Prąd na budynku
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Prąd na budynku
Witam
Jestem budowlańcem i teraz remontuje stary dom na zewnątrz ,mam taki problem na pokryciu dachowym z blachy jest prąd o natężeniu +-5v a jak mocno popada deszcz to i na ścianach.Wyłączałem wszystkie bezpieczniki w domu i na zewnątrz w skrzynce wyłączyłem zabezpieczenie przedlicznikowe i nadal jest prąd nie wiem co jest grane,proszę o pomoc
Pozdrawiam
Jestem budowlańcem i teraz remontuje stary dom na zewnątrz ,mam taki problem na pokryciu dachowym z blachy jest prąd o natężeniu +-5v a jak mocno popada deszcz to i na ścianach.Wyłączałem wszystkie bezpieczniki w domu i na zewnątrz w skrzynce wyłączyłem zabezpieczenie przedlicznikowe i nadal jest prąd nie wiem co jest grane,proszę o pomoc
Pozdrawiam
Tomi
Re: Prąd na budynku
Możliwe że jest uszkodzona izolacja na kablu lub splocie przyłączeniowym , należy to zgłosić do ZE
Tak, możliwe. Jednak może to być też uszkodzenie w instalacji odbiorcy, którą trzeba sprawdzić w pierwszej kolejności, zanim wezwie się ZE.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

blachy jest prąd o natężeniu +-5v
V to napięcie... Może Pan coś dokładniej? Czym i jak Pan to zmierzył?
Tak jak wcześniej wyjaśniałem to wyłączyłem zabezpieczenie przedlicznikowe w skrzynce która oddalona jest od budynku jakieś 8m i prąd na dachu był niestały 3,4,5 V sprawdzałem to miernikiem to jakim cudem on jest
Tomi
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

V to nie prąd! To różnica potencjałów - napięcie- między blachą a czym Pan mierzył? Jakim przyrządem... jaka jest jego dokładność. 3 V to dwa paluszki a nie napięcie z z sieci (230V)
napięcie mierzę przykładając jeden koniec do blachy drugi do muru,miernik elektroniczny na baterię,może tak jak stoję na drabinie metalowej i dotknę krawędzi blachy niemalowanej to czuc na ręke że jest i to jest nie przyjemne i kiepsko cokolwiek robic
Tomi
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Jeżeli Pan to odczuwa - to jest więcej niż 3 czy 5 V Radziłby zawiadomić pogotowie energrtyczne... i to niezwłocznie.
-
elpapiotr
Witam.
Zarówno zabezpieczenie przedlicznikowe, jak i licznik znajduje się poza budynkiem, w skrzynce oddalonej od niego o 8 m.
Uszkodzenie jest w instalacji elektrycznej u odbiorcy, zalicznikowej, poza granicą własności Dostawca-Odbiorca tak więc Energetyka nie ma nic do tego.
Należy przeprowadzić :
- oględziny ze szczególnym naciskiem na izolację przewodów w miejscach przejść przez np. ściany
- pomiary stanu izolacji na kablu/przewodzie zasilającym do tablicy bezpiecznikowej
- pomiary stanu izolacji części instalacji usytuowanej o okolicy dachu
Zarówno zabezpieczenie przedlicznikowe, jak i licznik znajduje się poza budynkiem, w skrzynce oddalonej od niego o 8 m.
Uszkodzenie jest w instalacji elektrycznej u odbiorcy, zalicznikowej, poza granicą własności Dostawca-Odbiorca tak więc Energetyka nie ma nic do tego.
Należy przeprowadzić :
- oględziny ze szczególnym naciskiem na izolację przewodów w miejscach przejść przez np. ściany
- pomiary stanu izolacji na kablu/przewodzie zasilającym do tablicy bezpiecznikowej
- pomiary stanu izolacji części instalacji usytuowanej o okolicy dachu
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Nie ma Szanowny Pan racji, gdyby uszkodzenie instalacji było za skrzynką, to po
problem by zniknął.zewnątrz w skrzynce wyłączyłem zabezpieczenie przedlicznikowe i nadal jest
A co jeśli lokalizacja zabezpieczenia przedlicznikowego nie pokrywa się z granicą własności?
Czy Sz.P. nie zna takich instalacji gdzie odległość od granicy własności do zabezpieczenia przedlicznikowego mierzy się w dziesiątkach metrów?
Czy Sz.P. nie zna takich instalacji gdzie odległość od granicy własności do zabezpieczenia przedlicznikowego mierzy się w dziesiątkach metrów?