ISOMUR - cokołowe pustaki izolacyjne
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
ISOMUR - cokołowe pustaki izolacyjne
Czy mogę liczyć na fachową poradę dotyczącą tego materiału? Z tego co jest napisane w ulotce doskonale izoluje ścianę od fundamentu likwidując w znacznym ucieczkę ciepłego powietrza. Czy taka inwestycja się opłaci?
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Myślę, że jeśli nie zdecydujesz się na rozwiązanie, które proponuje TB, czyli całkowita izolacja od środka 50cm wełny(termos), to warto zastosować na ścianie fundamentowej warstwę z materiału o lepszej izolacyjności. Sam właśnie jestem w trakcie badania tego tematu. Jest kilka możliwości:
1. Isomur
2. Thermomur
3. Novomur Light
4. 3-4 ostatnie warstwy ściany fundamentowej z bloczków keramzytobetonowych
5. 3-4 ostatnie warstwy ściany fundamentowej z bloczków fortis
1. Isomur
2. Thermomur
3. Novomur Light
4. 3-4 ostatnie warstwy ściany fundamentowej z bloczków keramzytobetonowych
5. 3-4 ostatnie warstwy ściany fundamentowej z bloczków fortis
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Keramzyt doskonale przewodzi ciepło. Proszę poczytać między zdaniami np informacja keramzytu Mszczonów
-keramzyt posiada wysokie własciwości izolacyjne .
i obok
-ściana z pustaków ALFA 24 cm ocieplona 14 cm styropianem ma współczynnik przenikania ciepła 0.29 W/m2 xK
Ponieważ 14 cm styropianu ma U=0.28 /0.29W/m2 xK to łatwo policzyć że terakota lepiej izoluje od keramzutu.
Keramzyt to izolacja wodna! sypie sie go pod styropian na gruncie by nie było podciągania wody, oraz wokół fundamentów jako drenaż.
-keramzyt posiada wysokie własciwości izolacyjne .
i obok
-ściana z pustaków ALFA 24 cm ocieplona 14 cm styropianem ma współczynnik przenikania ciepła 0.29 W/m2 xK
Ponieważ 14 cm styropianu ma U=0.28 /0.29W/m2 xK to łatwo policzyć że terakota lepiej izoluje od keramzutu.
Keramzyt to izolacja wodna! sypie sie go pod styropian na gruncie by nie było podciągania wody, oraz wokół fundamentów jako drenaż.
-
norbiwolow
- Aktywny

ja gdzieś w gazecie widziałem pustaki fundamentowe cokołowe zbudowane ze styropianu , betonu i włókna szklanego - wytrzymujące do 4 kondygnacji - nazwa firmy była dwuczłonowa - nie pamiętam jednak jaka - układało się je jako ostatnia warstwę ściany fundamentowej odcinając sciany nośne i likwidując mostek pionowy ciągnący zimno z ziemi na ściany nosne