SKAM-P Premium SEKOM - polecam

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: SKAM-P Premium SEKOM - polecam

Post autor: Jarecki79 »

czejen pisze:Panie Jarecki, a można ten kocioł zobaczyć "na żywo" w okolicy Zgorzelca, jest jakiś sklep gdzie te kotły sprzedają?
I ciągle mam wątpliwości ze kocioł 12kW wystarczy. Na stronie producenta piszą ze kocioł ogrzewa max 120 m2, ale podobno trzeba doliczyć 30% na C.W.U, to mi jakoś nie wychodzi, predzej ten 17 KW, a najlepiej 15 kW?
I jeszcze jedno pytanie, jak dokładnie jest z tym serwisem u mnie w okolicy (Zgorzelec, dolnośląskie)? Wiecie coś na ten temat?
W okolice Zgorzelca produkty jeździły do odbiorców indywidualnych.
Na stronie firmowej przy Skam-P Premium 12kW podajemy pow. do 140m2, natomiast z już dwuletniej praktyki z kotłem 12kW przy nowym budownictwie moge stwierdzić, że sporo wyrobów trafiło na pow. użytkowe po 160m2 i bardzo dobrze sobie radzi.

Kocioł pracuje w zakresie mocy 3,4 do 15kW i jest idealny na Pana wymogi.

ZDECYDOWANIE SUGERUJĘ I POLECAM SKAM-P PREMIUM 12kW

bielskit
Początkujący
Początkujący

Post autor: bielskit »

Koledzy!
Chciałbym kupić kociołek 12kW Skam-P Premium w Bełchatowie. Proszę o polecenie handlowca i instalatora z "pojęciem", z którym ustalę resztę, tzn. zawory, pompki, itp. Proszę o kontakt na prv. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
karoka65
Superużytkownik
Superużytkownik
Kontakt:

Post autor: karoka65 »

Odpisałem na priva.

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

czechu77 pisze:Jarecki - a czy mógłbyś podać jeszcze wymiary komory przy paleniu na ruszcie awaryjnym w dolnym mocowaniu dla kotła 17kW?
Czy gdzieś na necie można zobaczyć przekrój wymiennika tego kotła?
Ostatecznie decyzję o zakupie kotła chcę podjąć między Galmetem z obrotową retortą i możliwością montowania rusztu na dwóch wysokościach a właśnie Skampem premium z ekoenergią. Wymienniki chyba podobne, ceny również. Galment bardziej znany (co nie znaczy lepszy) i dość ładnie się prezentuje, choć Skampa w realu nie widziałem...
Trochę trwało, zanim decyzja zapadła, ale wybór cieszy.
Daj znać kolego, jak najlepszy kociołek z podajnikiem żeliwnym małej mocy podłączysz i odpalisz
8)

W Twoim domku powinien mieć co robić, ale to dobrze :) .

Awatar użytkownika
karoka65
Superużytkownik
Superużytkownik
Kontakt:

Jarecki79 pisze:
czechu77 pisze:
Trochę trwało, zanim decyzja zapadła, ale wybór cieszy.
Daj znać kolego, jak najlepszy kociołek z podajnikiem żeliwnym małej mocy podłączysz i odpalisz
8)

W Twoim domku powinien mieć co robić, ale to dobrze :) .
Trochę skromności nie zaszkodzi :)

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

oj tam, oj tam, wypowiedź skwitowana była stosowna buźką 8)

Najlepszemu e-dystrybutorowi w sieci "Karoka-Eko" odrobina humoru na dobry dzień wysyłana natychmiastowo
:wink:

Awatar użytkownika
karoka65
Superużytkownik
Superużytkownik
Kontakt:

Nie picuj, nie picuj :)

czechu77
Początkujący
Początkujący

Post autor: czechu77 »

No już się nie mogę doczekać palenia w kociołku ale na podłączenie jeszcze troszkę poczeka. Trzeba się uwijać z wykończeniem chałupki, żeby na jesieni zamieszkać. Wrażeniami na pewno się podzielę. Jak na razie wrażenie wizualne- jak najbardziej pozytywne. Spawy ładnie wykonane, obudowa równo poskręcana. Zaskoczyła mnie palenisko awaryjne - przy dolnym mocowaniu rusztu można tam sporo drewienka napakować jak na 12kw.
Lekkie obawy mam tylko co do tego palnika - jak będzie się sprawował na małej mocy bo się o brucerach naczytałem, że sobie nie radzą a ten appm-1 to taki chyba mniejszy brucerowaty

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

Tak, to jest mniejszy palnik i bardzo ładnie pracuje na niższych mocach.

Nie ma zjawiska świeczki przy koszu i niedopałków na końcu palnika, nie kopci.
Ten konkretny montowany w 12 oraz 17kW ma szerszą ramkę na zejście paliwa z kosza, aby bez problemu palic miał węglowy.

Z drugiej strony jest mniejszy otwór paleniska, ale jednoczesnie szerokie ranty dopalające, jak będziemy chcieli palić tylko miałem i trafi się nam gorszej jakości.

Ruszt był długo projektowany i zmieniany, na dolnym mocowaniu miał zapewniać spory zasyp, co do tej pory było problematyczne w kotłach podajnikowych.

Na górnym mocowaniu jest dokładnym odpowiednikiem pod względem zasypu wcześniej stosowanego rusztu wodnego. Tyle,że przy żeliwie zapewniamy wyższe temp. w dolnej części wymiennika i uzyskujemy bardziej czyste spalanie.

wilkxt
Zainteresowany
Zainteresowany
Kontakt:

Post autor: wilkxt »

Witam
Mam w planach zakup Skam-P Premium 12kW http://allegro.pl/skam-p-12kw-palnik-ze ... 45169.html .W chwili obecnej mam stary kocił podłączony jak na schamcie, przy nowej instalacji w miejsce zaworu ograniczającego przy CWU dałbym drugą pompę, mam pytanie czy dla nowego kotła jest konieczne dodawania zaworu 3lub4 (jeśli tak to którego) drożnego na powrocie zasilania?
Obrazek
pozdrawiam
tomek

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

Nie ma wymogów instalacji zaworu mieszającego 3d lub 4d

:)

wilkxt
Zainteresowany
Zainteresowany
Kontakt:

1.Czyli gwarancja na kocioł bez tego zaworu tez jest uznawana ?
2.Jakie są plusy i minusy montowania takiego zaworu?
pozdrawiam
tomek

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

wilkxt pisze:1.Czyli gwarancja na kocioł bez tego zaworu tez jest uznawana ?
2.Jakie są plusy i minusy montowania takiego zaworu?
Tak ja mówię, nie ma wymogu gwarancyjnego instalacji zaworu. Pchanie zaworu w każdą instalację jest bez sensu.
Dla mnie zawór ma sens, gdy chcemy obniżyć temp. podawaną na instalację grzewczą lub obsłużyć osobny układ grzewczy np. podłogowy, bo wówczas można to robić płynnie i precyzyjnie.

Wybierając sterownik Bruli masz obsługę 3pomp.
Trzecia pompa standardowo jest ustawiona jako mieszająca i montowana między zasileniem a powrotem. Tak zamontowana spełnia funkcję zaworu mieszajacego w trybie tzw ochrony powrotu.

NA PODANYM LINKU JEST SCHEMAT INSTALACJI I TAM WIDAĆ ZAMONTOWANĄ POMPĘ MIESZAJĄCĄ .

wilkxt
Zainteresowany
Zainteresowany
Kontakt:

Jarecki79 pisze: NA PODANYM LINKU JEST SCHEMAT INSTALACJI I TAM WIDAĆ ZAMONTOWANĄ POMPĘ MIESZAJĄCĄ .
nie widzę tego linku

A czy dla mojej instalacji, dodanie pomy/zaworu ma sens?
pozdrawiam
tomek

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

wilkxt pisze:
Jarecki79 pisze: NA PODANYM LINKU JEST SCHEMAT INSTALACJI I TAM WIDAĆ ZAMONTOWANĄ POMPĘ MIESZAJĄCĄ .
nie widzę tego linku

A czy dla mojej instalacji, dodanie pomy/zaworu ma sens?
Chodziło mi o link, który Ty podawałeś do aukcji allegro.
Tam jest przykładowy schemat wykorzystania sterownika Bruli pokazujący instalację....

Ja bym tego nie stosował, pompę mieszającą w sterowniku Bruli idzie przełączyć na np. cyrkulacyjną cwu. a jak bojler jest blisko, to pompę ładującą CWU można przełączyć na tryb mieszająca+CWU i wystarczy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”