?
Re: Zbiorniki przydomowe na gaz płynny
Ja mam u siebie właśnie Amerigas. Jak wybierałem to był jeszcze Gaspol i kilka innych ale Amerigas był najkorzystniejszy.
Amerigas rezcywiście można spokojnie polecić. Ja mam zbiornik od 2 lat bo nie mogłem przyłączyć się do sieci miejskiej ze względu na lokalizację mojego domu. Ostatnio kupiłem też działkę na mazurach i w przyszłym roku tem też planuję zbiornik przydomowy wkopany w ziemię.
Amerigas nie produkuje zbiorników tylko kupuje tam gdzie jest taniej. Ogólnie te instalacje są bardzo bezpieczne. Raz po raz słychać, że komuś butla czapkę zdmuchnęła, ale o zbiornikach cisza. To dobrze. 
-
Jerzy Antosiewicz
- Początkujący

Mógłbyś się podzielić doświadczeniami?
1. Opłata początkowa
2. Opłata za dzierżawę?
3. Cena gazu po roku?
1. Opłata początkowa
2. Opłata za dzierżawę?
3. Cena gazu po roku?
W ogóle to bym poszedł w elektrykę. A konkretnie w drugą taryfę. Używam pieców dynamicznych. Nie mogę znaleźć linka, ale wszystkie są na jedno kopyto, jak tu
http://www.drono.pl/dynamiczne/ i w tym roku żadnego nie naładowałem bardziej jak na 1/3 mocy. W zimie nie przekraczam 400/mc, a woda też jest grzana prądem. Oczywiście też w nocy.
http://www.drono.pl/dynamiczne/ i w tym roku żadnego nie naładowałem bardziej jak na 1/3 mocy. W zimie nie przekraczam 400/mc, a woda też jest grzana prądem. Oczywiście też w nocy.
Ja wybrałem ofertę Amerigas, bo była bezkonkurencyjna. Wszystkie koszty inwestycji zamknęły się w kwocie 500 zł (projekt, płyta pod zbiornik, przyłącze o długości 15m. dzierżawy jeszcze nie płace, bo mam pierwsze 18 miesięcy gratis, ale wkrótce będzie to 300 zł/rok ( w tym przeglądy, serwis, naprawy, badania okresowe).
Pierwsza dostawa gazu w cenie 2,21 brutto za litr, ale teraz jest już 3,00 zł brutto. Na szczęście mam gwarantowaną stałą cenę na cały rok i na dodatek płacę za gaz w 12 równych ratach miesięcznych. Takie rozwiązanie nie jest zbyt bolesne, a koszty są przewidywalne. Zużycie roczne gazu na 155m2 to ok. 1500 litrów, ale podpieram się kominkiem z nadmuchem.
Generalnie jestem zadowolony, bo wszystkie papiery i bieganie po urzędach wziął na siebie Amerigas kompleksowo i chwała im za to bo urzędów się po prostu brzydzę.
Szczerze polecam Amerigas. Ich zbiorniki mają dwaj moi znajomi i też mi polecili.
Pierwsza dostawa gazu w cenie 2,21 brutto za litr, ale teraz jest już 3,00 zł brutto. Na szczęście mam gwarantowaną stałą cenę na cały rok i na dodatek płacę za gaz w 12 równych ratach miesięcznych. Takie rozwiązanie nie jest zbyt bolesne, a koszty są przewidywalne. Zużycie roczne gazu na 155m2 to ok. 1500 litrów, ale podpieram się kominkiem z nadmuchem.
Generalnie jestem zadowolony, bo wszystkie papiery i bieganie po urzędach wziął na siebie Amerigas kompleksowo i chwała im za to bo urzędów się po prostu brzydzę.
Szczerze polecam Amerigas. Ich zbiorniki mają dwaj moi znajomi i też mi polecili.
No i popatrz. 1 litr propanu waży ok. 0,5 kg. Dostaniesz z tego max 6 kW za 3 zł. Warto tylu zabiegów i takiej instalacji? Kocioł, komin, rury, grzejniki i zbiornik. W tej cenie masz elektryczne, a jak dobrze pokombinujesz, to zalewasz kable w posadzkach np te http://www.drono.pl/kable-grzewcze/ i bierzesz drugą taryfę. Beton w podłodze robi jak akumulacja. Koszt instalacji niewspółmiernie niski do LPG.
Owszem Amerigas jest dość świeżą firmą w Polsce dlatego mają dość konkurencyjne ceny.
Co do ogrzewania prądem to po co akumulować ciepło skoro możemy je mieć wtedy kiedy potrzebujemy i w takich ilościach jak potrzebujemy:
enrbau.pl
To tak jakby mieć załączony non stop czajnik bo przecież w każdej chwili będę chciał sobie zrobić kawy.
Co do ogrzewania prądem to po co akumulować ciepło skoro możemy je mieć wtedy kiedy potrzebujemy i w takich ilościach jak potrzebujemy:
enrbau.pl
To tak jakby mieć załączony non stop czajnik bo przecież w każdej chwili będę chciał sobie zrobić kawy.
-
Jerzy Antosiewicz
- Początkujący

marek_f
Gratuluję zdolnosci negocjacyjnych.
Dzierżawiąc zbiornik płacisz tylko ok. 2 000 zł rocznie więcej niż przy własnym zbiorniku. Cena jaką podajesz /3 zł/litr/ przy zużyciu 1 500 litrów rocznie powinna zdopingować innych użytkowników do negocjacji. Standard to 3,50 - 3,70 zł/litr.
Bieganie po urzędach to zgłoszenie w starostwie i wysłanie dokumentacji do UDT.
A więc nie tak wiele.
Gratuluję zdolnosci negocjacyjnych.
Dzierżawiąc zbiornik płacisz tylko ok. 2 000 zł rocznie więcej niż przy własnym zbiorniku. Cena jaką podajesz /3 zł/litr/ przy zużyciu 1 500 litrów rocznie powinna zdopingować innych użytkowników do negocjacji. Standard to 3,50 - 3,70 zł/litr.
Bieganie po urzędach to zgłoszenie w starostwie i wysłanie dokumentacji do UDT.
A więc nie tak wiele.
Witam,
Jestem nowa na forum. Trochę poczytałam tu i ówdzie na temat zbiorników na gaz i jestem w kropce.
Obecnie budujemy z mężem dom i doszliśmy do etapu zakupu ogrzewania-na pewno gaz ze zbiornika - pytanie własny czy dzierżawiony??? I tu moja prośba, czy ktoś mógłby mi podać dokładnie jakie są koszty związane z UDT dla własnego zbiornika? Wiem że trzeba wyrobić paszport/certyfikat dla zbiornika (ile on kosztuje), jakie dokumenty muszę załatwić w UDT? przeglądy co roku po średnio 160zł brutto czy tak? ile kosztuje duży przegląd ten z wypompowaniem zbiornika do zera?? Proszę o pomoc
Pozdrawiam,
Agata
Jestem nowa na forum. Trochę poczytałam tu i ówdzie na temat zbiorników na gaz i jestem w kropce.
Obecnie budujemy z mężem dom i doszliśmy do etapu zakupu ogrzewania-na pewno gaz ze zbiornika - pytanie własny czy dzierżawiony??? I tu moja prośba, czy ktoś mógłby mi podać dokładnie jakie są koszty związane z UDT dla własnego zbiornika? Wiem że trzeba wyrobić paszport/certyfikat dla zbiornika (ile on kosztuje), jakie dokumenty muszę załatwić w UDT? przeglądy co roku po średnio 160zł brutto czy tak? ile kosztuje duży przegląd ten z wypompowaniem zbiornika do zera?? Proszę o pomoc
Pozdrawiam,
Agata
Agata N.
-
Jerzy Antosiewicz
- Początkujący

Roczny przegląd UDT kosztuje 157,50 zł. Przegląd po 10 latach jest w cenie przeglądów rocznych, czyli nic się nie dopłaca.
Inspektorowi UDT należy udostępnić do badania pusty zbiornik, co wiąże się z odpompowaniem propanu. Jeśli zbiegnie się to z jednoczesnym zatankowaniem taką usługę wykonujemy gratis.
Każdy zbiornik jest wyposażony w certyfikat producenta i aktualne badanie wykonane przez UDT w fabryce, więc nic to nie kosztuje.
Instalując zbiornik przygotowujemy wszystkie dokumenty wymagane polskimi przepisami.
Inwestycja jest "pod klucz".
Zbiornik dzierżawiony w koncernie omijaj szerokim łukiem. Cena propanu przy dzierżawie jest od 80 do 100% wyższa od ceny rynkowej. Inwestycja we własny zbiornik zwraca się po góra 2 - 3 latach eksploatacji.
Jeśli potrzebujesz więcej informacji pisz na priv.
Inspektorowi UDT należy udostępnić do badania pusty zbiornik, co wiąże się z odpompowaniem propanu. Jeśli zbiegnie się to z jednoczesnym zatankowaniem taką usługę wykonujemy gratis.
Każdy zbiornik jest wyposażony w certyfikat producenta i aktualne badanie wykonane przez UDT w fabryce, więc nic to nie kosztuje.
Instalując zbiornik przygotowujemy wszystkie dokumenty wymagane polskimi przepisami.
Inwestycja jest "pod klucz".
Zbiornik dzierżawiony w koncernie omijaj szerokim łukiem. Cena propanu przy dzierżawie jest od 80 do 100% wyższa od ceny rynkowej. Inwestycja we własny zbiornik zwraca się po góra 2 - 3 latach eksploatacji.
Jeśli potrzebujesz więcej informacji pisz na priv.
-
Andrzej eK
- Początkujący

- Kontakt: